Un tribunal rus va organiza joi o audiere pentru custodia fetei de 13 ani care a fost forțată să intre într-un orfelinat după ce a desenat un mesaj împotriva războiului care a determinat o anchetă și apoi condamnarea tatălui ei pentru discreditarea forțelor armate, relatează Reuters.

Alexei MoskaliovFoto: AP / AP / Profimedia

Problemele lui Alexei Moskaliov au început după ce fiica sa, Maria, a desenat anul trecut la ora de artă din școală un desen care prezenta rachete rusești zburând spre Ucraina și sloganurile „Glorie Ucrainei” și „Nu lui Putin, nu războiului".

Școala Gimnazială numărul 9 din Yefremov, la 290 km sud de Moscova, a alertat poliția care a discutat problema atât cu Moskaliov, cât și cu fiica sa, pe atunci de 12 ani.

Moskaliov a povestit apoi că au venit inclusiv ofițerii de la Serviciul Federal de Securitate (FSB) pentru a vorbi cu el și fiica lui.

La scurt timp după aceea, s-au implicat și serviciile sociale și Moskaliov a fost acuzat că i-a oferit fiicei o proastă creștere și a fost amendat. El a fost acuzat, de asemenea, că a discreditat forțele armate ruse în postările de pe rețelele de socializare, în timp ce bărbatul spus că i-a fost spart contul.

La 1 martie a fost reținut, iar a doua zi o instanță l-a plasat în arest la domiciliu. Maria, cunoscută cu diminutivul Masha, a fost dusă într-un orfelinat.

Moskaliov a fugit, însă a fost arestat la Minsk.

În timp ce fugea, a fost condamnat în lipsă la doi ani într-o colonie penală pentru discreditarea forțelor armate.

Statul ar putea avea mai multă putere dacă îi limitează lui Moskaliov responsabilitatea părintească

„Alexei nu este îngrijorat pentru el însuși – este extrem de îngrijorat de ceea ce se va întâmpla cu fiica lui”, a declarat avocatul lui Moskaliov, Vladimir Bilienko, pentru Reuters înaintea unei ședințe de judecată pentru a limita sau nu responsabilitatea părintească a tatălui.

Dacă răspunderea ca tată a acestuia este limitată de instanță, atunci statul va avea mult mai multă putere de a decide soarta fiicei sale, care i-a scris numeroase scrisori tatălui ei și spune că vrea să rămână cu el.

„Se pare că un copil care a trăit toată viața cu tatăl ei va ajunge, Dumnezeu știe unde, Dumnezeu știe în ale cui mâini în spatele unui zid de piatră”, a spus Bilienko.

Oficialii ruși au spus că Moskaliov este un părinte sărac și că fiica lui a avut note slabe la unele ore de la școală. Potrivit serviciilor sociale, Moskaliov nu a interacționat nici cu școala, nici cu serviciile sociale.

Mama ei nu locuiește cu bărbatul și fata de mai bine de șapte ani, potrivit documentelor serviciilor sociale văzute de Reuters.

Prigojin a criticat pedeapsa dată lui Moskaliov

Evgheni Prigojin, fondatorul celui mai puternic grup de mercenari din Rusia, a spus că verdictul dat în cazul lui Moskaliov este „nedrept” și a cerut să fie revizuit, deoarece fiica lui se confruntă acum cu viața într-un orfelinat.

„Mai ales, având în vedere faptul că fiica lui Masha va fi forțată să crească într-un orfelinat”, a scris Prigojin într-o scrisoare către procurorul de caz și publicată de serviciul de presă. „Portăm un război împotriva răului de dragul viitorului copiilor noștri”.

Unii din Yefremov au fost de acord cu astfel de opinii.

„Îmi pare rău pentru părinte și îmi pare rău pentru fată”, a spus un localnic, Nadejda. „Cred că este important să fim umani și să nu despărțim familia”.

Alții au fost mai puțin înțelegători. Unii au spus că Moskaliov a insultat forțele armate, așa că ar trebui pedepsit.

„Nu este necesar să discutăm despre asta pe tot internetul și să spunem că totul este din cauza desenului”, a spus Anna Borteneva, o locuitoare din Yefremov.

„Este judecat pentru că a insultat armata rusă – nimeni nu i-a dat dreptul să facă asta”.