Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat de înţeles, în mesajul transmis către compatrioţi luni seară, că se apropie ziua contraofensivei şi că se fac pregătiri intense în acest sens, cei mai importanţi generali fiind deja pe linia frontului, scrie News.ro. În acest timp, liderul ucrainean şi-a continuat turneul prin ţară şi a fost luni la Cernihiv, iar în paralel a avut o serie de întâlniri, inclusiv cu o delegaţie din Statele Unite, din care a făcut parte şi fostul şef al Departamentului de Stat, Mike Pompeo.

Volodimir ZelenskiFoto: POU / Zuma Press / Profimedia

„În fiecare zi devenim mai puternici, în fiecare zi aducem mai aproape ziua în care statul terorist va da socoteală”, i-a asigurat Volodimir Zelenski pe ucraineni.

El a spus că a avut o nouă şedinţă cu şefii de Stat Major, cu care a discutat de la Cernihiv despre principalele probleme de securitate de pe linia frontului, în regiunile nordice şi la frontieră.

„Comandanţii direcţiilor au raportat. De data aceasta, generalii Sîrski şi Tarnavski au raportat prin intermediul comunicaţiilor securizate, nu în persoană, din cele mai fierbinţi puncte de pe linia frontului, despre situaţia din Bahmut, Avdiivka, Marinka şi din întreaga regiune Doneţk, Bilohorivka şi întreaga regiune Luhansk”, a spus Zelenski, menţionând că a primit rapoarte şi de la şeful Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării, de la şeful Gărzilor de Frontieră şi de la alţi reprezentanţi ai armatei.

„A fost o întâlnire completă şi o coordonare deplină pentru pregătirea temeinică a acţiunilor noastre active pentru eliberarea teritoriilor ucrainene”, a punctat Volodimir Zelenski.

Zelenski: Kremlinul nu se va putea ascunde în spatele unui loc în Consiliul de Securitate al ONU și al conductelor de gaz

El le-a povestit ucrainenilor despre deplasarea făcută în regiunea Cernihiv, mărturisind că a fost una dintre cele mai dificile vizite din punct de vedere emoţional, pentru că a vizitat Iahidne, o mică localitate rurală obişnuită, „pe care bestiile ruseşti au transformat-o anul trecut într-unul dintre cele mai mari exemple de abuz uman din lume”, a spus Zelenski.

El a reamintit că soldaţii ruşi au înfiinţat aici un post de comandă într-o şcoală şi i-au dus pe toţi sătenii în subsolul şcolii, ca să-i folosească drept scut uman. „Între 3 şi 30 martie anul trecut, ocupanţii au ţinut peste 300 de persoane în subsolul acestei şcoli, o şcoală de la ţară obişnuită. Subsolul are mai puţin de două sute de metri. Erau oameni în vârstă şi copii foarte mici, femei şi bărbaţi - cea mai în vârstă femeie avea 93 de ani, iar cel mai mic copil avea mai puţin de şase luni. Acest subsol, acest lagăr de concentrare din Iahidne, ca şi toate celelalte crime comise de Rusia împotriva oamenilor şi a umanităţii nu vor fi niciodată iertate statului malefic”, a spus Zelenski.

„Kremlinul nu se va putea ascunde în spatele unui loc în Consiliul de Securitate al ONU, al conductelor de gaz sau a orice altceva”, a avertizat el, promiţând că „va exista o responsabilitate legală şi corectă pentru fiecare crimă rusească comisă pe teritoriul ucrainean într-un tribunal, la Curtea Penală Internaţională, în instanţele ucrainene”.

Preşedintele ucrainean le-a mulţumit oaspeţilor străini care au vizitat împreună cu el regiunea Cernihiv, văzând cu propriii ochi „această concentrare a răului rusesc”, şi i-a nominalizat pe vicecancelarul german Robert Habeck şi pe secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović-Burić, cu care a spus că a avut „discuţii semnificative şi oneste”.

„Îi sunt recunoscător directorului general al UNESCO, Audrey Azoulay, pentru atenţia acordată Ucrainei şi pentru întâlnirile de astăzi din Ucraina. Ne pregătim pentru obţinerea statutului de patrimoniu mondial UNESCO pentru centrul istoric al oraşului Cernihiv”, a anunţat Zelenski, reamintind că acelaşi statut a fost acordat anul trecut şi centrului istoric al oraşului Odesa.

Zelenski: A ne apăra împotriva acestui rău rusesc este poate cel mai important lucru din istoria noastră

Zelenski a acordat oraşului Cernihiv distincţia de „oraş-erou” şi a vizitat un spital în care sunt îngrijiţi soldaţii răniţi pe front „pentru a le mulţumi pentru tot ceea ce fac pentru Ucraina, pentru a le mulţumi pentru credinţa lor în Ucraina”.

„A ne apăra împotriva acestui rău rusesc este poate cel mai important lucru din istoria noastră”, a punctat Zelenski, adăugând că i-a premiat pe soldaţii care s-au distins în apărarea statului. „Am mulţumit tuturor celor care asigură la reconstrucţia regiunii noastre Cernihiv. Vom restabili tot ceea ce inamicul a distrus. Ucraina nu va fi niciodată o ţară în ruine, indiferent cât de mult visează Kremlinul la acest lucru. Visele lor nu devin realitate”, a promis liderul ucrainean.

El a menţionat că la întoarcerea la Kiev, s-a întâlnit cu o delegaţie de congresmeni americani. „Le-am mulţumit pentru sprijinul constant şi puternic al Americii - tuturor, de la preşedintele Biden şi echipa de la Casa Albă până la ambele camere ale Congresului şi întregul sistem de putere american. Am vorbit, bineînţeles, despre acţiunile în curs ale Ucrainei. Bineînţeles, am vorbit despre victoria noastră comună. M-am întâlnit, de asemenea, cu Mike Pompeo, fostul şef al Departamentului de Stat al SUA”, a menţionat Zelenski.

„Le mulţumesc tuturor celor care ne ajută să apărăm libertatea! Astăzi sunt recunoscător în special Danemarcei şi Norvegiei pentru iniţiativa guvernelor lor de a trimite un lot suplimentar de obuze de artilerie soldaţilor noştri. Este foarte oportun şi util”, a arătat Zelenski.

„Devenim mai puternici în fiecare zi. În fiecare zi apropiem ziua în care statul terorist va răspunde”, a încheiat preşedintele ucrainean.

___