Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a cerut marți Rusiei să permită organizațiilor internaționale să viziteze copiii și alți civili „care au fost deportați cu forța” din Ucraina în teritoriile controlate de Moscova, potrivit AFP.

Copii răpiţi de Rusia au revenit în UcrainaFoto: SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

Rezoluția adoptată marți cere Moscovei să „înceteze transferul forțat ilegal și deportarea ilegală a civililor și a altor persoane protejate în Ucraina sau în Federația Rusă (...), în special a copiilor, inclusiv a celor instituționalizați, a copiilor neînsoțiți și a celor separați”.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis, de asemenea, să numească un ofițer bulgar pentru drepturile omului, Mariana Katzarova, pentru a monitoriza situația din interiorul Rusiei.

Consiliul a decis în septembrie că un raportor special pentru Rusia a devenit necesar din cauza intensificării represiunii în această țară.

Textul a fost adoptat cu 28 de voturi pentru, 17 abțineri și două voturi împotrivă (China și Eritreea).

Potrivit Kievului, 16.221 de copii au fost deportați în Rusia până la sfârșitul lunii februarie, cifre pe care Comisia ONU nu a putut să le verifice.

Această problemă a fost în centrul dezbaterilor pe parcursul a mai bine de cinci săptămâni de sesiune a Consiliului, misiunea ucraineană și aliații săi făcând numeroase declarații pe această temă.

În plus, rezoluția cere Rusiei să acorde reprezentanților și colaboratorilor organizațiilor internaționale umanitare și de apărare a drepturilor omului „un acces neîngrădit, imediat, susținut și sigur, să furnizeze informații fiabile și complete privind numărul și localizarea acestor civili și să le asigure un tratament demn și o întoarcere în siguranță”.

Rezoluția solicită, de asemenea, Rusiei să acorde acces „neîngrădit, imediat și susținut” tuturor prizonierilor de război și altor persoane „deținute ilegal”.