Un cunoscut grup de hackeri ucraineni a spart conturile unui „voluntar” rus ce strângea bani ca să cumpere drone pentru trupele lui Vladimir Putin din Ucraina și au comandat, pe numele lui, jucării sexuale de 25.000 de dolari, potrivit portalului Inform Napalm.

Soldați ruși folosind droneFoto: Vitaly Nevar / Sputnik / Profimedia

Este vorba Cyber ​​​​Resistance, o echipă de „hacktiviști” ucraineni, care acționează contra Moscovei din anul 2016. Grupul de hackeri a furnizat drept dovezi capturi de ecran cu comenzile făcute și alte detalii privind contul de pe platforma de comerț online chinezească AliExpress al „voluntarului rus” Mihail Luchin, remarcând că acesta era prieten cu Vladlen Tatarski, bloggerul de război rus asasinat duminică la Sankt Petersburg.

Potrivit sursei citate, Luchi avea cardul folosit la acțiunile de voluntariat salvat pe platforma AliExpress, iar hackerii au reușit să obțină acces la contul acestuia.

„Acum, Mișa (diminutiv de la Mihail) dispune de o colecție unică de **** de 25.000 de dolari, bani care care ar fi trebuit să fie folosiți pentru a cumpăra drone”, se scrie într-un mesaj ironic postat pe Telegram.

„Dar, în loc de drone, Mișa va trimite acum ocupanților camioane pline cu dildo-uri, strap-on-uri și alte lucruri utile pentru fiecare rus, pe care le-am comandat și plătit cu cardul său AliExpress”, continuă sursa citată.

„Îl puteți felicita pe Mișa”, mai spun activiștii ucraineni, furnizând și numărul de telefon al lui Mihail Luchin.

Inform Napalm a fost creat în 2014, iar Cyber Resistance în 2016, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia. Aceste grupuri au răspândit de-a lungul anilor informații despre conflictul dintre Rusia și Ucraina. După invazia rusă în Ucraina în februarie 2022, eforturile lor de sabotare a armatei ruse au crescut semnificativ.

Săptămâna trecută, aceiași hacktiviști l-au identificat pe comandantul care a ordonat bombardarea maternității și a teatrului din Mariupol.

Hackerii au făcut publice numărul său de telefon și adresele de email, publicând inclusiv o înregistrare video în care arată toate documentele și fotografiile pe care le-au obținut în urma spargerii serviciilor și aplicațiilor de mesagerie folosite de acesta.

Mai mult, hackerii au conversat inclusiv cu soția comandantului, Lilia, convingând-o să organizeze o ședință foto cu soțiile celorlalți piloți ai unității comandate de Atroșcenko pentru a le „crește moralul”.

Format după anexarea ilegală a Crimeii și declanșarea războiului separatist din Donbas, grupul de investigatori InformNapalm este cel care în 2016 a publicat peste 2.000 de emailuri ale lui Vladislav Surkov, un fost vicepremier al Rusiei și unul dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui Vladimir Putin la momentul respectiv.

Mesajele acestuia au conținut planuri privind destabilizarea Ucrainei și schimburi cu Denis Pușilin, liderul separatiștilor pro-ruși din Donețk, deși Moscova a menținut mereu, până la invadarea Ucrainei anul trecut, că nu îi susține formal pe aceștia.