Senatorul UNPR (ex-PSD) Haralambie Vochitoiu propune modificarea Codului de Procedura Penala astfel incat hotararile instantelor sa devina executorii numai dupa redactarea lor. In expunerea de motive a proiectului de lege, inregistrat la Senat la finalul lunii mai, se arata ca se urmareste "o dinamizare a procesului de redactare si motivare a hotararilor judecatoresti definitive din domeniul penal". Pe de alta parte, expertii consultati de HotNews.ro sustin ca initiativa legislativa deschide o portita de fuga infractorilor cu o condamnare definitiva. Intre momentul pronuntarii condamnarii si momentul motivarii deciziei, acestia pot parasi tara oricand fara a putea fi opriti.

Haralambie VochitoiuFoto: senat.ro

Senatorul UNPR, Haralambie Vochitoiu, a depus la Senat, la data de 25 mai, un proiect de lege pentru modificarea si completarea legii nr. 135/ 2010 privind Codul de Procedura Penala. In expunerea de motive, Vochitoriu isi sustine proiectul de lege invocand urmatoarele argumente: "In fapt, prin aceste modificari se urmareste o dinamizare a procesului de redactare si motivare a hotararilor judecatoresti definitive din domeniul penal (...) In ultima perioada asistam la anumite situatii paradoxale, in sensul ca motivarile instantei sunt redactate si la un an de zile de la momentul pronuntarii hotararii definitive, totul culminand cu eliberarea din inchisoare dupa ispasirea pedepsei a unui condamnat fara sa aiba redactata hotararea motivata. Totodata, aceste persoane sunt private de dreptul de a parcurge caile extraordinare de atac, de a se adresa CEDO sau de a intocmi o cerere de gratiere fundamentata. Pentru ca mandatul de executare se emite in baza unui extras al hotararii, propunerea legislativa ar fi aceea ca acest mandat sa fie emis in baza hotararii definitive redactata si motivata sau a extrasului acelei hotarari (n.r. aceasta precizare finala nu se regaseste insa in modificarea de lege propusa)".

Ce prevede proiectul de lege:

  • Alinetul (1) al articolului 550 va avea urmatorul cuprins: Hotararile instantelor penale devin executorii la data redactarii si motivarii hotararilor definitive sau la data cand acestea au ramas definitive, numai in cazul in care condamnatul a fost arestat preventiv in cursul urmaririi penale, in procedura de camera preliminara sau in cursul judecatii potrivit art. 223.
  • Alineatul (3) al articolului 553 va avea urmatorul cuprins: Cand hotararea ramane definitiva in fata instantei de fond, in fata instantei de apel sau in fata instantei ierarhic superioare, aceasta trimite instantei de executare hotararea redactata si motivata sau extrasul din acea hotarare , numai in cazul in care condamnatul a fost arestat preventiv in cursul urmaririi penale, in procedura de camera preliminara sau in cursul judecatii potrivit art 223.
  • Alineatul (1) al articolului 555 va avea urmatorul cuprins: Pedeapsa inchisorii si pedeapsa detentiunii pe viata se pun in executare prin emiterea mandatului de executare. Mandatul de executare se emite de judecatorul delegat cu executarea in ziua primirii hotararii redactate si motivate prevazuta la art 553 alin (3) sau a extrasului din acea hotarare, numai in cazul in care condamnatul a fost arestat preventiv in cursul urmaririi penale, in procedura de camera preliminara sau in cursul judecatii potrivit art 223. Mandatul de executare se intocmeste in 3 exemplare si cuprinde: denumirea instantei de executare, data emiterii, datele privitoare la persoana condamnatului, numarul si data hotararii care se executa si denumirea instantei care a pronuntat-o, pedeapsa pronuntata si textul de lege aplicat, pedeapsa accesorie aplicata, timpul retinerii si arestarii preventive ori al arestului la domiciliu, care s-a dedus din durata pedepsei, mentiunea daca cel condamnat este recidivist, precum si, dupa caz, mentiunea prevazuta la  art. 404 alin (6), ordinul de arestare si detinere, semnatura judecatorului delegat, precum si stampila instantei de executare".

Potrivit expertilor consultati de HotNews.ro, proiectul de lege este facut "special pentru smecheri", deoarece sunt putine cazurile cu ministri, parlamentari sau primari arestati la momentul pronuntarii sentintei. Potrivit proiectului de lege, doar in cazul celor aflati in arest preventiv, hotararile de condamnare definitive se pun in executare inainte de motivare. In celelalte cazuri, trebuie asteptata redactarea motivarii pentru ca hotararea sa fie pusa in executare.

"Este un beneficiu suplimentar adus condamnatului. El poate continua linistit sa indeplineasca o functie publica, desi este infractor si are o condamnare definitiva", au explicati pentru HotNews.ro sursele citate. In plus, se executa dispozitivul unei hotarari, care este cunoscut din momentul pronuntarii sentintei, nu motivarea.

Potrivit acestora, intre momentul pronuntarii condamnarii definitive si cel al motivarii sentintei, condamnatul poate parasi tara fara a avea posibilitatea de a fi oprit, deoarece procurorii, politia sau serviciile de informatii nu mai au atributii intr-un dosar dupa pronuntarea sentintei. In plus, si recuperarea integrala a prejudiciului este pusa in pericol, deoarece condamnatul va avea suficient timp sa-si transfere averea pe alte nume.

"Ne putem lua adio de la imaginile cu demnitari care intra in puscarie dupa pronuntarea condamarii. Daca acest proiect de lege va trece, actul de justitie va fi lasat fara eficienta. Vom arata ca o tara bananiera", au mai explicat specialistii consultati de Hotnews. Potrivit acestora, in dosarele mari, cu zeci de volume, avand in vedere incarcatura mare de dosare din instante, este imposibil ca motivarile sa fie redactate mai devreme de cateva saptamani sau chiar luni de zile.

Initiatorul proiectului de lege, Haralambie Vochitoiu (44) a fost ales senator PPDD in 2012, dar in ianuarie 2014 a dezertat la UNPR in ianuarie 2014. Originar din Petrosani a devenit de curand seful organizatiei Hunedoara a UNPR. In 2011, Vochitoiu a fost exclus din PSD, filiala Petrosani, din cauza "comportamentului dictatorial".

Proiectul sau de modificare a Codului de Procedura Penala este cu atat mai ciudat cu cat nu are formatie de jurist. Nici in aria sa de preocupari ca parlamentar nu a figurat pana acum justitia.

Vochitoiu a absolvit Facultatea de Mine la Petrosani in 1996, apoi a facut studii post-universitare la Facultatea de Stiinte Politice la Bucuresti si un master in Master Managementul Afacerilor Publice Europene - Universitatea Babes-Bolyai, dar si Master in Economie Sociala la Universitatea de Vest Timisoara.