​SINTEZA Totul despre valul de proiecte din Parlament care modifica legile din justitie - de la gratierea faptelor de coruptie la proiectul lui Tariceanu privind numirile procurorilor-sefi/ Bombele cu ceas din sertarul comisiei juridice

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Miercuri, 22 martie 2017, 18:57 Actualitate | Politic


Comisia Juridica din Camera Deputatilor (Eugen Nicolicea)
Foto: Agerpres
Celebra Ordonanta 13 care dezincrimina abuzul in serviciu, retrasa ulterior, si protestele care au urmat nu i-au dat inapoi pe parlamentari de la a depune initiative legislative de modificare a legislatiei penale, cel mai cunoscut la acest moment fiind amendamentul depus de senatorul PSD Serban Nicolae la legea gratierii prin care sunt gratiate faptele de coruptie, inclusiv luare si dare de mita, precum si abuzul in serviciu. HotNews.ro a facut o trecere in revista atat a celor mai noi proiecte de modificare a legilor din sfera justitiei, cat si a proiectelor care se afla de mai multa vreme in procedura legislativa.  

Gratierea faptelor de coruptie

Proiectul de lege al gratierii depus de guvern, redactat pe vremea cand ministru al Justitiei era Florin Iordache, se afla in dezbatere la comisia juridica din Senat, prima camera sesizata. Atentia se indreapta pe amendamentele depuse de senatori, unul dintre acestea fiind cel al senatorului PSD Serban Nicolae prin care se gratiaza faptele de coruptie. Dezbaterea proiectului a fost amanata in mai multe randuri, iar marti ministrului Justitiei Tudorel Toader, prezent la sedinta comisiei, a cerut o noua amanare, pana pe 11 aprilie, pentru ca guvernul sa vina si cu alte propuneri de masuri complementare.

Citeste aici pe larg

Pe de alta parte, amendamentul lui Nicolae nu este singurul controversat. La randul lor, senatorii Csaszar Karoly Zsolt si Tanczos Barna propun ca si pedepsele pentru falsul in inscrisuri oficiale, falsul intelectual si falsul informatic sa fie gratiate. Senatorul UDMR a fost pus sub urmarire penala de DNA, in 2014, pentru fals intelectual.

De asemenea, Nicolae a propus ca gratierea in intregime sa se faca pentru pedepse de pana la 3 ani - fata de 5 ani cat a prevazut Guvernul -, dar si gratierea partiala a pedepselor de pana la 10 ani inclusiv, in functie de cat s-a executat din pedeapsa si cat a ramas de executat. Aceste modificari ar putea crea premisele pentru o eventuala gratiere partiala a lui Dan Voiculescu, insa acest lucru depinde de forma finala in care legea va fi adoptata, ce alte modificari se vor vota precum si de decizia unei instante.

Citeste aici pe larg

Superimunitate pentru judecatorii Curtii Constitutionale

Deputatul Adnagi Slavoliub, reprezentant al minoritatilor, a depus la finalul lunii februarie o propunere legislativa de modificare a Legii nr. 47/2002 de organizare si functionare a Curtii Constitutionale care prevede ca judecatorii CCR nu pot fi nici urmariti penal, nici arestati preventiv si nici trimisi in judecata fara incuviintarea a doua treimi dintre acestia, si a cerut dezbaterea acestuia in procedura de urgenta.

Mai mult, proiectul prevede si ca "dupa incetarea mandatului ca urmare a expirarii termenului pentru care au fost numit, judecatorul Curtii Constitutionale poate opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen."

Citeste mai multe aici

Functionarii publici trimisi in judecata sa nu mai fie suspendati din functie

Senatorul PNL Raducu Filipescu, fost presedinte al Consiliului Judetean Calarasi, a depus un proiect legislativ care abroga un articol din Statutul functionarilor publici astfel incat acestia sa nu mai fie suspendati din functie in momentul in care sunt trimisi in judecata pentru diferite infractiuni, intre care si cele de coruptie. Proiectul este semnat si de senatorul PSD Eugen Teodorovici si senatorul UDMR Cseke Attila-Zoltan, iar liderul PSD Liviu Dragnea a declarat ca PSD va sustine acest proiect. Liderul PNL a sustinut pe de alta parte ca proiectul nu are girul partidului.

Citeste mai multe aici

Tariceanu propune ca presedintele si ministrul Justitiei sa fie exclusi din procedurile de numire a sefilor DNA si DIICOT si a conducerii Inaltei Curti

Comisia juridica din Senat a votat pe 14 martie sa amane timp de doua saptamani dezbaterea proiectului de lege al lui Calin Popescu-Tariceanu care exclude presedintele si ministrul de Justitie din procedurile de numire a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a procurorilor-sefi. Proiectul lui Tariceanu a fost deja adoptat, tacit, de Camera Deputatilor, iar Senatul este camera decizionala.

