Comandamentul militar al Ucrainei a ordonat retragerea uneia dintre unitățile sale de elită de la Bahmut, orașul din estul Ucrainei care a devenit de luni de zile epicentrul eforturilor duse de armata rusă, relatează Unian.

Seful Statului Major ucrainean, generalul Valerii ZalujniFoto: Handout / AFP / Profimedia

Anunțul privind retragerea unității de drone „Ptakhi Madyar” (Păsările lui Magyar) a fost făcut de către comandantul său, Robert Brovdi.

„Pe 2 martie, la miezul nopții, unitatea a primit ordine de luptă să se retragă imediat din Bahmut într-un nou loc unde au loc ostilități. Care sunt motivele transferului de la Bahmut, când am petrecut 110 zile la datorie aici ? Sunt, în primul rând, un militar, așa că nu voi comenta ordinele comandamentului (...) Mi-am promis mie și dvs. să nu mă angajez în politică”, a afirmat el într-o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei și comandamentul operațional „Est”, cel responsabil de acest front, nu au comentat deocamdată informația.

Unitatea condusă de Brovdi, cunoscut pe rețelele de socializare sub indicativul său - „Magyar - este o formație tactică de recunoaștere cu ajutorul aeronavelor fără pilot. Unitatea a devenit faimoasă pe platformele de socializare în mare parte datorită înregistrărilor video publicate de comandantul său, unul dintre cei mai cunoscuți militari ucraineni.

Numeroase înregistrări video publicate pe rețelele de socializare în ultimele luni cu luptele din preajma Bahmut, unde forțele ruse au declanșat o ofensivă la începutul lunii august, au arătat rolul crucial jucat de dronele de recunoaștere în această secțiune a frontului, unde sunt folosite pentru a coordona de aproape loviturile de artilerie și acțiunile de la sol.

Ce se întâmplă în jurul orașului Bahmut

Volodimir Nazarenko, un comandant adjunct din Garda Naţională a Ucrainei, a declarat joi seara pentru postul de radio ucrainean NV că situația este critică în Bahmut, însă forţele Kievului apără cu disperare oraşul și au săpat noi tranşee, în încercarea de a-i ţine în loc pe atacatorii ruşi.

„[Rușii] nu se gândesc la pierderi când încearcă să ia cu asalt oraşul. Misiunea forţelor noastre de la Bahmut este să provoace cât mai multe pierderi posibil duşmanului. Fiecare metru de pământ ucrainean îl costă pe inamic sute de vieţi”, a afirmat el.

Oleg Zhdanov, un analist militar ucrainean, a declarat la rândul său joi noaptea că în ultimele 24 de ore, forţele ucrainene au respins peste 170 de atacuri în cele cinci sectoare principale ale liniei frontului.

Zhdanov a relatat că ruşii încearcă să încercuiască Bahmutul din nord, est şi sud şi a spus că zona dinspre vest „este probabil singurul sector de la Bahmut unde forţele noastre au iniţiativa, şi nu ocupanţii ruşi”.

Statul Major General de la Kiev a republicat joi o evaluare care sugera prezența rusă în interiorul orașului și nu doar la periferie.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA afirma la rândul său joi că forțele rusești „au avansat în interiorul Bahmut și au continuat atacurile terestre în jurul orașului”.

Luptele de aici, conduse inițial de mercenarii Wagner a lui Evgheni Prigojin, sunt de luni de zile printre cele mai intense de la declanșarea războiului la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut.

Jakub Janovsky, unul dintre analiștii militari ce scrie articole pentru cunoscutul site Oryx ce monitorizează echipamentele militare și pierderile suferite de ambele părți ale războiului din Ucraina, descria în luna octombrie luptele de aici drept un veritabil „tocător de carne” pentru armata rusă.

Evgheni Prigojin a declarat vineri dimineața că Bahmutul este „practic înconjurat” de forțele ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 373-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.