Guvernatorul din Briansk, Oleksandr Bogomaz, a afirmat luni noaptea că forțele armate ale Ucrainei au lansat un atac cu drone asupra unor obiective din capitala regiunii, relatează Interfax.

Militari ucraineni din Herson cu o dronaFoto: Vincenzo Circosta / AFP / Profimedia Images

„Nu au fost victime. Ca urmare a aruncării unui dispozitiv exploziv, clădirea biroului raional de înregistrare și înrolare militară a fost avariată”, a scris oficialul rus pe canalul său de Telegram.

El a adăugat că la fața locului au sosit serviciile de urgență.

Peste o jumătate de oră Bogomaz a raportat un atac asemănător asupra clădirii poliției.

„Un alt atac (...) a avut loc asupra cartierului Sevsky. Un dispozitiv exploziv a fost aruncat cu ajutorul unui UAV în apropierea clădirii Ministerului Afacerilor Interne al Ministerului Afacerilor Interne. Nu au fost victime”, a afirmat acesta.

Declarațiile sale au fost întâmpinate însă cu scepticism de unii observatori neutri ai războiului din Ucraina, aceștia remarcând mai multe aspecte cel puțin bizare privind versiunea evenimentelor prezentată de Bogomaz.

Ce spune Rusia despre presupusul atac din Briansk

În primul rând orașul Briansk unde guvernatorul rus afirmă că a avut loc atacul ar fi probabil în afara razei de acțiune a majorității dronelor comerciale, cele pe care armata ucrainenă le folosește pentru a lansa grenade de mână și alte muniții improvizate.

Apoi, deși modelele mai avansate de drone comerciale beneficiază de o cameră cu termoviziune, lansarea unui astfel de atac pe timp de noapte, o distanță lungă și împotriva unui centru urban (există pericolul ca aeronava fără pilot să se agațe în cablurile de înaltă tensiune) ridică mai multe probleme de natură tehnică.

În plus, nu este clar de ce forțele armate ucrainene ar risca o dronă costisitoare pentru a lansa o grenadă sau chiar o muniție cu încărcătură explozivă ceva mai puternică împotriva unei clădiri, când pagubele produse ar fi minime.

Nu în ultimul rând, Bogomaz nu a publicat nicio fotografie cu urmările atacului iar pe rețelele de socializare nu a apărut nicio înregistrare video cu acesta. Singura fotografie apărută pe rețelele de Telegram rusești în acest sens e una de natură îndoielnică și autenticitatea sa nu a putut fi confirmată independent.

Suspiciuni privind o operațiune de tip „steag fals” în Briansk

Numeroși analiști și observatori independenți ai războiului din Ucraina și-au exprimat îndoielile și față de presupusul atac al „sabotorilor ucraineni” invocat de Rusia la începutul lunii martie în regiunea Briansk, unii concluzionând că acesta a fost mai degrabă o operațiune de tip „steag fals” a Rusiei.

O înregistrare video publicată de FSB, Serviciul de Securitate al Rusiei, cu urmările presupusului atac revendicat de o grupare de voluntari ruși ce luptă de partea Ucrainei nu a înlăturat aceste suspiciuni.

Cert este că președintele Vladimir Putin a vorbit personal despre acest atac, afirmând că „astăzi (ucrainenii - n.r.) au comis un alt act de terorism, o altă crimă, au intrat în zona de frontieră şi au deschis focul asupra civililor”.

Rusia afirmă încă din vara anului trecut că forțele ucrainene efectuează lovituri asupra unor localități de pe teritoriul său însă rareori prezintă dovezi convingătoare, sau de orice natură, cu privire la acestea.

Unii analiști cred că presupusele atacuri sunt invocate de autoritățile ruse și propaganda de la Moscova pentru mobilizarea propriei populații și justificarea declanșării războiului împotriva Ucrainei în fața acesteia.

Urmărește ultimele evoluții din a 405-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.