Forțele rusești atacă Bahmut din regiunea Donețk, de luni de zile, uneori în valuri, iar locul a devenit una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului. Forțele ucrainene care luptă să apere orașul Bahmut, situat în estul țării, au săpat noi tranșee în încercarea de a opri trupele ruse, în timp ce Statele Unite ale Americii au declarat că noul ajutor militar pentru Ucraina va fi discutat vineri, în cadrul unei întâlniri cu liderul Germaniei.

Război în Ucraina: Soldați ucraineni pe frontul din BahmutFoto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

Sinteza zilei

  • Rusia este aproape de a încercui Bahmutul după luni de lupte. Trupele rusești și mercenarii au lansat vineri o ploaie de obuze asupra ultimelor căi de acces către orașul ucrainean asediat Bahmut, aducând Moscova mai aproape de prima sa victorie majoră în jumătate de an, după cele mai sângeroase lupte din război, potrivit AFP și Reuters.
  • Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri, primindu-l pe cancelarul german la Casa Albă, că sprijinul lui Olaf Scholz pentru Ucraina a "făcut o diferenţă enormă" în timpul războiului, relatează CNN.
  • Procurorul general al SUA, Merrick Garland, în vizită Ucraina. Procurorul general al SUA, Merrick Garland, care conduce Departamentul Justiţiei în administraţia Biden, a efectuat vineri o vizită surpriză în Ucraina, fiind deja a doua sa deplasare în această ţară de la invazia rusă din urmă cu puţin peste un an, relatează CNN.
  • Reacția R. Moldova la acuzele Moscovei privind renunțarea la „limba moldovenească”: Suntem indignați de indignarea Rusiei. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a răspuns la reacția Moscovei, care a criticat votul Parlamentului de la Chișinău privind excluderea sintagmei „limba moldovenească” din toată legislația R.Moldova spunând că această decizie aparține exclusiv Chișinăului și nimeni din exterior nu are dreptul să o conteste, potrivit deschide.md.
  • Ambasadorul R. Moldova la Bucureşti: Oligarhii care sunt în complicitate cu Federaţia Rusă să fie sancţionaţi. Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, a afirmat miercuri seară, la Euronews, că autorităţile moldoveneşti speră ca în cursul acestui an aşa-numiţii oligarhi care încearcă destabilizarea ţării să fie puşi pe ”lista neagră” a Uniunii Europen.
  • Lavrov afirmă că Moscova „nu va permite Occidentului să arunce din nou în aer conductele de gaz”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Rusia "nu va lăsa Occidentul să arunce din nou în aer conductele de gaz" și a afirmat că Moscova nu se va mai baza pe Occident ca partener energetic, potrivit Reuters.
  • VIDEO G20: Lavrov a făcut o sală întreagă să râdă când a spus că Rusia a fost atacată de Ucraina. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi la întâlnirea G20 din India că Rusia nu a atacat pe nimeni și doar s-a apărat de atacul desfășurat asupra ei prin intermediului Ucrainei. Moment în care majoritatea celor prezenți în sală au început să râdă.
  • Moscova ar putea rămâne fără bani anul viitor, potrivit unui oligarh rus. Rusia s-ar putea trezi fără bani chiar de anul viitor și are nevoie de investiții străine, a declarat oligarhul rus Oleg Deripaska, care s-a manifestat în mod deschis împotriva războiului dus de Moscova, potrivit CNN.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 373, LIVE-TEXT:

Reacția R. Moldova la acuzele Moscovei privind renunțarea la „limba moldovenească”

01:37 Rusia este aproape de a încercui Bahmutul după luni de lupte

Trupele rusești și mercenarii au lansat vineri o ploaie de obuze asupra ultimelor căi de acces către orașul ucrainean asediat Bahmut, aducând Moscova mai aproape de prima sa victorie majoră în jumătate de an, după cele mai sângeroase lupte din război, potrivit AFP și Reuters.

01:15AP: Serbia neagă că ar fi trimis ajutor militar în Ucraina

Serbia a negat că ar fi furnizat Ucrainei 3.500 de rachete, după ce Ministerul rus de Externe și-a exprimat "cele mai profunde îngrijorări" în legătură cu informațiile din presă, relatează Associated Press.

Potrivit AP, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că dacă Serbia ar fi înarmat Ucraina, acest lucru ar ridica o "întrebare serioasă" cu privire la viitorul relațiilor dintre cele două țări.

Ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, a dezmințit informațiile potrivit cărora Serbia ar fi trimis rachete în Ucraina, admițând totodată posibilitatea ca o terță parte să fi fost implicată în transportul acestora.

00:37Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri, primindu-l pe cancelarul german la Casa Albă, că sprijinul lui Olaf Scholz pentru Ucraina a "făcut o diferenţă enormă" în timpul războiului, relatează CNN.

"Aţi făcut un pas înainte şi aţi oferit un sprijin militar esenţial şi ştiţi, aş spune că, dincolo de sprijinul militar, sprijinul moral pe care l-aţi oferit ucrainenilor a fost profund. Şi aţi declanşat schimbări istorice acasă - creşterea cheltuielilor pentru apărare şi diversificarea surselor de energie - ştiu că nu a fost uşor, ci foarte dificil pentru dumneavoastră", a spus Biden, menţionând că Berlinul şi Washingtonul au acţionat "în tandem" în susţinerea Kievului.

23:52Procurorul general al SUA, Merrick Garland, în vizită Ucraina

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, care conduce Departamentul Justiţiei în administraţia Biden, a efectuat vineri o vizită surpriză în Ucraina, fiind deja a doua sa deplasare în această ţară de la invazia rusă din urmă cu puţin peste un an, relatează CNN.

23:40SUA ignoră avertismentul Rusiei cu privire la arme, în timp ce Biden se întâlnește cu Scholz

Statele Unite au răspuns vineri unui avertisment al Rusiei privind interzicerea înarmării Ucrainei prin oferirea unei asistențe suplimentare de 400 de milioane de dolari în domeniul securității, în timp ce președintele Joe Biden l-a primit pe cancelarul german Olaf Scholz la Casa Alba, potrivit AFP.

23:02Reacția R. Moldova la acuzele Moscovei privind renunțarea la „limba moldovenească”: Suntem indignați de indignarea Rusiei

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a răspuns la reacția Moscovei, care a criticat votul Parlamentului de la Chișinău privind excluderea sintagmei „limba moldovenească” din toată legislația R.Moldova spunând că această decizie aparține exclusiv Chișinăului și nimeni din exterior nu are dreptul să o conteste, potrivit deschide.md.

22:25Ambasadorul R. Moldova la Bucureşti: Oligarhii care sunt în complicitate cu Federaţia Rusă să fie sancţionaţi

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, a afirmat miercuri seară, la Euronews, că autorităţile moldoveneşti speră ca în cursul acestui an aşa-numiţii oligarhi care încearcă destabilizarea ţării să fie puşi pe ”lista neagră” a Uniunii Europene.

22:05 Zelenski, discuții despre aderarea la UE și ajutor militar cu miniștrii de externe din Olanda și Estonia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit vineri cu înalți oficiali guvernamentali din Olanda și Estonia în orașul Liov din vestul Ucrainei, a anunțat biroul său într-o declarație, potrivit CNN.

21:30Poliția și lucrătorii umanitari sunt ținta unor focuri de armă în regiunea Herson

Ofițeri de poliție și voluntari au fost ținta unor focuri de armă în regiunea Herson vineri, a raportat poliția. Mașina de poliție a fost "ciuruită de schije", iar din mașina voluntarilor a rămas "doar un morman de metal", potrivit raportului.

Cum a fost umilit Lavrov la G20

20:58Lavrov afirmă că Moscova „nu va permite Occidentului să arunce din nou în aer conductele de gaz

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Rusia "nu va lăsa Occidentul să arunce din nou în aer conductele de gaz" și a afirmat că Moscova nu se va mai baza pe Occident ca partener energetic, potrivit Reuters.

20:40Noul pachet de ajutor pentru Ucraina ar urma să totalizeze aproximativ 400 de milioane de dolari

Un pachet de ajutor de securitate pentru Ucraina în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari ar urma să fie anunțat vineri, în preajma vizitei cancelarului german Olaf Scholz la Casa Albă, potrivit a doi oficiali americani, citați de CNN.

20:00Rusia spune că Occidentul „îngroapă” acordul privind cerealele din Marea Neagră

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat joi Occidentul că "îngroapă cu nerușinare" inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, care facilitează exportul de produse agricole ucrainene din porturile sale sudice, a relatat agenția de presă RIA Novosti.

