Președintele rus Vladimir Putin a vizitat o fabrică de locomotive din Tula marți, zi în care Finlanda va fi primită oficial în NATO.

Vladimir Putin in vizita la fabrica „Tulazheldormash”Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia Images

Putin a vizitat uzina „Tulazheldormash” care, pe lângă construcția de locomotive, are drept obiect de activitate producția de echipamente pentru construcția, renovarea și întreținerea căilor ferate.

Un itinerariu al vizitei lui Putin publicat de Kremlin subliniază că „Tulazheldormash” este una dintre „întreprinderile de top” în construcția de mașinării din Rusia, fiind inclusă în lista organizațiilor de bază din industrie și „una dintre întreprinderile importante din punct de vedere strategic din regiune”.

„Fabrica a fost fondată în 1869 ca atelier de locomotive al căii ferate Moscova-Kursk. În timpul Marelui Război Patriotic (n.r. denumirea folosită în Rusia pentru al Doilea Război Mondial) întreprinderea producea produse de apărare (mine, dispozitive speciale de distrugere a căilor ferate, tunuri pentru platformele de cale ferată)”, amintește și TASS, care a dedicat un amplu material vizitei.

„Datorită importanței sporite a dezvoltării și stăpânirii tehnologiilor avansate în domeniul ingineriei transporturilor din cauza sancțiunilor impuse, Tulazheldormash a devenit unul dintre partenerii tehnologici ai centrului științific și educațional de clasă mondială TulaTECH, creat în cadrul proiectului național 'Știință'”, mai scrie această agenție de presă a statului rus.

Mai târziu în cursul zilei Putin va participa la o reuniune a Prezidiului Consiliului de Stat rus, Kremlinul afirmând că tema acesteia va fi dezvoltarea industriei autohtone în fața sancțiunilor impuse împotriva țării.

Putin la uzină, Finlanda în NATO

Vizita efectuată de liderul de la Kremlin la Tula a avut loc în aceeași zi în care Finlanda urmează să fie primită în NATO, țara nordică renunțând alături de vecina Suedia la neutralitatea sa istorică după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei anul trecut.

Finlanda urmează să fie inclusă oficial în NATO în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai alianței ce are loc la sediul său din Bruxelles. Secretarul general Jens Stoltenberg urmează să susțină o conferință de presă alături de președintele finlandez Sauli Niinistö la ora 16:00, ora României, după care va urma ceremonia oficială de acceptare a țării nordice în sânul alianței.

Stoltenberg a declarat la deschiderea reuniunii NATO că intrarea Finlandei în alianță este un eveniment istoric și un rezultat direct al invaziei rusești în Ucraina.

„Președintele Putin a avut ca obiectiv declarat al invaziei Ucrainei să aibă de-a face mai puțin cu NATO. El obține exact opusul... Finlanda astăzi, și în curând și Suedia vor deveni și ele membre cu drepturi depline ale alianței”, a subliniat șeful NATO.

Aderarea Suediei la alianță rămâne în continuare blocată de opoziția Turciei și a Ungariei.

Urmărește ultimele evoluții din a 405-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.