Trupele ucrainene se confruntă cu o situație cu adevărat dificilă în orașul Bahmut, dar Kievul va lua deciziile „corespunzătoare” pentru a le proteja dacă riscă să fie încercuite de forțele ruse, a declarat miercuri președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Liderul ucrainean a declarat într-o conferință de presă în Polonia că forțele Kievului din Bahmut au avansat uneori puțin doar pentru a fi împinse înapoi de forțele ruse, dar că au rămas în interiorul orașului.

"Acolo se folosește cel mai mare număr de arme și artilerie. Situația acolo este foarte, foarte dificilă. Și există o lipsă zilnică. Avem artilerie, apoi avem destule obuze de partea noastră, apoi avem mai puține. Acest lucru se întâmplă la fiecare zi. Avem succes în unele zone din Bahmut, mergem înainte sau nu și ne retragem din nou în pozițiile noastre. Cu toate acestea, suntem în Bahmut și inamicul nu controlează Bahmut. Aceasta este situația de astăzi", spuse Zelenski.

Luptele din Bahmut, din regiunea Donețk din Ucraina, au fost unele dintre cele mai sângeroase ale invaziei pe scară largă a Rusiei, aflată acum în al doilea an. Forțele ucrainene au rezistat unui atac rusesc acolo, cu pierderi grele de ambele părți.

„Pentru mine, cel mai important este să nu ne pierdem soldații și, desigur, dacă există un moment de evenimente și mai fierbinți și pericolul de a ne putea pierde personalul din cauza încercuirii - desigur că deciziile corecte corespunzătoare vor fi luate de generali acolo", a spus el.

Comentariul pare a fi o referire la ideea de retragere.

Zelenski a vorbit la o conferință de presă alături de președintele polonez la Varșovia.

Călătoria sa vine în timp ce Ucraina se așteaptă să lanseze o contraofensivă pentru a recuceri teritoriile din sud și est de la forțele ruse în următoarele săptămâni sau luni.

Zelenski a spus că cu cât Ucraina primește mai multă muniție de la partenerii occidentali, cu atât mai repede va putea riposta în Bahmut și în alte părți.

Posibile disensiuni vechi pe subiectul unei posibile retrageri ucrainene din Bahmut

Tabloidul german Bild a scria, pe surse, la începutul lunii martie că ar exista disensiuni între Volodimir Zelenski şi şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, care ar fi recomandat o retragere tactică din Bahmut.

Volodimir Zelenski şi-a asigurat apoi compatrioţii că a discutat cu principalii comandanţi ai armatei şi cu şefii serviciilor de informaţii şi toţi au fost de părere că forţele ucrainene trebuie să reziste în continuare şi să apere acest bastion din Donbas, aflat de câteva luni sub asediul continuu al forţelor ruseşti.

„Societatea trebuie să înţeleagă sensul operaţiunilor noastre de apărare, adevăratul sens. Astăzi, la reuniunea Statului Major, i-am întrebat direct atât pe comandantul Sirski (Oleksandr Sirski, comandantul operaţiunilor din Est - n.r.), cât şi pe şeful Statului Major Zalujnîi cum văd ei operaţiunea de apărare din sectorul Bahmut în continuare. Ar trebui să ne retragem sau să continuăm apărarea şi să consolidăm oraşul? Ambii generali au răspuns: nu ne retragem şi ne întărim. Iar această poziţie a fost susţinută în unanimitate de către cei din Statul Major. Nu au existat alte poziţii”, a spus Zelenski.

„I-am spus şefului Statului Major să găsească forţele adecvate pentru a-i ajuta pe cei din Bahmut. Nu există nicio parte a Ucrainei despre care se poate spune că este abandonată. (...) Noi distrugem ocupantul peste tot - oriunde dă rezultate pentru Ucraina. Bahmut a dat şi dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război, în cursul întregii bătălii pentru Donbas. Şi mulţumesc fiecărui soldat care luptă în această zonă extrem de dificilă, care luptă pentru toate celelalte părţi ale ţării noastre, în toate direcţiile”, a arătat Zelenski.

Un clip video postat de luptătorii Wagner și geolocalizat de Institutul pentru Studiul Războiului și CNN părea să arate că mercenarii ruși au arborat steagul grupului pe o clădire din apropierea centrului orașului ucrainean asediat Bahmut. Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, spunea că de fapt ar fi arborat steagul pe clădirea administrativă din Bahmut, dar potrivit ISW și CNN clădirea cu pricina ar fi fost la 400 de metri de clădirea administrativă.

Un purtător de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei a declarat pentru Reuters că nu este clar unde și-au ridicat steagul forțele rusești și că acestea au pretins în mod fals că au capturat orașul.

„Au ridicat steagul deasupra unui soi de toaletă. L-au atașat de partea laterală a nu știu ce (clădire), și-au agățat cârpa și au spus că au capturat orașul. Foarte bine, să creadă că l-au cucerit", a declarat oficialul, Serhiy Cherevatyi, prin telefon.