Citeste aici detalii despre ce presupune proiectul

Relaxarea conditiilor de eliberare conditionata - proiect UDMR

Opt parlamentari UDMR au depus in data 8 martie, la Senat, un proiect de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, prin care propun relaxarea conditiilor de liberare conditonata, altfel spus cei condamnati pot iesi mai repede din inchisori prin micsorarea fractiilor de pedeapsa. De pilda, in cazul condamnatilor care au implinit varsta de 60 de ani (cazurile Voiculescu – 70 de ani, Vantu - 61 de ani), se va putea dispune liberarea conditionata dupa efecturarea unei treimi din pedeapsa, fata de jumatate cum este in prezent.

O alta modificare substantiala se refera la judecarea cererii de liberare conditionata. In prezent, pentru ca un detinut sa poate fi liberat conditionat, cererea trebuie aprobata de o instanta, care nu are un termen de judecata. Potrivit noilor reguli, decizia este luata de la instanta si mutata la judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, in termen de trei zile de la formularea cererii de catre detinut.

Senatul este prima camera. Vezi aici detalii

Un alt proiect UDMR - procurorii si judecatorii vor putea fi acuzati de abuz in serviciu

Parlamentarii UDMR au depus la Senat, pe 8 februarie, un proiect de lege de modificare a Codului de Procedura Penala care prevede, printre altele, ca infractiunea de abuz in serviciu sa se aplice magistratilor care "cu rea-credinta sau grava neglijenta a comis una din actiunile care au condus la situatia generatoare de daune".Initiativa este semnata doar de parlamentari UDMR, iar Senatul este prima camera sesizata.

Vezi aici detalii


Proiectul lui Ghise: "omisiunea" de a denunta o fapta in maxim 30 de zile se pedepseste cu pana la 6 ani de inchisoare

Proiectul de lege initiat in aprilie 2016 de fostul senator ALDE Ioan Ghise care prevede modificarea Codului penal astfel incat cei care nu denunta, in termen de 30 de zile, savarsirea unei infractiuni, sa primeasca o pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 6 ani, a fost adoptat tacit de Senat la inceputul lunii februarie si a ajuns in dezbaterea Camerei Deputatilor, camera decizionala.

Citeste aici despre proiect.


Proiecte aflate la sertar la Comisia Juridica, de peste doi ani

La comisia juridica de la Camera Deputatilor se afla mai multe proiecte de lege controversate de modificare a Codului Penal si de Procedura Penala, puse "la sertar" dupa ce in iunie 2015 s-a incercat introducerea lor in bloc - in numar de 22 de proiecte - pe ordinea de zi, ceea ce a dus la inflamarea opiniei publice. La sedinta respectiva a participat si sefa ICCJ de atunci, Livia Stanciu, care a criticat demersul, si desi s-a dat un termen de o saptamana pentru puncte de vedere pe acele proiecte, ele nu au mai fost dezbatute de atunci.

Pe larg despre noua incercare de martea neagra din iunie 2015, aici si aici.

Multe dintre aceste proiecte sunt insa in procedura legislativa si pot fi "reinviate".

Mentionam cateva:

* Controversatul proiect initiat in mai 2015 de mai multi deputati cu probleme penale si care lasa procurorii fara o serie de instrumente de ancheta, ingreuneaza obtinerea denunturilor, face mai dificila arestarea si retinerea, reduce teremenele de prescriptie si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare. Proiectul a fost respins de Senat in septembrie 2015 dar asteapta in sertarul comisiei juridice un raport.

Citeste pe larg despre el aici.

*Dezincriminarea conflictului de interese, de care ar putea beneficia Victor Ponta.

Proiectul de Lege pentru modificarea art. 301 si art. 308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal a fost adoptat tacit de Senat in 30 martie 2015. In prezent se afla in Camera Deputatilor, care este forul decizional. Textul se refera la eliminarea aplicarii acestei infractiuni in cazul deciziei care vizeaza ocuparea unei functii de catre o persoana. Citeste aici despre proiect.

* Pe 30 octombrie 2014, senatul a adoptat tacit unul dintre proiectele senatorului Şerban Nicolae, care propunerea pedepsirea cu până la 3 ani de închisoare a celor care dezvăluie informaţii din dosarele penale în curs de cercetare. Propunerea senatorului se află în acest moment la Camera Deputatilor şi asteapta avizul Comisiei juridice, dupa ce deputatii din Comisia pentru drepturile omului au acordat, cu unanimitate de voturi, aviz negativ.

