​Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că aderarea în viitor a Ucrainei la alianța transatlantică trebuie să se bazeze pe faptul că țara este independentă și democratică, ceea ce acum este contestat de invazia Rusiei, relatează Reuters. În ceea ce privește, anunțul Rusiei că va amplasa arme nucleare tactice în Belarus, Stoltenberg a comentat că aceasta dovedește că Putin face „promisiuni goale” întrucât cu câteva zile înainte ce Rusia și China au declarat împreună că țările nu ar trebui să desfășoare arme nucleare în afara granițelor lor.

Jens StoltenbergFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Stoltenberg a declarat într-o conferință de presă după o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles că forțele ucrainene ar trebui să aibă cel mai înalt nivel posibil de interoperabilitate cu alianța atunci când războiul se va termina.

Acesta a comentat că anunțul Rusiei că va amplasa arme nucleare tactice în Belarus arată că o declarație comună Rusia-China cu câteva zile în urmă a echivalat cu „promisiuni goale”.

Anunțul președintelui rus Vladimir Putin a venit la doar câteva zile după ce Rusia și China au declarat împreună că țările nu ar trebui să desfășoare arme nucleare în afara granițelor lor, a declarat Stoltenberg reporterilor la sediul NATO de la Bruxelles.

El a spus că acest lucru arată că astfel de declarații sunt „promisiuni goale și ceea ce trebuie să urmărim îndeaproape este ceea ce face Rusia”.

Stoltenberg a spus că NATO nu a văzut niciun semn până acum că Rusia ar fi acționat în vreun fel după anunțul lui Putin.

Secretarul general al NATO a mai spus că furnizarea oricărui tip de ajutor letal din partea Chinei către Rusia pentru războiul din Ucraina ar fi o „greșeală istorică cu implicații profunde".

Cu toate acestea, Stoltenberg a spus că Rusia devine din ce în ce mai dependentă de China, parțial ca urmare a sancțiunilor internaționale impuse Moscovei din cauza războiului său din Ucraina.

„Comerțul cu China a devenit și mai important pentru Rusia”, a spus el.

Tot la conferința sa de presă, Stoltenberg și-a reiterat apelul pentru eliberarea reporterului Wall Street Journal Evan Gershkovich, care a fost arestat joia trecută în Rusia.

„Este vorba despre libertatea presei”, a spus Stoltenberg.