Deși a rămas în acord, Rusia a criticat în repetate rânduri abordarea Occidentului față de această înțelegere, încheiată în iulie anul trecut, afirmând că țările care au impus sancțiuni Moscovei nu fac suficient de mult pentru a ușura restricțiile asupra propriilor exporturi rusești, în special de îngrășăminte

19:46VIDEO G20: Lavrov a făcut o sală întreagă să râdă când a spus că Rusia a fost atacată de Ucraina

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi la întâlnirea G20 din India că Rusia nu a atacat pe nimeni și doar s-a apărat de atacul desfășurat asupra ei prin intermediului Ucrainei. Moment în care majoritatea celor prezenți în sală au început să râdă.

Moscova ar putea rămâne fără bani anul viitor

19:26SUA impune sancțiuni rușilor pentru detenția arbitrară a unui apărător al drepturilor omului și critic al Kremlinului

Administrația Biden a sancționat vineri o serie de persoane din Rusia care au legătură cu detenția arbitrară a lui Vladimir Kara-Murza, un proeminent apărător al drepturilor omului și critic al Kremlinului, încarcerat la Moscova de aproape un an după ce s-a pronunțat împotriva războiului din Ucraina într-un interviu acordat CNN.

Statele Unite au cerut "eliberarea imediată și necondiționată" a lui Kara-Murza, dar acțiunile de vineri reprezintă o decizie mult așteptată privind impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei pentru încarcerarea sa.

Kara-Murza, care a supraviețuit la două otrăviri, a fost incredibil de critic la adresa președintelui rus Vladimir Putin și a războiului Rusiei din Ucraina, și continuă să vorbească chiar dacă este deținut.

19:10Moscova ar putea rămâne fără bani anul viitor, potrivit unui oligarh rus

Rusia s-ar putea trezi fără bani chiar de anul viitor și are nevoie de investiții străine, a declarat oligarhul rus Oleg Deripaska, care s-a manifestat în mod deschis împotriva războiului dus de Moscova, potrivit CNN.

18:52 Zelenski s-a întâlnit cu președintele leton la Liov

Președintele Volodimyr Zelenski, prima doamnă Olena Zelenska, președintele leton Egils Levits și soția acestuia, Andra Levite, au onorat memoria soldaților ucraineni căzuți la datorie la cimitirul Liciakiv din Liov la 3 martie, a anunțat biroul președintelui.

Levits și Zelenski au semnat, de asemenea, o declarație comună care confirmă sprijinul deplin al Letoniei pentru calea Ucrainei către integrarea în UE și NATO.

"Doar cu Ucraina în componența sa, proiectul european va deveni cu adevărat complet. Numai cu Ucraina în componența sa, NATO va deveni un apărător cu adevărat puternic al popoarelor Europei și al valorilor noastre comune", a declarat Zelenski, adăugând că rezistența Ucrainei împotriva agresiunii rusești din ultimul an a fost o dovadă a dedicării țării la securitatea euro-atlantică.

18:37Aproape 10.000 de soldați ruși s-au predat prin intermediul liniei telefonice „Vreau să trăiesc”

Aproape 10.000 de soldați ruși s-au predat de bunăvoie armatei ucrainene prin intermediul liniei telefonice directe „Vreau să trăiesc”, a anunțat Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război din Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

Șase avioane de luptă Su-34 au dispărut de pe aerodromul rusesc din orașul Yeysk

18:13Imagini video de la locul prăbușirii avionului Su-34 care ar fi fost doborât vineri în zona Donețk:

17:15Ucraina reușește să genereze atâta energie cât are nevoie, în ciuda daunelor grave cauzate de atacurile rusești asupra rețelei sale energetice, a declarat vineri premierul Denis Shmihal, citat de The Guardian.

Shmihal a declarat, într-o conferință de presă, că de la invazia Rusiei, în 24 februarie 2022, între 40% și 50% din sistemul energetic al Ucrainei a fost avariat în urma atacurilor cu rachete și drone lansate în timpul iernii. Deși milioane de oameni au rămas uneori fără energie electrică, Ucraina a făcut rapid reparații, parțial cu ajutorul echipamentelor furnizate de aliații săi.

„Ucraina dispune deocamdată de capacități de generare și de rețea. Următorul pas este securizarea infrastructurii de rețea pentru sezonul următor”, a declarat premierul ucrainean.

17:02 Ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov a declarat, într-un interviu publicat vineri de cotidianul german "Bild", că este "încrezător'' că ţările occidentale vor furniza avioane de luptă Ucrainei, în ciuda rezistenţei din partea unor aliaţi, şi se declară "optimist" că războiul se poate încheia anul acesta, scrie News.ro.

