Kievul este dispus să discute cu Moscova despre viitorul Crimeii, dacă forţele sale ajung la graniţa peninsulei ocupate de Rusia, a declarat pentru „Financial Times" un consilier de rang înalt al preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit News.ro.

Andrii Sibiha si BidenFoto: Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / Zuma Press / Profimedia

Declaraţiile lui Andrii Sîbiha, adjunct al şefului de cabinet al lui Zelenski, reprezintă cea mai explicită declaraţie a interesului Ucrainei pentru negocieri de când Kievul a întrerupt discuţiile de pace cu Kremlinul, în aprilie anul trecut, menţionează "Financial Times".

Disponibilitatea Ucrainei de a negocia nu exclude eliberarea Crimeii

„Dacă vom reuşi să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă şi când ne vom afla la graniţa administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem o pagină diplomatică, pentru a discuta această problemă", a declarat Andrii Sîbiha, referindu-se la preconizata contraofensivă planificată de ceva timp de Kiev.

„Aceasta nu înseamnă că excludem calea eliberării (Crimeii) de către armata noastră", a adăugat oficialul ucrainean.

Andrii Sîbiha este un diplomat cu experienţă, care se concentrează pe politica externă în cadrul biroului preşedintelui şi a fost alături de Zelenski în momente-cheie ale războiului. El a declarat că preşedintele şi consilierii săi vorbesc acum în mod special despre Crimeea, în timp ce armata ucraineană se apropie de lansarea contraofensivei pentru a recâştiga teritoriul ocupat de ruşi.

Ucraina a întrerupt discuţiile cu Moscova după descoperirea unor presupuse crime de război ale ruşilor în Bucea, suburbie a Kievului, iar Zelenski a semnat un decret prin care a statuat imposibilitatea negocierilor cu Putin, după ce Kremlinul a anexat patru provincii ucrainene, în septembrie.

Până în prezent, Zelenski a exclus discuţiile de pace până când forţele ruseşti nu vor părăsi întreaga Ucraină, inclusiv Crimeea.

Preşedintele ucrainean a precizat în repetate rânduri că obiectivul său final este de a readuce tot teritoriul ţării, inclusiv Crimeea, sub controlul Kievului. Dar în luna mai a anului trecut, el a indicat că Ucraina ar putea lua în considerare un acord de pace, dacă forţele ruseşti se vor întoarce la poziţiile din estul Ucrainei anterioare invaziei de anul trecut şi a sugerat ca problema Crimeei să fie rezolvată ulterior prin diplomaţie.

Crimeea se află sub ocupaţie rusă din februarie 2014 şi a fost anexată de Moscova în luna următoare, după un simulacru de referendum - o mişcare condamnată la nivel internaţional ca fiind o acaparare ilegală de teritoriu.

Armata Ucrainei va fi la granița Crimeei în cinci sau șapte luni

Pe de altă parte, Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Zelenski, a declarat miercuri pentru Radio Europa Liberă că forţele ucrainene vor fi „la uşa Crimeei" în „cinci până la şapte luni".

Unii dintre aliaţii occidentali ai Ucrainei se tem însă că Putin ar putea recurge la arme nucleare tactice pentru a apăra peninsula, al cărei statut Kremlinul spune că nu este negociabil. De aceea, comentariile lui Sîbiha ar putea uşura situaţia oficialilor occidentali care sunt sceptici cu privire la capacitatea Ucrainei de a recupera peninsula şi care se tem că orice încercare de a face acest lucru pe cale militară l-ar putea determina pe preşedintele Vladimir Putin să escaladeze războiul, eventual cu arme nucleare, notează Financial Times.

Urmărește ultimele evoluții din a 406-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.