* Proiectul de lege al senatorului Serban Nicolae care prevede ca arestatii preventiv care n-au comis fapte cu violenta sa nu mai poarte catuse si inlocuirea arestului preventiv cu arestul sever - prin inlocuirea arestului preventiv cu doua alte tipuri de arest: la domiciliu si sever. Masura aceasta din urma nu s-ar aplica si in cazul persoanelor suspectate de corupţie. Acest proiect a fost adoptat tacit de Senat in mai 2015.

* Deputatul PSD Daniel Bărbulescu propunea o accelarare a analizării cererilor de eliberare conditionata prin reglementarea unor termene stricte de solutionare . Deputatul susţine, în expunerea motivelor că, potrivit statisticilor, “80% din persoanele condamnate, propuse de comisii pentru libertatea conditionata au fost eliberate la prima analiza a instatelor de judacata, dar punerea efectiva in libertate, a durat mai multe luni ca urmare a aexercitarii cainilor de atac, impactul financiar asupra bugetului general al Autoritatii Nationale a Penitenciarelor fiind considerabil precum si in ceea ce priveste mentinerea supraaglomerarii populatiei penitenciare.” In 25 februarie 2015, Senatul a respins initiativa legislativa a lui Daniel Barbulescu. Proiectul de lege se afla in acest moment in Camera Deputatilor, care este si camera decizionala, si asteapta avizul Comisiei juridice. Deputatii din Comisia pentru drepturile omului au dat aviz negativ proiectului.

* Haralambie Vochitoiu, deputat PSD, a initiat un proiect legislativ prin care hotararile instantelor penale devin executori numai după redactarea si motivarea hotararilor definitive. In plus, daca proiectul deputatului va deveni lege, mandatul de executare a unei pedepse cu inchisoarea se va putea elibera doar in ziua primirii hotararii redactate si motivate. Propunerea legislativa asteapta avizul Comisiei juridice din Camera Deputatilor, dupa ce Senatul a respins proiectul social-democratului in luna februarie 2015.

Expertii consultati de Hotnews, la momentul depunerii proiectului de lege, au sustinut ca initiativa legislativa deschide o portita de fuga infractorilor cu o condamnare definitiva. Puteti consulta o analiza pe larg a proiectului de lege aici.

* Amendamentul "indicii temeinice" in loc de "suspiciuni rezonabile": Senatul a votat pe 11 mai 2015 un amendament adus proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală al Guvernului initiat de senatorii Ioan Chelaru, Ovidiu Dontu (PSD) si Cristiana Anghel (PC) care prevede modificarea alin 1 al art. 202 din Codul de procedura penala astfel: "(1)Masurile preventive pot fi dispuse daca din probe rezulta indicii temeinice ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni".

* Proiectul fostei senatoare ALDE Cristiana Anghel care reincrimineaza insulta si calomnia: Pedeapsa cu inchisoarea, inlocuita cu zile-amenda de 150 lei pe zi. A fost repsins de Senat in martie 2016 si asteapta sa fie dezbatut la Comisia Juridica din Camera Deputatilor.

* Tot Cristiana Anghel propunea un proiect de gratiere a pedepselor cu inchisoarea de pana la doi ani inclusiv, exceptie facand persoanele care au savarsit infractiuni precum omor, lovituri sau vatamari cauzatoare de moarte, act sexual cu minor. Proiectul a fost respins de Senat in februarie 2015 si, la fel, asteapta sa fie dezbatut in comisia juridica din Camera.  


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9183 vizualizari

 • +20 (26 voturi)    
  Noapte buna, Romania (Miercuri, 22 martie 2017, 19:41)

  Pierrotlefou [utilizator]

  "Felicitari" celor care, prin actiunea si mai ales pasivitatea lor, au contribuit la restauratia la care asistam. Si din pacate e de-abia inceputul.
  Vor mai trece 10 ani ca sa putem corecta toate nemerniciile de care vom avea parte.
  • +11 (15 voturi)    
   nu 10... (Miercuri, 22 martie 2017, 20:37)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Pierrotlefou

   maxim 4...
   romanasii uita repede... vine alt pardid... repara cate ceva... apoi peste 4 ani iar iese psd si o luam de la capat...

   sper din tot sufletul sa se trezeasca tara asta... dar la cum merg lucrurile dracnea actioneaza mai rau decat Iliescu sau Ceausescu...
   • +6 (8 voturi)    
    Dragnea cu doua chipuri (Joi, 23 martie 2017, 7:39)