16:35Șase avioane de luptă Su-34 au dispărut de pe aerodromul rusesc din orașul Yeysk, după un incediu produs în urma unui un presupus atac al unei drone de la începutul săptămânii.

16:08Ucrainenii ar fi doborât un bombardier Su-34 în regiunea Donețk. Imagini video au apărut pe rețelele de socialziare, iar unii spun că de fapt avionul ar fi fost doborât accidental de forțele rusești.

16:19Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit la telefon vineri cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, despre „scurta” conversație pe care a avut-o cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, cu o zi în urmă, la New Dehli, conform purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de The Guardian.

Blinken i-a subliniat lui Kuleba „sprijinul durabil al SUA pentru Ucraina pentru a se apăra în fața atacurilor brutale ale Rusiei”.

15:39Forțele ucrainene au aruncat în aer un pod de cale ferată în interiorul orașului asediat Bahmut din estul țării, relatează CNN. Cu toate acestea, trupele Kievului spun că nu se retrag din oraș.

FSB a publicat primele imagini cu atacul „sabotorilor ucraineni”

14:59 Gazoductele Nord Stream din Marea Baltică urmează să fie sigilate și închise întrucât nu există niciun plan imediat pentru repararea sau reactivarea lor, scrie agenția Reuters, citând mai multe surse familiare cu situația.

14:10 Între timp, în România, americanii de la General Dynamics au semnat un contract de 120 de milioane de euro cu Elbit pentru turele, stații de luptă și mortiere produse în România pentru blindatele Piranha 5 ale Armatei Române.

14:01 Serviciul de Securitate al Rusiei a publicat primele imagini video ce pare a fi editate de la locul unde ar fi avut un „atac al sabotorilor ucraineni" în regiunea Briansk, notează Meduza.

13:21Germania a găsit o nouă sursă pentru tancuri Leopard 2, cerând Elveției să vândă o parte din vehiculele sale de luptă ce au fost depozitate pe termen lung. Guvernul german a dat însă asigurări că acestea NU vor fi trimise Ucrainei.

12:30O instanță din Belarus l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe disidentul Ales Bialiațki, singurul câștigător al Premiului Nobel pentru Pace din istoria țării, acesta fiind laureat anul trecut.

12:23Un consilier militar al așa-numitei Republici Populare Donețk, o zonă ocupată din Ucraina pe care Federația Rusă susține că a anexat-o, a declarat că autoproclamata reppublică intenționează să consolideze punctele de control de-a lungul liniei de contact ca urmare a incidentului de joi de la Briansk, potrivit agenției ruse de presă TASS.

Presa rusă susține că două persoane au murit și un băiat de 10 ani a fost rănit în timpul unui atac al „sabotorilor ucraineni” pe care președintele rus Vladimir Putin l-a numit „act de terorism”.

12:00Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a apreciat vineri că se observă „o mică ameliorare” în plan diplomatic cu Rusia pe perioada reuniunii G20 din India, în pofida divizărilor legate de Ucraina, relatează AFP și Agerpres.

Rusia a pierdut peste 151.000 de soldați, susține Ucraina

11:55Rusia a pierdut 151. 370 de militari de la începutul invaziei, susține Ucraina. În ultimele 24 de ore, 765 de soldați ruși ar fi fost uciși pe câmpul de luptă.

11:50Bilanțul atacul rusesc de joi asupra unei clădiri rezidențiale din Zaporojie a crescut la 5 morți, opt răniți și 10 oameni dați dispăruți, a anunțat poliția regională, citată de The Kyiv Independent.

11:46Un pilot rus care a bombardat în martie 2022 turnul TV din Harkov a fost condamnat la 12 ani de închisoare, a anunțat Parchetului General al Ucrainei, transmite Ukrainska Pravda

11:38Kremlinul a declarat vineri că va lua măsuri pentru a preveni repetarea incursiunii de joi de la graniță de către „naționaliști” susținuți de Ucraina, transmite Reuters.

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia a fost lovită de un „atac terorist" în regiunea sudică Briansk, la granița cu Ucraina, și a promis să elimine „grupul de sabotaj ucrainean” care a tras asupra civililor. Ucraina a acuzat Rusia că a pus în scenă o falsă „provocare".

11:35Alerta de raid aerian a fost ridicată, potrivit The Guardian.

