Comisia Juridica impune un termen de o saptamana pentru puncte de vedere din partea institutiilor pentru 22 de proiecte de modificari la Codul Penal si Codul de Procedura Penala/ Presedintele CSM a solicitat cel putin doua saptamani/ Livia Stanciu, presedinta ICCJ: "Este vorba de modificari substantiale, cu impact extrem de mare"

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Marţi, 9 iunie 2015, 13:58 Actualitate | Esenţial


Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, precum si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, au fost prezenti la sedinta Comisiei Juridice din cadrul Camerei Deputatilor, sedinta in care ordinea de zi a fost suplimentata, prin vot, cu 22 de proiecte care vizeaza modificari la Cod Penal si Codul de Procedura Penala. Reprezentantii insitutiilor au cerut, la unison, amanarea discutiilor. Desi presedintele CSM a cerut explicit cel putin 14 zile pana cand vor putea oferi un punct de vedere, deputatii au stabilit, prin vot, un termen de o saptamana.

Desfasurarea LIVE TEXT a sedintei:

UPDATE 15: Livia Stanciu a declarat ca ei au venit pentru discutarea primului punct de pe ordinea de zi, si anume proiectul ce vizeaza modificarea Art.96 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Acesta urmeaza sa se discute la finalul sedintei.

In urma dezbaterilor, comisia a votat un raport de respingere pentru acest proiect. De asemenea s-a solicitat ca raportul sa fie gata astazi, intrucat termenul de adoptare tacita este 12 iunie.

UPDATE 14 Judecatorul Mircea Aron (CSM): "Termenul de o saptamana nu este unul rezonabil."

UPDATE 13 Livia Stanciu: "Imi cer scuze ca intervin din nou. Vineri am primit o forma, apoi la cateva ore am primit alta forma. CSM-ul isi asuma acel aviz pe acele proiecte de legi. Lucrarile comisiei din cadrul CSM sunt urmarite de toti judecatorii. Trebuie sa fim extrem de responsabili fata de modificari legislative cu impact extrem de mare.

UPDATE 12 Ciprian Nica: "Probabil din 22 de proiecte vor ramane 2-3, restul vor fi respinse. "

UPDATE 11: Livia Stanciu:
"Daca este posibl ca ministerul justitiei sa ne comunice o data limita pana la care putem primi forma finala a acestor proiecte. Asa cum am spus, vizeaza institutii fundamentale."

UPDATE 10: Ciprian Nica
: Daca am dat termen o saptamana, nu inseamna ca ne si pronuntam atunci. Nu avem in procedura reluarea votului. Va garantez ca nu se va grabi nimeni sa finalizeze intr-o sedinta.

UPDATE 9:
Marius Manolache (PSD), catre presedintele CSM, Marius Tudose: Eu cred ca sunteti capabil sa dati in punct de vedere intr-o saptamana asa cum sunteti capabil sa raspundeti la o declaratie politica in cateva ore".

UPDATE 8: Presedintele CSM: "Noi nu putem sa venim intr-o saptamana cu puncte de vedere. Ingaduiti-ne doua saptamani."

Se propune ca "pana pe 19 iunie sa avem toata punctele de vedere. Pe 22 si 23 sa lucreze comisia, apoi vor fi ultimele zile sedinte de plen." Livia Stanciu a declarat ca zilele de 22, 23 si 29 sunt zile de judecata. Se supun la vot diferite calendare: prima este de amanare de o saptamana, care a intrunit 13 voturi pentru si 6 impotriva.

UPDATE 7 Presedintele Comisiei, Bogdan Ciuca: "Noi incercam cu ministerul Justitiei sa facem acest "cearsaf mare". (...) Vorbim de o legislatie cu impact major. Cred ca cea mai corecta solutie este sa consideram astazi o prima intalnire. Pe langa punctele de vedere pe fond, ar trebui sa avem un proiect pe care sa lucram. Practica este sa luam primul proiect depus."

UPDATE 6
Andronache (PNL) a solicitat termen de patru saptamani pana la discutarea acestora.

UPDATE 5 Reprezentantul Parchetului General afirma ca este de acord cu colegii sai si vor fi gata in 14 zile.