    John M. [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Cu voce calma ne adoarme toate banuielile in timpul interviurilor, iar cand nu-l mai vedem lucreaza telefoanele pentru o restauratie rapida si stabila. Si l-a mai gasit si pe banditul de Tariceanu sa gandeasca la fel !
   • +2 (4 voturi)    
    apropo de (Joi, 23 martie 2017, 11:30)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    memoria scurta a romanilor, constat ca s-a uitat afirmatia lui voiculescu inainte de a fi condamnat si incarcerat :"nu avem inca justitia".
    ei, uite ca mult nu mai au.
    • +2 (2 voturi)    
     echivalentul a (Joi, 23 martie 2017, 13:34)

     cladob [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     "inca mai avem hoti"

     Cei care au pus mana pe putere nu avut nevoie de justitie.
  • +8 (10 voturi)    
   Lista asta este de fapt ... (Joi, 23 martie 2017, 9:39)

   si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui Pierrotlefou

   ADEVARATUL program de guvernare , cumva ?....
   • +2 (2 voturi)    
    erata (Joi, 23 martie 2017, 13:31)

    si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui si_mort_va_vad

    valul de PROIECTILE din Parlament care modifica legile ...
 • +10 (12 voturi)    
  cu alte cuvinte... (Miercuri, 22 martie 2017, 20:36)

  liviu_ [utilizator]

  (asta cumulate cu modificarile la legea referendumului)....
  inseamna cateva lucruri

  - parlamentul (si guvernul) este singurul care conduce Romania... celelalte institutii ii sunt subordonate (ccr, dna etc -> orice institutie care are oameni numiti (si demise) de catre o alta institutie ii este subordonata) sau nu mai conteaza (vezi presedentie)
  - presedintele nu mai exista practic
  - Justitia este 100% subordonata parlamentului
  - oamenii nu mai au decat dreptul de a vota o data la 4 ani (cum o sa fie numerate voturile nu o sa comentez aici)... si nimic mai mult... orice alte drepturi (referendum, mitinguri etc) nu or sa mai existe

  si sunt sigur ca mai uit niste chestii pe aici

  una peste alta... pot spune ca daca ii iese sleahtei psd+alde+_udmr pasenta... chiar o sa ajungem sa-l regretam pe Ceausescu... o sa ajungem la concluzia ca atunci eram mai liberi!
  • +11 (13 voturi)    
   Ai uitat cateva (Miercuri, 22 martie 2017, 23:11)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   MCV va disparea, CSM trebuie sa fie preluat de ei, DIPI este deja sub controlul parlamentului, tot ei sunt si in comisia de control SRI si mai nou au cerut informatii despre SII Analytics care, impreuna cu CI electronic, si implicarea ANAF in domenii .,ro inseamna un inceput minunat de Big Brother.

   Mai lipseste legea prin care fiecare provider de telefonie mobile sa predea IMEI de la fiecare abonat, sa elimine prepay si sa bage IPv6 si sa elimine IPv4 din RO.
 • +13 (17 voturi)    
  Ce e la TV? (Miercuri, 22 martie 2017, 21:55)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Ce stati p-aici? Nu aveti emisiuni la care sa va uitati la RoHotia TV, Latrine si LaBe1 TV ?

  Acum v-a prins interesul public dintr-o data? Pana acum cand va implorau Ciolos, PNL (eh ...), USR, KJ si restul stateati sa dormiti pana la 16:00 in timp ce in tari civilizate se prelungea programul la urne in zile lucratoare ca era fluxul mare de votanti.

  Poftim? aaa, ati aflat ca e groasa? Pai stiu, mergeti repede in fata la Cotroceni si DNA sa le cereti demisia apoi fugiti la PSD sa ne salveze de aceste brute care distrug Romania. Auzi, cine a mai pomenit de procurori care sa aresteze parlamentari. Si-au depasit grav atributiile, nu?

  Sa stiu de pe acum - ma pot baza pe voi sa iasa PSD la presedintite sa fie jackpot, da?

  Si daca e vreun sustinator PSD adevarat (nu postac, nu platit) pe HN, intreb si eu asa, ca fapt divers: voua vi se pare OK ce face PSD? Vi se pare normala gratierea si amnistia? Voi stiti ca in orice firma faci parnaie si esti dat afara si nu mai te angajeaza nimeni daca ai abuz, spaga, trafic de ifnluenta, delapidare etc. in cazier? Ah scuze, va itnrerup de la telenovele si cancanuri si la ce va mai uitati voi pe Romania TV nu? OK, scuze.

