Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, va dezbate un proiect de lege care declară feminismul ca fiind o „ideologie extremistă”, relatează presa rusă.

Vladimir Putin alaturi de rusoaice „patrioate”Foto: Mikhail Tereschenko / TASS / Profimedia Images

Proiectul a fost depus în parlament de către Oleg Matveicev, vicepreședintele Comisiei pentru politica informațională, tehnologii informaționale și comunicații din Duma de Stat.

Acesta a justificat inițiativa declarând că aproape toate liderele organizațiilor feministe din Rusia s-au pronunțat împotriva „operațiunii militare speciale din Ucraina” declanșate de Vladimir Putin și că diferite grupuri ale acestora care „operează pe rețelele de socializare răspândesc falsuri despre Forțele Armate Ruse”.

„Feministele din Occident sunt toate împotriva lui Putin, împotriva Rusiei și pentru război. Feministele din Ucraina au spus în general că adevăratul feminism este ca femeile să slujească alături de bărbați împotriva rușilor. Feministele noastre sunt pur și simplu agenți ai Occidentului”, a declarat deputatul rus.

Continuându-și tirada la adresa feministelor din Rusia, el a afirmat că acestea „sunt angajate în distrugerea valorilor tradiționale” și că „activitățile lor sunt contrare decretului prezidențial privind susținerea valorilor tradiționale”.

Ele „sunt pentru divorț, pentru lipsă de copii, pentru avort. Acestea acționează împotriva politicii demografice a Federației Ruse ”, a conchis deputatul rus.

Presa rusă o acuză pe Daria Trepova de „feminism radical”

Matveicev a precizat că proiectul de lege este în prezent evaluat de Comisia de Investigare a Ingerinței Externe în Afacerile Interne ale Rusiei și va fi înaintat spre vot în cazul unei concluzii pozitive.

Anunțul vine în contextul în care unele site-uri rusești au scris că Daria Trepova, femeia pusă sub acuzare pentru uciderea bloggerului militar Vladlen Tatarski, este o susținătoare a feminismului radical.

Trepova a fost arestată luni și dusă la audieri, ea fiind acuzată că i-a înmânat lui Tatarski o statuetă care conținea dispozitivul exploziv care a provocat detonarea ce a dus la moartea lui Tatarski și rănirea a zeci de persoane într-un bar din Sankt Petersburg.

Rusia acuză forțele speciale ucrainene și Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalnîi că ar fi în spatele atacului și că Trepova a fost doar o executantă a acestora.

Trepova, în vârstă de 26 de ani, susține că nu a știut că statueta a conținut explozibili și că i-a înmânat-o lui Tatarski după ce o altă persoană i-a cerut acest lucru.

Urmărește ultimele evoluții din a 405-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.