Corpul voluntarilor ruși, care susține că luptă de partea Ucrainei, spune că a „efectuat din nou misiuni de luptă” în regiunea Briansk și că a distribuit localnicilor pliante, relatează Ukrainska Pravda.

Un sat din regiunea rusească BrianskFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Guvernatorul regiunii ruse Briansk, Alexander Bogomaz, a susținut că forțele armate ruse au împiedicat pătrunderea pe teritoriul rus a unui grup de 20 de sabotori în apropierea satului Sluchovsk, Pogarsky, scrie agenția de presă rusă Interfax, potrivit The Guardian.

Potrivit guvernatorului, subdiviziunile forțelor armate ale Federației Ruse, împreună cu subdiviziunile trupelor de frontieră, au învins folosindu-se de arme de foc „sabotorii”.

Afirmațiile nu au fost verificate independent.

Ulterior, Corpul voluntarilor ruși a scris pe Telegram că Bogomaz minte.

RVC „a vizitat din nou” regiunea Briansk, unde luptătorii au reușit să îndeplinească „sarcini de luptă”, să comunice cu locuitorii, să le înmâneze pliante și să „îi roage să se adăpostească în timpul ostilităților”.

Ca dovadă, voluntarii ruși au publicat un videoclip în care luptătorii săi stau de vorbă cu locuitorii satului Sluchovsk și desfășoară operațiuni de luptă acolo.

Nu este prima oară că Corpul de voluntari ruși ar fi condus misiuni aici.

Corpul voluntarilor ruşi a revendicat, într-o înregistrare video postată pe internet, atacul produs la începutul lunii martie în regiunea rusă Briansk.

„Corpul voluntarilor ruşi au intrat pe teritoriul Federaţiei Ruse în 2 martie pentru a le arăta compatrioţilor lor că există speranţă, că poporul rus liber cu arma în mână poate lupta împotriva regimului” preşedintelui Vladimir Putin, a declarat grupul pe contul său de Telegram, conform publicaţiei Ukrainska Pravda şi agenţiei de presă Unian.

Gruparea susţine că nu trage în civili şi persoane neînarmate, după ce forţele de ordine ruse au raportat joi lupte cu un grup de sabotori ucraineni la Briansk.

Guvernatorul din Briansk, Oleksandr Bogomaz, a afirmat luni noaptea că forțele armate ale Ucrainei au lansat un atac cu drone asupra unor obiective din capitala regiunii.

Declarațiile sale au fost întâmpinate însă cu scepticism de unii observatori neutri ai războiului din Ucraina.

În primul rând orașul Briansk unde guvernatorul rus afirmă că a avut loc atacul ar fi probabil în afara razei de acțiune a majorității dronelor comerciale, cele pe care armata ucrainenă le folosește pentru a lansa grenade de mână și alte muniții improvizate.

Apoi, deși modelele mai avansate de drone comerciale beneficiază de o cameră cu termoviziune, lansarea unui astfel de atac pe timp de noapte, o distanță lungă și împotriva unui centru urban (există pericolul ca aeronava fără pilot să se agațe în cablurile de înaltă tensiune) ridică mai multe probleme de natură tehnică.

O înregistrare video publicată de FSB, Serviciul de Securitate al Rusiei, cu urmările presupusului atac revendicat de o grupare de voluntari ruși ce luptă de partea Ucrainei.