Un ofițer rus care a lucrat îndeaproape cu președintele Vladimir Putin în calitate de căpitan în cadrul Serviciului Federal de Gardă a dezertat și acum divulgă secretele Kremlinului, relatează The Moscow Times și Newsweek. Putin „se teme patologic pentru viața sa", nu folosește niciodată telefonul mobil, trăiește într-un „vid informațional" și adună știri din cercul său intim și de la televiziunea de stat, afirmă dezertorul rus.

Vladimir Putin Foto: Alexei Nikolsky / AP / Profimedia

Gleb Karakulov a fost implicat în criptarea comunicațiilor lui Putin înainte de a fugi din Rusia anul trecut la Istanbul, din cauza obiecțiilor sale față de războiul din Ucraina.

Karakulov a declarat că a reușit să fugă împreună cu familia sa în Turcia în timp ce îl însoțea pe Putin într-o vizită în Kazahstan pentru un summit la mijlocul lunii octombrie 2022.

El a fost membru al Serviciului Federal de Gardă (FSO) din 2009, lucrând ca inginer și ajungând la gradul de căpitan.

Karakulov a lucrat în unitatea de comunicații prezidențiale a FSO și l-a însoțit pe Putin în peste 180 de călătorii în ultimii 13 ani. Unitatea se asigura că Putin și premierul rus beneficiază de comunicații criptate 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Putin este paranoic

Fostul ofițer rus a declarat într-un interviu pentru Dossier Center că Vladimir Putin este paranoic și se teme să nu se îmbolnăvească de COVID-19, își petrece o mare parte din timp în „buncăre” și nu folosește deloc tehnologii precum telefonul mobil sau internetul.

„A trăit într-un cocon informațional în ultimii doi ani", a declarat Karakulov pentru Dossier Center . „Se teme patologic pentru viața lui".

La trei ani de la declanșarea pandemiei, președintele rus își obligă fiecare angajat să stea în carantină timp de două săptămâni înainte de a se afla în aceeași cameră cu el.

În același timp, liderul de la Kremlin cere ca televiziunea rusă de stat să fie disponibilă în timpul călătoriilor sale în străinătate.

„S-a izolat de lume cu tot felul de bariere: carantina, vidul informațional. Viziunea lui asupra realității a devenit distorsionată", a spus dezertorul rus.

Care este starea de sănătate a lui Putin

De asemenea, acesta susține că Putin călătorește adesea cu trenul privat și merge cu o cabină dotată cu un telefon în călătoriile în alte țări pentru a se asigura că nu îi sunt monitorizate comunicațiile.

Cu toate acestea, Karakulov a negat speculațiile potrivit cărora liderul rus în vârstă de 70 de ani ar suferi de o boală neștiută: „Este mai sănătos decât mulți alți oameni de vârsta lui".

Karakulov l-a numit pe Putin „criminal de război" și și-a îndemnat foștii camarazi de la Kremlin să nu mai urmeze ordinele în semn de protest față de războiul din Ucraina.

Secretele lui Putin

Fostul ofițer rus a coroborat unele dintre informațiile ieșite la iveală în urma unor anchete jurnalistice anterioare privind viața personală și averea lui Putin.

Karakulov a declarat că familia lui Putin, pe care președintele rus nu a identificat-o niciodată în mod public, a fost un „secret deschis" care a fost discutat între colegii ofițeri FSO. El și-a amintit de colegi care au menționat că Putin stătea în reședințele sale cu fiicele sau partenerele sale despre care se zvonea că ar fi fost.

Karakulov a declarat că a confirmat cu un coleg existența palatului opulent al lui Putin de la Marea Neagră după ce acesta a fost dezvăluit într-o anchetă a echipei criticului Kremlinului încarcerat Alexei Navalnîi.

Karakulov a confirmat, de asemenea, rapoartele potrivit cărora Putin are birouri identice în mai multe reședințe. El a împărtășit o anecdotă în care a fost martor la faptul că l-a văzut pe Putin la biroul său din Soci, în timp ce un reportaj de televiziune spunea că acesta ținea o întâlnire la reședința sa din afara Moscovei, la sute de kilometri spre nord.

„Ar fi fost o crimă și mai mare dacă aș fi rămas”

Karakulov este membrul de cel mai înalt rang al serviciilor speciale ale Rusiei despre care se știe că a dezertat în istoria modernă a țării, a precizat Dossier Center.

Știind că dezertarea sa a încălcat legea rusă, Karakulov a declarat: „Ar fi fost o crimă și mai mare dacă aș fi rămas la locul de muncă".

Dossier Center a precizat că a înregistrat interviul cu Karakulov undeva la sfârșitul anului 2022 și l-a publicat marți, după ce s-a asigurat că acesta și familia sa au părăsit Turcia și se aflau într-o locație sigură.

Karakulov a declarat că rezervele sale față de conducerea Rusiei au apărut pentru prima dată odată cu anexarea Crimeei în 2014 și cu activitatea sa de organizare a unor călătorii costisitoare pentru Putin și premierul rus Mihail Mișușin.

Aceste rezerve au atins un punct culminant în ziua în care trupele rusești au invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, apoi după ce Putin a declarat mobilizarea rezerviștilor la 21 septembrie.

Urmărește ultimele evoluții din a 406-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.