Cea de-a doua instalație din Islanda pentru captarea CO2 din aer și stocarea acestuia în subteran a fost inaugurată miercuri de către start-up-ul elvețian Climeworks, care își mărește de zece ori capacitatea și speră să „elimine” milioane de tone din acest gaz până în 2030, potrivit AFP.

IslandaFoto: Ivan Kmit / Alamy / Profimedia Images

Mammoth se află la câteva sute de metri de sora sa mai mică, Orca, o uzină de pionierat care funcționează din septembrie 2021, în mijlocul unui câmp de lavă solidificată acoperit de mușchi, la o jumătate de oră de capitala Reykjavik.

Înconjurate de munți, douăsprezece containere au început de câteva zile să ventileze aerul pentru a extrage CO2 cu ajutorul unui proces chimic alimentat de căldura de la centrala geotermală ON Power din apropiere.

Până la sfârșitul anului, 72 de unități vor fi instalate în jurul centralei, care apoi comprimă gazul și îl dizolvă în apă înainte de a-l injecta în subteran.

La o adâncime de 700 de metri, în contact cu bazaltul, o rocă vulcanică poroasă bogată în calciu și magneziu, CO2 are nevoie de aproximativ doi ani pentru a se mineraliza și, prin urmare, este stocat permanent, folosind un proces dezvoltat de compania islandeză Carbfix.

Până în prezent, aproximativ 10.000 de tone de CO2 au fost captate și stocate în fiecare an la nivel mondial, 4.000 de tone de către Orca, iar restul în principal de către unități pilot experimentale.

Odată ce va fi complet operațional, Mammoth va putea absorbi 36.000 de tone pe an.

Evoluție rapidă, dar tehnologia rămâne scumpă

„Am trecut de la captarea câtorva miligrame de CO2 în laboratorul nostru, acum 15 ani, la câteva kilograme, apoi la tone și apoi la mii de tone”, spune cu entuziasm Jan Wurzbacher, fondator și co-director al Climeworks. Până în 2030, compania își propune să aibă o capacitate de câteva milioane de tone, urmând ca până în 2050 să ajungă la un miliard de tone.

Alte aproximativ douăzeci de proiecte dezvoltate de Climeworks și de alte start-up-uri ar trebui să ajungă la 10 milioane de tone până în 2030.

În comparație , 40 de miliarde de tone au fost emise la nivel mondial anul trecut.

Aceste instalații energofage sunt diferite de cele care captează CO2 mai concentrat din infrastructurile industriale sau energetice, precum și de cele care reutilizează acest gaz în loc să îl stocheze.

Pentru fiecare tonă de CO2 stocată, Climeworks poate genera un credit de carbon care permite clienților săi (Lego, Microsoft, H&M, Swiss Re, JP Morgan Chase, Lufthansa etc.) să își compenseze emisiile de gaze cu efect de seră.

Aceste tehnologii au fost recunoscute de Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) ca fiind o soluție pentru eliminarea CO2 din atmosferă, dar nu reprezintă încă o parte importantă a scenariilor de reducere a emisiilor, deoarece dezvoltarea lor extrem de costisitoare se află încă într-un stadiu embrionar, cu o finanțare publică limitată.