Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi la întâlnirea G20 din India că Rusia nu a atacat pe nimeni și doar s-a apărat de atacul desfășurat asupra ei prin intermediului Ucrainei. Moment în care majoritatea celor prezenți în sală au început să râdă.

Serghei LavrovFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Lavorv a părut încurcat preț de câteva secunde, dar și-a continuat discursul.

El a spus că Moscova nu are nevoie de ajutor din partea foștilor săi aliați sovietici pentru campania sa militară din Ucraina.

Lavrov a declarat că Rusia are tot ce îi trebuie pentru conflict și că nu a cerut membrilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) - o alianță condusă de Moscova care include Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan - să ofere sprijin material pentru ceea ce Rusia numește "operațiunea sa militară specială" din Ucraina, potrivit Reuters.

Șeful externelor a declarat joi că forțele rusești vor răspunde la livrarea de arme occidentale cu rază de acțiune mai lungă către Kiev prin încercarea de a împinge forțele ucrainene mai departe de granițele sale pentru a crea o zonă tampon sigură.

Într-un interviu la televiziunea de stat, Lavrov a declarat că toată lumea dorește ca războiul din Ucraina - pe care Moscova îl numește „operațiune militară specială” - să se încheie, dar că sprijinul acordat de Occident Kievului joacă un rol important în modul în care Rusia abordează campania.

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-au întâlnit joi pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina, în marja reuniunii G20 din India. Conform unui oficial al Departamentului de Stat al SUA, cei doi au vorbit mai puțin de 10 minute, scrie The Guardian.