UPDATE 4: Presedintele CSM, Marius Tudose: Sunt intru totul de acord cu doamna Stanciu, rugamintea noastra este ca termenul sa fie 14 zile, si daca doriti sa ne comunicati toate punctele de vedere, inclusiv de la Consiliul Legislativ.
 
UPDATE 3: Secretarul de stat in Ministerului Justitiei s-a declarat de acord cu pozitia lui Stanciu.

UPDATE 2: Livia Stanciu: "Vorbim despre modificari substantiale. Ambele sunt legi organice. Pentru a da  maxima seriozitate, cred canu s-ar impune sa purtam nici discutii macar la modul general pe acest pachet pe de o parte determiant de faptul ca nu aveti un punct de vedere exprimat de catre ICCJ, care sa va fi informat din timp cu privire la acesta. La randul nostru, nu cunoastem care sunt punctele de vedere ale celorlalti invitati - Parchetul General, Ministerul Justitiei. Este important ca fiecare dintre aceste institutii sa ne exprimam punctele de vedere si sa avem cunostinta de punctele de vedere de ceilalti. Ordinea de zi a fost schimbata de doua sau trei ori, noi am fost anuntnati la ordinea 12.00, apoi pentru ca ne-am uitat pe site am vazut suntem invitati la ora 10.00. Aceste proiecte nu au fost trecute pe ordinea de zi astfel incat marea rugaminte este ca avand in vedere faptul ca avand in vedere ca sunt legi fudnamentale sa amanam discutiile pentru o data ulterioara."

UPDATE Vicepresedintele comisiei PSD Ciprian Nica a cerut suplimentarea ordinii de zi cu 22 de proiecte privind modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala. El a solicitat ca expertii sa le "perieze" si sa revina asupra lor peste o saptamana. Suplimentarea a fost votata de majoritatea membrilor. 

Amintim ca saptamana trecuta a fost publicata ordinea de zi pentru o sedinta a comisiei juridice pe care se aflau 20 de proiecte vizand cele doua coduri, intre ele cateva controversate. Dupa ce membrii PNL din conducerea comisiei s-au opus, aceasta ordine de zi a fost retrasa.

***

De precizat ca pe primul loc pe ordinea de zi este trecut un proiect de lege pentru modificarea Art. 96 din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor. Proiectul a fost initiat de 44 senatori si deputati de la PSD, PNL, PLC, UDMR si neafiliati, iar Camera Deputatilor este prima camera sesizata.

Proiectul se refera la raspunderea materiala a magistratilor, iar expunerea de motive este semnata de senatoarea PC Cristiana Anghel.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15731 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Asa P$D distruge justitia, (Marţi, 9 iunie 2015, 14:04)

  emil bobu [utilizator]

  miseleste.
  • -3 (3 voturi)    
   de fapt (Marţi, 9 iunie 2015, 15:36)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   „Proiectul a fost initiat de 44 senatori si deputati de la PSD, PNL, PLC, UDMR si neafiliati”.
   • +5 (5 voturi)    
    Poti sa incerci sa deviezi de la subiect (Marţi, 9 iunie 2015, 16:50)

    emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    dar n-o sa-ti mearga. Cine vrea sa accelereze totul? P$D:

    UPDATE 9: Marius Manolache (PSD), catre presedintele CSM, Marius Tudose: Eu cred ca sunteti capabil sa dati in punct de vedere intr-o saptamana asa cum sunteti capabil sa raspundeti la o declaratie politica in cateva ore".

    UPDATE 8: Presedintele CSM: "Noi nu putem sa venim intr-o saptamana cu puncte de vedere. Ingaduiti-ne doua saptamani."

    Nu te mustra constiinta sa-i sustii pe cei mai rai oameni din Romania?
    • +3 (3 voturi)    
     vorbe mari: "constiinta"... (Marţi, 9 iunie 2015, 19:20)

     baimarean [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

     Mazeta noastra a scapat de ea demult....altfel s-ar fi spanzurat ca Iuda-tradatorul dandu-si seama de parte cui comenteaza pe aici....

