Serviciul de Securitate al Rusiei a publicat primele imagini video ce par a fi editate de la locul unde ar fi fost un „atac al sabotorilor ucraineni" în regiunea Briansk, notează Meduza. Dar videoclipul ridică mai multe întrebări decât răspunsuri.

Satul Novyi Ropsk din regiunea Briansk, la aproximativ 1 km de granița cu UcrainaFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

FSB a publicat prima înregistrare video din regiunea Briansk, la o zi după „atacul sabotorilor ucraineni" revendicat de autoritățile ruse. Presa independentă remarcă faptul că imaginile sunt editate.

În înregistrările video prezentate de FSB și distribuite de presa din Rusia se pot observa două mașini.

În prima filmare este o mașină Lada VAZ 2107 care are găuri de gloanțe în caroserie și geamurile sparte, în timp ce în cea de-a doua înregistrare se poate observa un autorutism Lada Niva care nu pare să fie avariată, doar cauciurile sparte.

În ambele filmări, trupurile neînsuflețite ale presupuselor victime se află în mașini.

Prima mașină

Videoclipul cu Lada VAZ 2107 a fost „retușat”, susține canalul de Telegram „We Can Explain” care a analizat clipurile video, subliniind că în înregistrarea video arată mașina stând într-un loc, în timp ce fotografiile o arată în alt loc.

De asemenea, plăcuțele de înmatriculare nu sunt lizibile, iar prima victimă ar fi fost ucisă într-o stație de autobuz, însă victima a fost imortalizată la volanul mașinii.

Mai mult, Lada VAZ 2107 nu a fost menționată anterior în relatările din presa rusă de stat despre „atacul sabotorilor" din regiunea Briansk.

A doua mașină

Lada Niva, despre care președintele rus Vladimir Putin a declarat că a fost atacată cu arme de „sabotori", este prezentată într-un scurt videoclip și în două fotografii.

În materialul video mașina se află pe șosea, în timp ce în fotografii este într-un șanț. Prima fotografie arată mașina din exterior, în timp ce cea de-a doua, făcută din interiorul mașinii, arată spatele persoanei decedate.

Potrivit Kommersant, sabotorii au folosit arme automate pentru a trage asupra acestei mașini în care s-ar fi aflat copilul rănit, dar înregistrarea video dată publicității de FSB arată că mașina nu a fost ciuruită de gloanțe, singura problema pare să fie o pană.

Videoclipul FSB prezintă, de asemenea, imagini cu mine, un lansator de grenade antitanc portabil și un cartuș. Doar una dintre aceste fotografii a surprins terenul. În celelalte cazuri, armele au fost fotografiate de aproape și nu este posibil să se stabilească dacă acestea au fost făcute la fața locului.

TASS notează că minele aveau marcaje care indică faptul că sunt de „fabricație germană”, iar lansatorul de grande ar fi de „fabricație străină”.

Rusia denunță un „alt atac terorist”

Autoritățile ruse au susținut joi că două sate din regiunea Briansk, care se află aproape de granița cu Ucraina, au fost atacate de „sabotori ucraineni”.

Potrivit unor surse oficiale citate de TASS, doi civili au fost uciși și un băiat de 11 ani a fost rănit.

Mass-media ruseşti au mai vehiculat informaţii despre o presupusă luare de ostatici şi un schimb de focuri asupra unui autobuz şcolar, dar acestea au fost apoi retractate chiar de către oficiali din Rusia şi respinse de autorităţile ucrainene, care au remarcat că în zonă de câteva luni se practică învăţământul de la distanţă.

Joi, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina de terorism după ce i-a fost raportat că s-ar duce lupte în regiunea Briansk (sud-vestul Rusiei), care se învecinează cu Ucraina. A fost „un alt atac terorist şi o altă crimă”, a afirmat preşedintele rus în timpul unei videoconferinţe, notează Agerpres.