11:05 Rusia nu poate rămâne nepedepsită pentru războiul împotriva Ucrainei, au declarat vineri, într-un comunicat comun preluat de Reuters, secretarul de stat american Antony Blinken şi omologii săi din India, Japonia şi Australia - ţări care formează alături de SUA aşa-numitul grup Quad.

Cei patru miniştri de externe au apreciat totodată că utilizarea armelor nucleare sau ameninţarea cu acestea în Ucraina este „inadmisibilă”, notează Agerpres.

10:40 Comandamentul militar al Ucrainei a ordonat retragerea uneia dintre unitățile sale de elită de la Bahmut, orașul din estul Ucrainei care a devenit de luni de zile epicentrul eforturilor duse de armata rusă.

Prigojin susține că Bahmutul este „practic” încercuit

10:35 Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a declarat într-o înregistrare video publicată vineri că orașul ucrainean Bahmut este „practic înconjurat" de forțele ruse și că forțele Kievului au acces la un singur drum de ieșire

10:13O alertă aeriană a fost declarată pe întreg teritoriul Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când un avion de luptă rusesc MiG-31 K, care poate transporta o rachetă hipersonică Kinjal, decolează.

09:39Un submarin rusesc aflat în Marea Japoniei a lovit o țintă terestră aflată la peste 1.000 de kilometri distanță cu o rachetă de croazieră Kalibr în cadrul unui exercițiu, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării, același tip de proiectil pe care Moscova o folosește în conflictul din Ucraina, transmite Reuters.

09:20Cancelarul german Olaf Scholz a sosit joi seara la Washington, unde urmează să se întâlnească vineri în tete-a-tete cu preşedintele american Joe Biden pentru discuţii care se vor concentra cel mai probabil pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, relatează dpa şi Reuters, citate de Agerpres.

În mod neobişnuit, nu este prevăzută o conferinţă de presă după întâlnirea de vineri, iar Scholz nu este însoţit de ziarişti din Berlin, cum se întâmplă de obicei. De asemenea, la bordul avionului nu s-a aflat şi o delegaţie de afaceri.

Întâlnirea Scholz-Biden de la Casa Albă este singura prevăzută oficial, iar ulterior este programat un interviu cu jurnalistul CNN Fareed Zakaria.

09:06Forțele aeriene ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25, un elicopter Mi-24 și șapte drone în ultima zi, a anunțat Statului Major General.

Forțele ucrainene au respins 85 de atacuri inamice, în timp ce Rusia "a efectuat 31 de lovituri aeriene și 3 lovituri cu rachete, în special asupra infrastructurii civile din regiunile Donețk, Zaporojie și Herson". În aceeași zi, Rusia a efectuat, de asemenea, 88 de bombardamente de la MLRS.

Pe lângă respingerea atacurilor, forțele ucrainene au lovit 6 baze inamice temporare și un depozit de muniții rusești. (The Kyiv Independent)

08:47VIDEO Situația misterioasă lângă Moscova. Locuitorii au anunțat o explozie și un șuierat puternic, la două zile după un atac cu dronă

Serviciile se urgență din Kolomna, în apropiere de Moscova, au fost puse în alertă joi seară după ce locuitorii au anunțat că au auzit o explozie și un fluierat puternic, însă autoritățile nu au găsit nimic care să confirme incidentul, relatează Meduza.

07:59Doi cetăţeni americani au fost arestaţi, joi, în Kansas City, sub acuzaţia că au trimis Rusiei tehnologie a SUA din domeniul aviaţiei, a anunţat Departamentul de Justiţie, citat de CNN.

Trupele ucrainene sapă noi tranșee în Bahmut

07:43Comandant ucrainean despre lupta de la Bahmut: Fiecare metru de pământ îl costă pe inamic sute de vieţi

Situația este critică în Bahmut, însă forţele ucrainene ţin cu disperare de oraşul din est și au săpat noi tranşee, în încercarea de a-i ţine în loc pe atacatorii ruşi. Un analist militar ucrainean susține că ruşii încearcă să încercuiască Bahmutul din nord, est şi sud şi a spus că zona dinspre vest „este probabil singurul sector de la Bahmut unde forţele noastre au iniţiativa, şi nu ocupanţii ruşi”.

Volodimir Nazarenko, un comandant adjunct din Garda Naţională a Ucrainei, susține că rușii nu țin cont de pierderi și atacă fără încetare.

07:23Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat joi NATO să nu pună la dispoziţia Ucrainei avioane de luptă şi să le asigure întreţinerea în Polonia, spunând că acest lucru ar echivala cu a intra în război direct împotriva Rusiei, informează Reuters.

