Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a declarat într-o înregistrare video publicată vineri că orașul ucrainean Bahmut este „practic înconjurat" de forțele ruse și că forțele Kievului au acces la un singur drum de ieșire, relatează Reuters.

Evgheni PrigojinFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

UPDATE: Reuters a geolocalizat videoclipul în satul Paraskoviivka, la 7 km nord de centrul orașului Bahmut. Prigojin a anunțat capturarea localității Paraskoviivka la 17 februarie.

Oamenii lui Prigojin au condus asaltul din estul Ucrainei timp de luni de zile, Moscova considerând Bahmutul, pentru care folosește numele său din epoca sovietică, Artyomovsk, ca fiind un pas în față pentru a cuceri orașe mai mari precum Kramatorsk și Sloviansk.

În videoclip, Prigojin, care poartă o uniformă militară, i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să își retragă forțele din orașul pe care Wagner încearcă de luni de zile să îl captureze.

„Unitățile companiei militare private Wagner au înconjurat practic Bakhmut. A mai rămas doar un singur drum (deschis forțelor ucrainene) Cleștele se strânge tot mai tare", a declarat Prigojin.

Șeful Wagner a declarat că forțele sale se luptă din ce în ce mai mult cu bătrâni și copii, mai degrabă decât cu armata ucraineană profesionistă.

În videoclip apoi apar ceea ce păreau a fi trei ucraineni capturați - un bărbat în vârstă și doi băieți tineri - care păreau speriați și au cerut să li se permită să meargă acasă.

Prigojin a publicat joi o altă înregistrare video care îi arată pe luptătorii săi în interiorul Bahmut. Reuters a geolocalizat imaginile la est de Bahmut, la aproximativ 2 km de centrul orașului.

Armata ucraineană a ordonat retragerea uneia dintre unitățile sale de elită de la Bahmut

Comandamentul militar al Ucrainei a ordonat retragerea uneia dintre unitățile sale de elită de la Bahmut, orașul din estul Ucrainei care a devenit de luni de zile epicentrul eforturilor duse de armata rusă, relatează Unian.

Anunțul privind retragerea unității de drone „Ptakhi Madyar” (Păsările lui Magyar) a fost făcut de către comandantul său, Robert Brovdi.

„Pe 2 martie, la miezul nopții, unitatea a primit ordine de luptă să se retragă imediat din Bahmut într-un nou loc unde au loc ostilități. Care sunt motivele transferului de la Bahmut, când am petrecut 110 zile la datorie aici ? Sunt, în primul rând, un militar, așa că nu voi comenta ordinele comandamentului (...) Mi-am promis mie și dvs. să nu mă angajez în politică”, a afirmat el într-o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei și comandamentul operațional „Est”, cel responsabil de acest front, nu au comentat deocamdată informația.

Unitatea condusă de Brovdi, cunoscut pe rețelele de socializare sub indicativul său - „Magyar - este o formație tactică de recunoaștere cu ajutorul aeronavelor fără pilot. Unitatea a devenit faimoasă pe platformele de socializare în mare parte datorită înregistrărilor video publicate de comandantul său, unul dintre cei mai cunoscuți militari ucraineni.

Ce se întâmplă în jurul orașului Bahmut

Volodimir Nazarenko, un comandant adjunct din Garda Naţională a Ucrainei, a declarat joi seara pentru postul de radio ucrainean NV că situația este critică în Bahmut, însă forţele Kievului apără cu disperare oraşul și au săpat noi tranşee, în încercarea de a-i ţine în loc pe atacatorii ruşi.

„[Rușii] nu se gândesc la pierderi când încearcă să ia cu asalt oraşul. Misiunea forţelor noastre de la Bahmut este să provoace cât mai multe pierderi posibil duşmanului. Fiecare metru de pământ ucrainean îl costă pe inamic sute de vieţi”, a afirmat el.

Oleg Zhdanov, un analist militar ucrainean, a declarat la rândul său joi noaptea că în ultimele 24 de ore, forţele ucrainene au respins peste 170 de atacuri în cele cinci sectoare principale ale liniei frontului.

Zhdanov a relatat că ruşii încearcă să încercuiască Bahmutul din nord, est şi sud şi a spus că zona dinspre vest „este probabil singurul sector de la Bahmut unde forţele noastre au iniţiativa, şi nu ocupanţii ruşi”.

Statul Major General de la Kiev a republicat joi o evaluare care sugera prezența rusă în interiorul orașului și nu doar la periferie.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA afirma la rândul său joi că forțele rusești „au avansat în interiorul Bahmut și au continuat atacurile terestre în jurul orașului”.

Luptele de aici, conduse inițial de mercenarii Wagner a lui Evgheni Prigojin, sunt de luni de zile printre cele mai intense de la declanșarea războiului la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut.

Jakub Janovsky, unul dintre analiștii militari ce scrie articole pentru cunoscutul site Oryx ce monitorizează echipamentele militare și pierderile suferite de ambele părți ale războiului din Ucraina, descria în luna octombrie luptele de aici drept un veritabil „tocător de carne” pentru armata rusă.

Grupul Wagner, vârful de lance în asaltul asupra Bahmutului

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a anunţat recent deschiderea unei anchete pentru „crime de război” împotriva lui Evgheni Prigojin. El a declarat miercuri că armata ucraineană opune o rezistenţă înverşunată încercărilor trupelor ruse de a cuceri oraşul Bahmut şi aduce întăriri masive în această bătălie sângeroasă, notează Reuters.

Unitatea lui Prigojin este vârful de lance în asaltul asupra Bahmutului, a cărui cucerire ar fi pentru trupele ruse un pas către ofensiva spre oraşe mai mari din estul Ucrainei, precum Kramatorsk şi Sloviansk.

Grupul Wagner a fost desemnat de Statele Unite drept organizaţie criminală internaţională transnaţională, la fel ca mafiile italiană sau japoneză, iar membri ai Congresului american fac presiuni pentru ca de acum înainte să fie calificat drept „grup terorist”.

Urmărește ultimele evoluții din a 373-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.