Proiectul de lege initiat in aprilie 2016 de fostul senator ALDE Ioan Ghise care prevede modificarea Codului penal astfel incat cei care nu denunta, in termen de 30 de zile, savarsirea unei infractiuni, sa primeasca o pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 6 ani, a fost adoptat tacit de Senat la inceputul lunii februarie si a ajuns in dezbaterea Camerei Deputatilor, camera decizionala.

Ioan GhiseFoto: senat.ro

Proiectul are un singur articol, care prevede modificarea Art. 266 din Codul penal, astfel:

"Omisiunea de a denunta in maximum 30 de zile savarsirea unei fapte prevazute de Codul penal se pedepseste cu inchisoarea de la 2 ani la 6 ani."

Ce prevede acum Art. 266:

"Nedenuntarea

(1) Fapta persoanei care, luand cunostinta de comiterea unei fapte prevazute de legea penala contra vietii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu instiinteaza de indata autoritatile se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Nedenuntarea savarsita de un membru de familie nu se pedepseste.

(3) Nu se pedepseste persoana care, inainte de punerea in miscare a actiunii penale impotriva unei persoane pentru savarsirea faptei nedenuntate, incunostinteaza autoritatile competente despre aceasta sau care, chiar dupa punerea in miscare a actiunii penale, a inlesnit tragerea la raspundere penala a autorului sau a participantilor."

Ghise a candidat anul trecut pe listele de deputati ALDE in Brasov, insa nu a reusit sa prinda un nou mandat de parlamentar.

"Societatea romaneasca este bulversata de multimea de denunturi ale unor presupuse fapte penale vechi de mai multi ani, chiar opt sau zece ani. Implicatiile scandalurilor publice generate de aceste denunturi sunt sociale, politice, administrative, institutionale si economice. Autoritatea publica este grav stirbita de arestarile celor alesi in functii de demnitate publica pentru fapte penale presupuse a fi comise cu multi ani inainte de a fi alesi, dar denuntate dupa multi ani", sustine el in expunerea de motive.