Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că China poate juca un „rol major" în războiul din Ucraina datorită relației sale strânse cu Rusia, transmit Reuters și The Guardian.

Emmanuel Macron face o vizită oficială de trei zile în ChinaFoto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

Macron, vorbind la scurt timp după ce a aterizat la Beijing pentru o vizită de stat de trei zile, a declarat că menținerea dialogului cu China este esențială și că nu se poate permite Moscovei să aibă un dialog exclusiv cu Beijingul.

„Auzim voci din ce în ce mai puternice care exprimă o îngrijorare puternică cu privire la viitorul relațiilor dintre Occident și China, care, într-o anumită formă, duc la concluzia că există o spirală inevitabilă de tensiuni în creștere”, a spus Macron.

Liderul francez, care a aterizat înaintea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află în prima sa călătorie în China din 2019 și speră să infirme orice sentiment de „spirală care nu poate fi evitată" a tensiunilor dintre Beijing și Occident.

Atât Macron, cât și Von der Leyen au declarat că doresc să convingă China să își folosească influența asupra Rusiei pentru a aduce pacea în Ucraina sau, cel puțin, să împiedice Beijingul să sprijine direct Moscova.

Oricine sprijină „agresorul” Rusia în conflictul din Ucraina este un „complice", a avertizat Macron la Beijing.

„Am decis încă de la începutul conflictului să ajutăm victima și, de asemenea, am spus foarte clar că oricine ar ajuta agresorul ar fi complice, încălcând astfel dreptul internațional”, a spus președintele francez.

Urmărește ultimele evoluții din a 406-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.