Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia este deschisă unui parteneriat constructiv cu fiecare țară și nu se va izola, în ciuda situației complexe din lume, în timp ce liderul de la Kremlin i-a spus ambasadorului Uniunii Europene, la o ceremonie de la Kremlin, miercuri, că relațiile dintre Rusia și bloc s-au „degradat grav” și că UE a inițiat o „confruntare geopolitică” cu Rusia, relatează Reuters și AFP.

Vladimir PutinFoto: Vladimir Astapkovich / AP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin le-a spus miercuri noilor ambasadori ai SUA și UE în mod clar și direct că țările lor sunt responsabile pentru o deteriorare dramatică a relațiilor de când Rusia și-a trimis forțele armate în Ucraina anul trecut.

Ambasadorii se numără printre cei 17 care și-au prezentat oficial acreditările diplomatice lui Putin la o ceremonie televizată la Kremlin.

UE a „inițiat confruntarea geopolitică” cu Rusia, i-a spus Vladimir Putin noului ambasador european la Moscova, francezul Roland Galharague, miercuri, cu ocazia prezentării acreditărilor diplomaților străini.

„Uniunea Europeană a inițiat o confruntare geopolitică cu Rusia”, a spus Putin în timpul unui discurs la Kremlin, menționând că relațiile cu UE, un aliat al Ucrainei, „s-au deteriorat brusc în ultimii ani”.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus, de asemenea, noului ambasador al SUA Lynne Tracy, în cadrul ceremoniei de la Kremlin, că sprijinul SUA pentru o revoluție în Ucraina din 2014 a dus la situația actuală în care Rusia și Ucraina se află în conflict.

El a spus că relațiile se află într-o „criză profundă” care se „bazează pe abordări fundamental diferite ale formării ordinii mondiale moderne”.

  • „Stimată doamnă ambasadoare, știu că s-ar putea să nu fiți de acord, dar nu pot decât să spun că utilizarea de către Statele Unite... a unor instrumente precum sprijinul pentru așa-numitele „revoluții de culoare”, sprijin în acest sens pentru lovitura de stat de la Kiev în 2014, a dus în cele din urmă la criza ucraineană de astăzi”, a spus Putin.

Rusia a reacționat la o revoltă din Kiev, care a alungat un președinte pro-rus în 2014, confiscând peninsula Crimeea și sprijinind o mișcare separatistă armată care a preluat controlul asupra teritoriului din estul Ucrainei.

Putin a cerut, de asemenea, Danemarcei să susțină propunerea Rusiei de a înființa o comisie internațională independentă care să investigheze exploziile care au spart gazoductele Nord Stream care aduceau gaz din Rusia în Germania în septembrie anul trecut.

În declarațiile sale, Putin a spus că Rusia este deschisă unui parteneriat constructiv cu fiecare țară și nu se va izola, în ciuda situației complexe din lume.

Putin acuză Occidentul de „implicare în acte teroriste” comise de Ucraina

Mai mult, președintele rus Vladimir Putin a declarat că există motive să creadă că agențiile de informații occidentale au fost implicate în ceea ce el a spus că sunt acte teroriste comise de Ucraina.

Relațiile dintre Rusia și Occident erau deja foarte tensionate înainte de a începe ceea ce numește „operațiune militară specială” în Ucraina, dar au scăzut și mai mult de atunci.

Rusia spune că a fost forțată să intervină în Ucraina pentru a stopa interferențele occidentale care deveneau o amenințare la adresa securității sale.

Occidentul și Kievul au respins acest lucru ca fiind un pretext fără temei pentru un război de cucerire, iar Occidentul a impus un val de sancțiuni economice și a început să furnizeze Ucrainei armament avansat și alte resurse pentru a contracara forțele Rusiei.

---

Urmărește ultimele evoluții din a 406-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.