     Obvious troll is obvious, Mazeto!
  • +1 (1 vot)    
   PSD se grăbește (Miercuri, 10 iunie 2015, 10:59)

   Fisherman [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Deci PSD a devansat Ora întrunirii și a modificat Ordinea de zi introducând cele 22 de ”bombe” legislative.
   Ăștia se cred la iarmaroc unde iuțeala de mână și nebăgarea de seamă sunt politicile de bază.
  • 0 (0 voturi)    
   PSD se grăbește (Miercuri, 10 iunie 2015, 10:59)

   Fisherman [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Deci PSD a devansat Ora întrunirii și a modificat Ordinea de zi introducând cele 22 de ”bombe” legislative.
   Ăștia se cred la iarmaroc unde iuțeala de mână și nebăgarea de seamă sunt politicile de bază.
 • +13 (13 voturi)    
  deci lucreaza la greu baietii (Marţi, 9 iunie 2015, 14:09)

  Gobelin [utilizator]

  astia harnici din PSD.
  probabil vor da Parlamentului posibilitatea de a schimba sefii de la Justitie.
 • +7 (7 voturi)    
  Trebuie respinse toate 20 (Marţi, 9 iunie 2015, 14:22)

  emil bobu [utilizator]

  Faptul ca le-au dat 20 de articole sa le "perieze" arata ca hotii din P$D sunt disperati sa distruga justitia, sunt dispusi sa le treaca pe toate, sa creeze un haos legislativ doar ca sa scape Ponta de parnaie!
 • +7 (7 voturi)    
  Proiectele sterse de pe site (Marţi, 9 iunie 2015, 14:24)

  MirceaDude [utilizator]

  Proiectele descrise in stirea hotnews au fost sterse de pe site-ul camerei deputatilor:
  http://www.cdep.ro/co/docs/F2040777961/oz9%20iunie.pdf
  Noroc cu hotnews care le-a salvat din timp:
  http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2015-06-5-20212406-0-oz9-iunie.pdf
  • +2 (2 voturi)    
   mersi de link.... (Marţi, 9 iunie 2015, 19:22)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui MirceaDude

   si de celelalte salvate tot pe server ;)
 • -4 (6 voturi)    
  PSD, PNL, PLC, UDMR si neafiliati (Marţi, 9 iunie 2015, 14:26)

  Mazeta [utilizator]

  Dacă era un singur partid, mai ziceam. Dar chiar așa: toate partidele greșesc?
 • +7 (7 voturi)    
  Cred ca incepe ultima lupta (Marţi, 9 iunie 2015, 14:31)

  MPopa [utilizator]

  Lucrurile se clarifica. PSD-ul stie ca odata cu punerea sub acuzare a lui Ponta si cu refuzul acestuia de a demisiona imaginea partidului in Europa nu mai poate fi nici macar cosmetizata. Nemaiavand nimic de pierdut la capitolul imagine vor sa dea o lovitura justitiei amputand legile anticoruptie. E o miscare disperata dar riscurile electorale sunt mici - electoratul fidel al PSD-ului i-ar vota oricum, numai sa mai primeasca ceva bani de la buget.
 • +10 (10 voturi)    
  Razboi (Marţi, 9 iunie 2015, 14:32)

  Co. Balcescu [anonim]

  Foarte buna initiativa! Cum e posibil ca ei sa voteze pe ascuns fara ca nimeni sa nu apuce sa inteleaga ce anume se voteaza?

  Hai Livia! Hai Codruta! Hai Marius!

  Va vom sustine din strada!
 • +6 (6 voturi)    
  pica justitia (Marţi, 9 iunie 2015, 14:34)

  Vlad [anonim]

  Vor sa-si aserveasca justitia. Mai ramane Curtea Constitutionala si Avocatul Poporului, daca demersul are succes si cel mai important libertatea de constiinta.

  Desigur ca libertatea de constiinta intr-un stat tiranic va fi oprimata prin orice mijloace.
 • +9 (9 voturi)    
  Daca stam in casa... (Marţi, 9 iunie 2015, 14:37)

  triciupa [utilizator]

