Președintele rus Vladimir Putin a declarat, în timpul unei întâlniri televizate de miercuri, că există motive să creadă că agențiile de informații occidentale au fost implicate în ceea ce el a spus că sunt acțiuni de „sabotaj” și „acte teroriste” comise de Ucraina, relatează Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin, flancat de șefii numiți de Moscova în Herson si Zaporojia, Vladimir Saldo si Evgeny Balitki, liderul separatist Donetk Denis Pusilin si liderul separatist din Lugansk Leonid PasechnikFoto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images

Într-o întâlnire a Consiliului de Securitate al Kremlinului cu șefii celor patru regiuni ucrainene pe care Moscova a declarat că le-a anexat anul trecut, Putin a acuzat Ucraina că a comis infracțiuni împotriva administratorilor, personalului de securitate, jurnaliştilor și profesorilor ruși cu ajutorul serviciilor de informații occidentale.

Rusia acuză frecvent Ucraina că ucide civili cu bombardamente în părți ale Ucrainei pe care Rusia le controlează și în regiunile de graniță ruse din apropierea Ucrainei.

„Există toate motivele să spunem că resursele țărilor terțe, serviciile de informații occidentale, sunt angajate în pregătirea unor astfel de sabotaje și acte de terorism”, a spus Putin.

Putin a spus acestea la trei zile după ce bloggerul militar rus Vladlen Tatarski, al cărui nume real este Maxim Fomin, a fost ucis într-un bombardament la Sankt Petersburg, pentru care oficialii ruși au dat vina pe Ucraina.

Procurorii ruşi au pus-o oficial sub acuzare, marţi, pe Daria Trepova pentru infracţiuni de terorism în legătură cu uciderea bloggerului militar Vladlen Tatarski la Sankt Petersburg.

Tatarski şi-a pierdut viaţa în explozia produsă duminică într-o cafenea din Sankt Petersburg ce aparţine liderului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

Vladlen Tatarski, care a susţinut cu fermitate invazia rusă în Ucraina, a fost ucis după declanşarea unui dispozitiv exploziv ascuns într-o statuetă de ipsos oferită bloggerului militar de una dintre participantele la evenimentul la care Tatarski, care cerea „anihilarea totală a Ucrainei”, intenţiona să vorbească despre experienţele sale ca reporter de război pe frontul din estul Ucrainei. În explozie au fost de asemenea rănite aproximativ 30 de persoane.

Forţele de securitate ruse au arestat-o pe Daria Trepova, identificată ca fiind persoana care a înmânat statueta respectivă.

---

Urmărește ultimele evoluții din a 406-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.