Un pachet de ajutor de securitate pentru Ucraina în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari ar urma să fie anunțat vineri, în preajma vizitei cancelarului german Olaf Scholz la Casa Albă, potrivit a doi oficiali americani, citați de CNN.

Sistem HIMARSFoto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia Images

Pachetul va include muniție pentru lansatoarele de rachete HIMARS și diferite sisteme de artilerie, precum cele de 155 mm și 105 mm. De asemenea, va include pentru prima dată un sistem de poduri folosit pentru a traversa tranșee și canale de apă, au declarat oficialii.

Joi, John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate, a declarat că SUA vor anunța o altă rundă de asistență pentru Ucraina, inclusiv muniție pentru HIMARS și artilerie, dar nu a precizat cantitatea.

Această asistență în materie de securitate va fi extrasă direct din stocurile americane în cadrul Presidential Drawdown Authority (PDA), ceea ce înseamnă că armele și echipamentele pot ajunge rapid în Ucraina.

Săptămâna trecută, SUA au anunțat un ajutor de 2 miliarde de dolari în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitate în Ucraina (USAI), care încheie contracte cu industria pentru a procura proviziile și necesită mai mult timp.

Oficialii ucraineni au făcut presiuni, de asemenea, pentru a obține avioane de luptă F-16 americane, la care președintele Joe Biden și alți lideri occidentali s-au opus până acum.

Odată cu pachetul așteptat vineri, SUA au alocat în total peste 32 de miliarde de dolari Ucrainei de la începutul războiului, în urmă cu mai bine de un an.

Iată o privire asupra armelor, munițiilor și echipamentelor care ar putea fi incluse în pachet:

  • Muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS)
  • Muniție suplimentară de artilerie de 155 mm
  • Muniție suplimentară de artilerie de 105 mm
  • Muniție suplimentară de 25 mm
  • Muniții de demolare și echipamente pentru îndepărtarea obstacolelor
  • Echipamente de testare și diagnosticare pentru a sprijini întreținerea și repararea vehiculelor
  • Piese de schimb și alte echipamente de teren

Urmărește ultimele evoluții din a 373-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.