Președintele parlamentului rus a declarat marți că liderii occidentali au mâinile pătate de sânge pentru că l-au sprijinit pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și că acest sprijin a dus la crearea unui „stat terorist" în centrul Europei, transmite Reuters.

Viaceslav VolodinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Viaceslav Volodin, un aliat al președintelui Vladimir Putin, a declarat că uciderea, în weekend, la Sankt Petersburg, a cunoscutului blogger de război Vladlen Tatarski a fost un „act terorist" comis de Kiev.

„Sprijinul acordat de Washington și Bruxelles autorităților de la Kiev a dus la crearea unui stat terorist în centrul Europei", a susținut Volodin pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Sângele celor morți și răniți este pe mâinile (președintelui american Joe) Biden, (președintelui Emmanuel) Macron, (cancelarului german Olaf) Scholz și ale altor șefi de stat care susțin regimul Zelenski", a adăugat el.

Rusia a acuzat încă de luni Ucraina că a organizat asasinarea bloggerului și a arestat o tânără rusoaică care apare într-o înregistrare video a poliției recunoscând că a livrat bomba care l-a ucis și a rănit alte peste 30 de persoane.

Ucraina, care nu și-a asumat responsabilitatea pentru atacul de duminică, a dat vina pe „terorismul intern" pentru uciderea lui Maxim Fomin, un blogger militar rus și susținător al invaziei Rusiei în Ucraina, care își spunea Vladlen Tatarski.

Darya Trepova, rusoaica în vârstă de 26 de ani arestată pentru uciderea acestuia, a mărturisit într-o înregistrare video difuzată de Ministerul de Interne că ea a adus figurina care a explodat la scurt timp după aceea, ucigându-l pe Tatarski.

Însă, potrivit unor informații din presa rusă, aceasta le-a spus anchetatorilor că i s-a întins o cursă, o poveste susținută de soțul ei, și că nu știa că figurina conținea o bombă.

Uciderea bloggerului lui Vladlen Tatarski este investigată drept „o crimă de mare interes”. 30 de persoane au fost rănite în urma exploziei.

Autoritățile ruse afirmă că Fundația Anticorupție a disidentului încarcerat Alexei Navalnîi a fost implicată în organizarea asasinatului. Preşedintele rus Vladimir Putin l-a decorat postum, luni, pe bloggerul militar Vladlen Tatarski.