Coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe pentru comunicare strategică, John Kirby, a răspuns la recenta acuzație a președintelui rus Vladimir Putin potrivit căreia „serviciile de informații occidentale” sunt implicate în „atacuri teroriste” desfășurate în Rusia, afirmând miercuri că Statele Unite nu „permit sau încurajează ucrainenii să lovească în afara Ucrainei”, potrivit Reuters și CNN.

John KirbyFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-o întâlnire a Consiliului de Securitate al Rusiei de miercuri cu șefii celor patru regiuni ucrainene pe care Moscova a declarat că le-a anexat anul trecut, Putin a acuzat Ucraina că a comis infracțiuni împotriva administratorilor, personalului de securitate, jurnaliştilor și profesorilor ruși cu ajutorul serviciilor de informații occidentale.

„Mai mult, neonaziștii și complicii lor acționează nu numai pe teritoriul noilor subiecți ai Federației, ci comit crime și în alte regiuni”, a spus Putin făcând referiri la regiunile ucrainene pe care Rusia pretinde că le-a anexat, precum și la restul regiunilor rusești.

Rusia acuză frecvent Ucraina că ucide civili cu bombardamente în părți ale Ucrainei pe care Rusia le controlează și în regiunile de graniță ruse din apropierea Ucrainei.

„Există toate motivele să spunem că resursele țărilor terțe, serviciile de informații occidentale, sunt angajate în pregătirea unor astfel de sabotaje și acte de terorism”, a spus Putin.

Putin a spus acestea la trei zile după ce bloggerul militar rus Vladlen Tatarski, al cărui nume real este Maxim Fomin, a fost ucis într-un bombardament la Sankt Petersburg, pentru care oficialii ruși au dat vina pe Ucraina.

Vorbind miercuri în fața reporterilor, Kirby a subliniat că implicarea serviciilor americane de informații a avut ca scop să-i ajute pe ucraineni să-și apere teritoriul.

„(D)e la începutul acestui război, am oferit sprijin în materie de informații forțelor armate ucrainene pentru a le permite să se apere mai bine, să desfășoare operațiuni și să continue să încerce să recupereze teritoriul pe care rușii l-au luat ilegal de la ei atunci când i-au invadat - de fapt, chiar din 2014. Și nu voi intra în detalii despre ce sunt aceste informații sau despre cum sunt furnizate, dar au scopul de a le ajuta... să își apere teritoriul”, a declarat Kirby.

„Noi nu le permitem și nici nu îi încurajăm pe ucraineni să lovească în afara Ucrainei”, a adăugat el.

Putin: UE și SUA a inițiat confruntarea geopolitică cu Rusia

Președintele rus Vladimir Putin le-a spus miercuri noilor ambasadori ai SUA și UE în mod clar și direct că țările lor sunt responsabile pentru o deteriorare dramatică a relațiilor de când Rusia și-a trimis forțele armate în Ucraina anul trecut.

„Uniunea Europeană a inițiat o confruntare geopolitică cu Rusia”, a spus Putin în timpul unui discurs la Kremlin, menționând că relațiile cu UE, un aliat al Ucrainei, „s-au deteriorat brusc în ultimii ani”.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus, de asemenea, noului ambasador al SUA Lynne Tracy, în cadrul ceremoniei de la Kremlin, că sprijinul SUA pentru o revoluție în Ucraina din 2014 a dus la situația actuală în care Rusia și Ucraina se află în conflict.

El a spus că relațiile se află într-o „criză profundă” care se „bazează pe abordări fundamental diferite ale formării ordinii mondiale moderne”.

Rusia spune că a fost forțată să intervină în Ucraina pentru a stopa interferențele occidentale care deveneau o amenințare la adresa securității sale.

Occidentul și Kievul au respins acest lucru ca fiind un pretext fără temei pentru un război de cucerire, iar Occidentul a impus un val de sancțiuni economice și a început să furnizeze Ucrainei armament avansat și alte resurse pentru a contracara forțele Rusiei.

---

Urmărește ultimele evoluții din a 406-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.