Germania a găsit o nouă sursă pentru tancuri Leopard 2, cerând Elveției să vândă o parte din vehiculele sale de luptă ce au fost depozitate pe termen lung, relatează Reuters.

ministrul german al Apararii Boris pe un tanc Leopard 2Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Anunțul a fost făcut vineri într-un comunicat comun al guvernului german și elvețian.

Berlinul dorește ca Elveția să își vândă o parte dintre tancurile Leopard 2 producătorului german Rheinmetall, lucru care ar permite companiei să umple din golurile arsenalurilor țărilor membre ale Uniunii Europene și NATO.

Germania, Polonia, Portugalia, Norvegia, Finlanda și Suedia se numără printre țările care au anunțat că vor trimite tancuri Leopard Ucrainei pentru a se apăra în fața invaziei rusești, situație care creează neajunsuri în rândul propriilor forțe armate.

De altfel, acesta a fost și motivul invocat de generalul Christophe Gomart, fost șef al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale și al Direcției de Informații Militare a Franței, când la finalul lui ianuarie el a criticat dur perspectiva ca Parisul să trimită Ucrainei din tancurile sale Leclerc, de fabricație franceză.

Ce vrea Germania să facă cu tancurile Leopard 2 vândute Elveției

Ministerele Apărării de la Berna și Berlin au anunțat acum că miniștrii Boris Pistorius și Robert Habeck l-au informat pe Viola Amherd, ministrul elvețian al Apărării, despre dorința Germaniei de a cumpăra înapoi din tancurile Leopard 2 într-o scrisoare datată pe 23 februarie.

O copie a scrisorii obținută de agenția Reuters notează că guvernul german ar fi „foarte recunoscător” dacă Elveția ar putea aproba vânzarea către Rheinmetall a tancurilor Leopard 2 depozitate pe termen lung, cum a făcut și în trecut, dacă nu intenționează să folosească din nou vehiculele de luptă în cauză.

„Tancurile nu vor fi vândute Ucrainei. Garantăm că ele vor rămâne în Germania sau la partenerii noștri din NATO și UE, pentru a umple golurile care au apărut datorită transferării tancurilor Leopard 2 și pentru a îmbunătăți în general aprovizionarea cu piese de schimb”, notează scrisoarea.

Aceasta nu a precizat câte tancuri dorește Berlinul să cumpere înapoi, notând însă că guvernul german este conștient că „și în Elveția există o discuție despre consecințele asupra apărării naționale [a războiului rusesc împotriva Ucrainei]”.

Legea elvețiană privind neutralitatea țării și un act legislativ separat privind armamentul interzic Elveției să vândă arme direct Ucrainei.

Elveția are aproape 100 de tancuri Leopard 2 în depozite

Ministrul Apărării Viola Amherd a răspuns scrisorii Berlinului pe 1 martie, afirmând că o posibilă vânzare din flota de tancuri a țării va avea nevoie ca parlamentul elvețian să declare oficial vehiculele în cauză scoase din serviciul forțelor armate.

„Discuțiile cu privire la acest subiect sunt în prezent în desfășurare în parlament”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului elvețian.

Elveția are în prezent 134 de tancuri Leopard 2 în serviciul activ al forțelor sale armate, alte 96 aflându-se în depozitare pe termen lung.

Executivul de la Berna nu a precizat câte Leoparduri a cerut Germania, un purtător de cuvânt al ministerului Apărării afirmând însă că Elveția s-ar putea lipsi de „un număr limitat” de tancuri.

Elveția a blocat anterior cereri ale Germaniei, Spaniei și Danemarcei de a permite ca muniții de fabricație elvețiană să fie re-exportate către Ucraina însă subiectul este unul tot mai controversat în țară.

Ultimele luni de război, în special atacurile rusești cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene, au dus în Elveția la o schimbare simțitoare a opiniei publice în ceea ce privește ajutarea țării conduse de Volodimir Zelenski.

Cele două comisii de securitate din parlamentul elvețian au recomandat deja relaxarea regulilor privind exportul de armament, lucru care a pus noi presiuni pe guvernul de la Berna.

Urmărește ultimele evoluții din a 373-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.