Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a apreciat vineri că se observă „o mică ameliorare” în plan diplomatic cu Rusia pe perioada reuniunii G20 din India, în pofida divizărilor legate de Ucraina, relatează AFP și Agerpres.

Josep Borrell la o intalnire cu Serghei Lavrov din 2021Foto: Sputnik / Profimedia Images

În marja reuniunii G20 care s-a încheiat joi fără un comunicat comun, secretarul de stat american Antony Blinken a avut o scurtă discuţie cu omologul său rus Serghei Lavrov, prima lor întrevedere faţă în faţă de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022.

Josep Borrell a subliniat că şeful diplomaţiei ruse a rămas de această dată în sală în momentul în care, în cursul reuniunii, miniştrii de externe din ţările occidentale au condamnat invazia rusă.

Anul trecut, în cursul unei reuniuni precedente a şefilor diplomaţiilor din G20 desfăşurate în Indonezia, Serghei Lavrov a părăsit sesiunea la miezul zilei, în urma unui val de declaraţii care au condamnat invazia din Ucraina.

„Cel puţin de data asta a rămas şi a ascultat. Este o îmbunătăţire mică, dar importantă”, a afirmat Borrell la Raisina Dialogue, un forum organizat la New Delhi.

„Cred că e mai bine decât nimic”, a adăugat Borrell.

Șeful diplomației europene respinge excluderea Rusiei din grupul G20

Josep Borrell şi-a făcut de asemenea cunoscută opoziţia faţă de excluderea totală a Rusiei din G20.

„Trebuie să menţinem canalele de discuţie, sau cel puţin să ascultăm, dacă nu discutăm”, a susţinut el. Josep Borrell s-a exprimat favorabil încurajării ţărilor în curs de dezvoltare să se opună războiului, declarându-se totodată conştient de efectele conflictului, între care creşterile de preţuri la produse de bază.

În ce-l priveşte, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul, în cursul reuniunii G20, că face presiuni asupra ţărilor în curs de dezvoltare să se opună Rusiei.

Vineri, într-o intervenţie la forumul Raisina Dialogue, ministrul de externe rus a vorbit din nou despre ceea ce a descris ca fiind voinţa ţărilor occidentale de a face ca Rusia să sufere o „înfrângere strategică”.

„Aceasta, susţin ele, este o miză existenţială pentru Occident în contextul dominaţiei mondiale”, a spus Lavrov.

El a declarat de asemenea că, alături de India, Rusia dorește „o ordine mondială mai justă”.

Urmărește ultimele evoluții din a 373-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.