Sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare mult timp, a declarat marți președintele Vladimir Putin, acesta subliniind că economia rusă trebuie să se concentreze pe „dezvoltarea suverană”, potrivit Lenta.

Vladimir Putin, la slujba de ÎnviereFoto: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia

Putin a afirmat în cadrul unei ședințe prin videoconferință a Prezidiului Consiliului de Stat de la Moscova că multe industrii din Rusia au fost epicentrul unul val de sancțiuni impuse într-un interval foarte scurt de timp și că Occidentul a inițiat o ruptură bruscă a relațiilor comerciale, economice și de cooperare.

El a adăugat că din acest motiv au fost necesare nu doar măsuri prioritare de înlocuire a tehnologiilor și produselor importate, ci și „transformări pe termen mediu și lung pentru dezvoltarea suveranității” economiei ruse.

Liderul de la Kremlin a dat asigurări că „investiții active” sunt făcute pentru înlocuirea echipamentelor și software-urilor importate, precum și pentru finanțarea unor noi proiecte de dezvoltare ca parte a unui nou „ciclu economic” de creștere economică la care guvernul rus se așteaptă.

Putin spune că produsele rusești n-au echivalent în lume

„Criticii și scepticii au spus că vom rămâne fără gama necesară de produse alimentare și fără mâncare deloc”, a acuzat el, afirmând că lucrurile au luat o turnură „chiar inversă” și că în ceea ce privește calitatea produselor alimentare rusești, acestea au depășit „orice produs occidental datorită atenției deosebite acordate standardelor”.

Putin a afirmat de asemenea că exporturile rusești au crescut de mai multe ori ca volum, ajungând la niveluri care nici măcar „nu sunt comparabile cu ce era înainte”, în timp ce „importurile, dimpotrivă, au scăzut”.

„Acum exportăm și luptăm pentru piețele de vânzare”, a afirmat acesta, subliniind însă că Rusia trebuie să se îndrepte acum „către suveranitatea deplină, cel puțin acolo unde acest lucru este necesar pentru a ne crește independența”.

Comentariile sale au venit după ce mai devreme în cursul zilei de marți el a vizitat o fabrică de locomotive și echipamente feroviare din regiunea Tula.

Săptămâna trecută Kremlinul a transmis că se așteaptă la un „război hibrid de durată” cu Occidentul în condițiile în care Rusia a început de la jumătatea anului trecut tranziția către o economie de război.

Urmărește ultimele evoluții din a 405-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.