El a spus că „sabotori ucraineni au pătruns în teritoriile de frontieră şi au deschis focul asupra civililor. Au văzut că era un vehicul civil, în care călătoreau civili, şi au deschis focul”.

Putin a fost informat de Ministerul Apărării şi de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) cu privire la evenimentele din Briansk.

O reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei este programată pentru vineri, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cine revendică atacul

Un grup numit Corpul voluntarilor ruşi (RDK), care se descrie ca o formaţiune de voluntari ruşi care face parte din forţele armate ucrainene, a revendicat, într-o înregistrare video postată pe internet, atacul produs joi în regiunea rusă Briansk, la graniţa cu Ucraina.

„Corpul voluntarilor ruşi au intrat pe teritoriul Federaţiei Ruse în 2 martie pentru a le arăta compatrioţilor lor că există speranţă, că poporul rus liber cu arma în mână poate lupta împotriva regimului” preşedintelui Vladimir Putin, a declarat grupul pe contul său de Telegram, conform publicaţiei Ukrainska Pravda şi agenţiei de presă Unian.

Gruparea susţine că nu trage în civili şi persoane neînarmate, după ce forţele de ordine ruse au raportat joi lupte cu un grup de sabotori ucraineni la Briansk.

„Acum este timpul ca cetăţenii obişnuiţi ai Rusiei să înţeleagă că nu sunt sclavi”, transmite grupul în mesajul de pe Telegram, îndemnându-i pe ruşi să se ridice la luptă împotriva regimului lui Putin.

RDK este o unitate de voluntari ruşi formată în august 2022 care luptă în forţele armate ale Ucrainei.

Ce spune Kievul

Evenimentele din regiunea Briansk reprezintă o confruntare internă între cetăţeni ruşi, a susţinut Andrii Iusov, purtător de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării, într-un comentariu pentru postul de televiziune local Suspilne.

„Federaţia Rusă este o entitate absolut instabilă, cu un număr colosal de conflicte interne: internaţionale, sociale, politice. Şi, într-adevăr, există astfel de lucruri care vorbesc despre confruntări în interiorul Federaţiei Ruse însăşi, între cetăţenii Federaţiei Ruse”, a afirmat responsabilul ucrainean, adăugând că declaraţia Corpului voluntarilor ruşi arată că poporul rus începe probabil să se trezească împotriva dictaturii sângeroase a lui Putin.

Preşedinţia ucraineană a denunţat joi ca pe o „provocare deliberată” a Moscovei informaţiile difuzate de autorităţile ruse privind infiltrarea unor „sabotori” ucraineni în regiunea frontalieră rusă, potrivit AFP și Agerpres.

„Povestea privind grupul de sabotaj ucrainean în Rusia este o provocare deliberată clasică. Rusia vrea să-şi înspăimânte populaţia pentru a-şi justifica” invazia din Ucraina, a postat pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei.

El a sugerat că incidentul raportat de serviciile ruse de securitate şi de guvernatorul local în regiunea frontalieră Briansk ar putea fi legat de acţiunea „partizanilor” ruşi, care operează utilizând metode de gherilă.

„Mişcarea partizanilor în Rusia se întăreşte şi devine mai agresivă. Temeţi-vă de partizanii voştri...”, a mai afirmat Podoliak.

Anchetă în Rusia

Kremlinul a anunţat vineri că „atacul terorist” va constitui obiectul unei anchete şi vor fi luate măsuri pentru ca astfel de atacuri să nu se mai repete pe viitor, informează Reuters, AFP şi TASS.

„Bineînţeles că va exista o anchetă asupra atacului terorist de ieri (joi), vor fi luate măsuri pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS. „Concluziile vor fi trase în urma anchetei”, a subliniat Peskov.

Peskov a amintit, de asemenea, că în regiunea Briansk „este în vigoare un regim special de zonă de frontieră”, dar că „sunt luate măsuri suplimentare”.

Urmărește ultimele evoluții din a 373-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.