Uciderea bloggerului militar rus Vladlen Tatarski este investigată drept o „crimă de mare interes”, au anunțat autoritățile ruse, potrivit BBC. Reamintim că Tatarski, un susținător vocal al războiului Rusiei în Ucraina, a murit într-o explozie produsă duminică seară într-o cafenea din Sankt Petersburg. Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a pus explozia pe seama unei „lupte politice interne” din Rusia, scriind pe Twitter: „Păianjenii se mănâncă între ei într-un borcan”.

Explozie in Sankt PetersburgFoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis o anchetă pentru ceea ce a descris drept o „crimă de mare interes”. Există informații contradictorii în presa rusă cu privire la dispozitivul exploziv.

Potrivit unor surse oficiale citate de presa de stat rusă, lui Tatarski i-ar fi fost oferită cadou o statuetă într-o cutie, care avea o bombă ascunsă în interior. Numărul persoanelor rănite în explozia de duminică din cafeneaua din Sankt Petersburg a crescut la 30, a anunțat Washington Post, citând Ministerul rus al Sănătății. Șase dintre acestea se aflau în stare critică, a precizat ministerul.

Un videoclip care a circulat pe Telegram după explozie îl arată pe bloggerul militar primind statueta și făcând glume pe seama acesteia.

Cyber Front Z, un grup care se autointitulează „trupele de informații ale Rusiei" pe Telegram, spune că închiriase cafeneaua pentru seara respectivă: „A avut loc un atac terorist. Am luat anumite măsuri de securitate, dar, din păcate, nu au fost suficiente. Condoleanțe tuturor celor care l-au cunoscut pe excelentul corespondent de război și prietenul nostru Vladlen Tatarski”.

Tatarski a realizat reportaje de pe linia frontului din Ucraina și a căpătat o notorietate deosebită anul trecut, după ce a postat un videoclip filmat în interiorul Kremlinului în care spunea: „Vom învinge pe toată lumea, vom ucide pe toată lumea, vom jefui pe toată lumea, după cum este necesar. Așa cum ne place nouă".

Analistul militar Sean Bell a declarat pentru Sky News că „pare foarte puțin probabil" ca armata ucraineană să se afle în spatele atacului de la Sankt Petersburg deoarece nu era o țintă militară.

Autoritățile au reținut o femeie din oraș care este suspectată că ar fi fost implicată în explozie.

Cafeneaua lui Evgheni Prigojin

„A fost în cele mai fierbinți puncte ale operațiunii militare speciale și a ieșit mereu cu viață. Dar războiul l-a găsit într-o cafenea din Petersburg”, a declarat Semion Pegov, care scrie pe blog sub numele War Gonzo.

Cafeneaua i-ar aparține finanțatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Dacă Tatarski ar fi fost vizat în mod deliberat, ar fi al doilea asasinat pe teritoriul rusesc al unei figuri asociate cu războiul din Ucraina.

Tatarski avea peste 500.000 de urmăritori pe Telegram, unde el și alți bloggeri militari au criticat aspecte ale invaziei rusești din Ucraina.

Bloggerul se alăturase forțelor separatiste ruse în 2014, când acestea au cucerit o porțiune din regiunile Donețk și Luhansk din estul Ucrainei. Tatarski s-a născut în Makiivka, în regiunea Donețk. El s-a alăturat rebelilor din Donețk atunci când aceștia l-au eliberat din închisoare, unde își ispășea pedeapsa pentru jaf armat. Donețk este una dintre regiunile pe care Rusia susține că le-a anexat.

Autoritățile au reținut o femeie din oraș care este suspectată că ar fi fost implicată în explozie.