  Hai, somn usor in continuare!
  • +1 (7 voturi)    
   wow (Joi, 23 martie 2017, 9:23)

   xanti [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   La orice firma te da afara daca faci trafic de influenta.
   Cata naivitate ,in multinationale nu numai in Romania nepotismul este in floare ,coruptia este in floare avand in vedere ca gasesc tot felul de metode de splat bani,asa ca mai usor cu corectitudinea din firme.
   Cat priveste amnistia si gratierea ,nu este corect ce face PSD dar sa nu uitam ca sunt ajutati si de PNL ,ALDE,UDMR,PMP.
 • +5 (7 voturi)    
  "Toti sunt la fel, toti fura" (Miercuri, 22 martie 2017, 22:37)

  KostasP [utilizator]

  Am auzit replica asta de la persoane pe care le consideram mai inteligente de-atat. Dar se pare ca prostia in Ro nu numai ca este majoritara dar se si transmite de la individ la individ precum un virus. Astfel incat in final vor exista numai indivizi de-un singur fel.
  • +2 (4 voturi)    
   cand... (Joi, 23 martie 2017, 9:17)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   o sa fie ilegal sa criticam pe imparatul dracnea vreau sa-i vad...
   da atunci nu o sa mai zica nimeni nimic...
   dracnea a mai vrut sa dea o lege impotriva injuriilor.... (si dupa ce "rezolva" justitia probabil o sa o dea sa nu-l mai injure lumea)
   sa vezi atunci distractie... la mitinguri (daca o sa mai fie permise) nu o sa ai voie sa zici nimic negativ de ei, pe FB la fel.. s.a.m.d.
   a da... si cireasa de pe tort: ei o sa poata sa te injure... ca ei au imunitate!
 • +3 (3 voturi)    
  alo , ''desteptii'' natiei... (Joi, 23 martie 2017, 8:33)

  astronaut [utilizator]

  se vede din asa zisele ''proiecte ''legate de CPsi CPP dorinta asidua de relacsare a pedepselor indiferent din ce ''GASCA'', faceti parte , DAR nimeni , niciunul macar nu vine cu o idee ''proiect'' legat de RECUPERAREA BANILOR FURATI DIN BEGETE , sau CONFISCAREA BUNURILOR INDISPONIBILIZATE ! Pai dragi ''destepti'', ce facem ne apucam TOTI DE FURAT si scapa cine poate ??
 • +2 (4 voturi)    
  fara cap vai de picioare (Joi, 23 martie 2017, 10:24)

  sorin2011 [utilizator]

  Nu sunt cuvinte decente in limba romana , care sa califice /descalifice actiunile si intentiile "alesilor " .
  Cred ca alesii celor 3+ milioane de romanii inventeaza acum hotia in legalitate si probabil ca dac nu vei fura , vei fi condamnat pentru buna credinta si uzurparea statului de hoti .
  As vrea sa aflu ce gandesc cei care au votat astfel de "oameni", s-au vandut si acum vand tara si noi in ea ! ( ... in capul celor care nu au votat nimic ,stiu ce este , o resemnare canceroasa ! )
  Doamne trazneste-i !
  Ne ramane sa doar lupta din strada
 • +3 (5 voturi)    
  Fratia hotzilor! (Joi, 23 martie 2017, 11:19)

  trem [utilizator]

  Daca toate aceste proiecte trec se va putea spune ca din punct de vedere al justitiei...suntem ca pe vreamea lui Ceausescu.

  Sanatate si somn usor alegatorilor...mai ales aia de au stat acasa!
 • +2 (6 voturi)    
  panica !!!!! (Joi, 23 martie 2017, 11:47)

  asada [utilizator]

  Ati vazut vreodata sobolani amenintati cu moartea !!??? Se agita ,sar doi metrii in sus ,nu stiu cum sa mai nimereasca gaurile ,iar cand realizeaza ca nu mai au scapare trec la atac .Borfasii PSD si ALDE sant disperati !!!! Parlamentarii nou alesi in Decembrie in cele patru luni scurse nu au fost preocupati decat de a pune DNA si justitia pe butuci, indiferet ce se intampla in jurul lor .Panica a ajuns la un nivel atat de mare incit lichelele Dragnea ,Nicolicea ,Nicolae ,Ghise ,Tudorel si intrega sleahta nu mai au nici o masura. Felicitari alegatorilor PSD-ALDE gloata asistatilor pomanagii !!!!!
 • +2 (6 voturi)    
  Sa iesim in strada (Joi, 23 martie 2017, 12:40)

  DorinU [utilizator]

  Va indemn sa iesim in fata parlamentului sa protestam pasnic! Nimeni nu are dreptul sa-si bata joc de progresele justitiei facute in ultimii ani. Nu-si vor scapa pieile infundand tara in noroi!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by