01:15 Volodimir Zelenski afirmă că atacul rusesc cu rachete de la Zaporojie va primi un răspuns din partea ucrainenilor, „militar şi legal”. „Ocupantul va simţi, inevitabil, puterea noastră. Puterea justiţiei în fiecare sens al cuvântului”, a spus președintele ucrainean în mesajul său de joi seară.

00:57Biden și Scholz se vor concentra asupra războiului din Ucraina în cadrul unei întâlniri de o oră, vineri

Președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz își vor axa discuțiile de vineri în principal pe războiul din Ucraina, dar ar putea aborda, de asemenea, preocupările legate de faptul că China ar putea oferi ajutor letal Rusiei, a declarat un înalt oficial al administrației, potrivit Reuters.

"Scopul general al acestei întâlniri a fost o șansă pentru cei doi lideri de a se putea coordona în mod specific în ceea ce privește Ucraina", a declarat oficialul.

00:10Scandalul Gazprombank Elveția: Cum derula Putin milioane de euro prin conturile violoncelistului rus Serghei Roldugin

Patru funcționari de la sucursala elvețiană a Gazprombank vor fi judecați săptămâna viitoare pentru acuzații legate de conturile suspecte ale violoncelistului rus Serghei Roldugin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Putin convoacă Consiliul de Securitate al Rusiei, după ce a acuzat Ucraina de terorism / Speculații că ar putea declara oficial război. Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat Consiliul Securităţii Rusiei într-o reuniune extraordinară joi, în urma informaţiilor primite de la Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) despre lupte duse cu presupuse unităţi ucrainene pe teritoriul rusesc.
  • Un nou mesaj de la Moscova pentru Republica Moldova, după declarația antirăzboi votată în Parlamentul de la Chișinău. „Cerem încă o dată autorităților moldovene să pună capăt retoricii de confruntare antiruse care este complet lipsită de temei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de AFP.
  • Întâlnire Biden și Scholz vineri. Președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz își vor axa discuțiile de vineri în principal pe războiul din Ucraina, dar ar putea aborda, de asemenea, preocupările legate de faptul că China ar putea oferi ajutor letal Rusiei, a declarat un înalt oficial al administrației, potrivit Reuters.
  • Scandalul Gazprombank Elveția: Cum derula Putin milioane de euro prin conturile violoncelistului rus Serghei Roldugin. „Cazul se învârte în jurul unor active de aproximativ 50 de milioane de franci”, a precizat Tribune de Genève, întrebându-se dacă muzicianul era un „om de fațadă” pentru președintele rus și anturajul său.
  • Forțele rusești continuă ofensiva Bahmut, în timp ce Ucraina încearcă să respingă atacurile. Forțele rusești continuă să își intensifice ofensiva în zona Bahmut, în timp ce forțele ucrainene încearcă să respingă atacurile în curs de desfășurare în apropierea acestui oraș cheie din estul țării și în zonele învecinate din regiunea Donețk, a declarat joi seara Statul Major al armatei ucrainene într-o actualizare de seară, potrivit CNN.
  • „Discreditarea armatei”: Politician rus, judecat că a ascultat discursul lui Putin cu spaghete pe urechi. Un politician regional rus va compărea săptămâna viitoare în fața instanței pentru a răspunde acuzațiilor potrivit cărora a discreditat forțele armate prin postarea unei înregistrări video cu el însuși ascultând discursul președintelui Vladimir Putin despre starea națiunii cu spaghete pe ureche, potrivit Reuters.
  • Cine sunt „teroriștii ucraineni” acuzați de Putin? Ruși în trening care critică regimul. ​Președintele rus Vladimir Putin a denunțat joi un atac „terorist”, după ce Moscova a raportat o incursiune a „sabotorilor” ucraineni într-o regiune din sud-vestul Rusiei, la granița cu Ucraina, ceea ce Kievul a negat, scrie AFP.
  • Rusia ar mai fi pierdut un mortier greu 2S4 Tyulpan, al cincilea exemplar pe care ucrainenii ar fi reușit să-l distrugă până acum. 2S4 Tyulpan este un mortier greu, autopropulsat pe șenile cu calibru de 240 de mm și are practic o putere de foc considerabil mai mare decât mortierele obișnuite sau tunurile de artilerie de 152/155mm folosite uzual de armata rusă.

---------------

Informațiile de joi privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro