Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit vineri cu înalți oficiali guvernamentali din Olanda și Estonia în orașul Liov din vestul Ucrainei, a anunțat biroul său într-o declarație, potrivit CNN.

Volodimir ZelenskiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Zelenski și-a exprimat recunoștința pentru „sprijinul semnificativ în domeniul apărării, financiar, energetic și juridic” oferit de cele două țări de la începutul invaziei Rusiei, a precizat biroul său.

Țările de Jos: În timpul întâlnirii sale cu Wopke Hoekstra, viceprim-ministru și ministru olandez al afacerilor externe, Zelenski a prezentat situația de pe linia frontului și nevoile armatei ucrainene. El a subliniat necesitatea unui ajutor mai mare și mai rapid din partea partenerilor, potrivit comunicatului.

De asemenea, Zelenski a declarat că este recunoscător pentru decizia guvernului olandez de a înființa un centru internațional la Hauge care să investigheze crimele rusești împotriva Ucrainei.

Zelenski a subliniat, de asemenea, speranțele Kievului pentru summitul NATO din 2023 de la Vilnius, Lituania, și discuțiile privind aderarea Ucrainei la UE „până la sfârșitul anului”, potrivit declarației.

Estonia: În timpul conversației cu Urmas Reinsalu, ministrul estonian al afacerilor externe, Zelenski a declarat că „aducerea în fața justiției a tuturor celor responsabili de crime de război, crime împotriva umanității și genocidul poporului ucrainean este o chestiune fundamentală pentru țara noastră” și este o componentă cheie a formulei de pace propuse de Ucraina, potrivit declarației.

Zelenski a remarcat „asistența substanțială a Estoniei în domeniul apărării și umanitar”, a precizat biroul său.

„Ucraina apreciază în special asistența medicală și de reabilitare pentru răniții noștri, misiunile de instruire pentru armata ucraineană, precum și sprijinul acordat ucrainenilor care au plecat în Estonia din cauza războiului”, a declarat Zelenski.

„Părțile au subliniat importanța creșterii în continuare a presiunii sancțiunilor asupra Rusiei"”, a adăugat biroul lui Zelenski.

Urmărește ultimele evoluții din a 373-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.