  ... ne intoarcem la justitia lui nastase, asta e clar. Canaliile au pornit tavalugul si nu se vor mai opri. E momentul sa spunem clar si raspicat ce vrem: un stat de drept ca in occident unde toti cetatenii sunt egali in fata legii sau un simulacru de inspiratie putinista unde penalii fac legea. Nu a mai ramas nimeni sa ne apere, trebuie sa ne aparam singuri. Presa e 90% in mana penalilor, televiziunile sunt platforme de propaganda ale infractorilor, toate partidele sunt compromise definitiv, Basescu nu mai este presedinte, institutiile vor pica una dupa alta. E un moment de rascruce, suntem singuri in fata lor si putem sa pierdem tot. E momentul actiunii, in strada, acum!
 • +5 (5 voturi)    
  psd... (Marţi, 9 iunie 2015, 14:38)

  liviu_ [utilizator]

  repede repede sa treaca niste legi ...
  cum ramane cu declaratia lu ponta fata de straini ca nu va periclita ancheta fata de el?!

  sper sa nu le mearga... pentru ca in lunile de pana la alegeri psd va face ORICE pentru a distruge justitia si toti opozantii lui
 • +10 (10 voturi)    
  De ce? (Marţi, 9 iunie 2015, 14:44)

  AK-47 [utilizator]

  De ce nu suntem deja in strada ?
  De ce mai stam si ce mai asteptam, nu este totul clar?
 • +10 (10 voturi)    
  Pe cine mai reprezinta parlamentul? (Marţi, 9 iunie 2015, 14:52)

  benicio [utilizator]

  Pe mine unul acest parlament nu ma mai reprezinta, e ca si cum as trai intr-o tara in care nu am cetatenie. Mi se pare cel putin nefiresc ca acei parlamentari sa propuna si sa voteze lucruri care sunt total straine de mine si sa mai ia si bani pe deasupra, tot de la mine. Eu cred ca fara iesiri masive in strada nu se mai poate. Ei au pornit deja tavalugul.
 • +4 (4 voturi)    
  Unde a disparut Ponta...? (Marţi, 9 iunie 2015, 14:57)

  pedepsitorul [utilizator]

  iar a plecat in strainatate... sau doar in ziua votului?
 • +10 (10 voturi)    
  Ciuca si Manolache - cercetati penal (Marţi, 9 iunie 2015, 15:04)

  Chiar Eu [utilizator]

  De aia trebuie sa iti dai demisia cand esti cercetat penal. Altfel te apuci sa faci legi pentru a te scapa. Bogdan iuca si Marius Manoleche, care apar in discutii, sunt cercetati penal.
 • +10 (10 voturi)    
  Manolache (Marţi, 9 iunie 2015, 15:13)

  HP [utilizator]

  UPDATE 9: Marius Manolache (PSD), catre presedintele CSM, Marius Tudose: Eu cred ca sunteti capabil sa dati in punct de vedere intr-o saptamana asa cum sunteti capabil sa raspundeti la o declaratie politica in cateva ore".

  http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-15888260-deputatul-marius-manolache-pus-sub-urmarire-dna-dosarul-realitatea-parlamentarul-social-democrat-este-acuzat-fals-acte.htm

  "Finul lui Victor Ponta, deputatul PSD Marius Manolache, pus sub urmarire de DNA in dosarul Realitatea Media: parlamentarul este acuzat de fals in acte "

  Incredibil cine ne conduce.
 • +5 (5 voturi)    
  penibil! (Marţi, 9 iunie 2015, 15:19)

  liviu_ [utilizator]

  daca le permitem pesedeilor sa-si bata joc in halu asta de justitie... ne meritam soarta
 • +11 (11 voturi)    
  a inceput atacul frontal...... (Marţi, 9 iunie 2015, 15:21)

  novator [utilizator]

  ....asupra justitieii implicit asupra noastra, a cetatenilor corecti.
  Mafia politicianista stie ca i-a venit sfarsitul, pentru ca nimeni nu ii va mai alege in 2016 si acum, pe ultima suta de metri, incearca cu disperare sa schimbe legislatia pentru a scapa de raspundere.

  Iohannis ! Daca tii cu adevarat la tara asta, fa un pustiu de bine si initiaza, imediat, un referendum pentru dizolvarea acestui parlament, pana nu este prea tarziu.
  Daca nici in astfel de momente critice, nu intelegi ca trebuie sa actionezi, inseamna ca ori esti cu ei, ori functia de presedinte te depaseste si ar trebui sa pleci.
 • +5 (5 voturi)    
  borfasii pun în aplicare programul (Marţi, 9 iunie 2015, 15:47)

  faras [anonim]

  MOTIV DE NECONSTITUȚIONALITATE.În camera deputaților s-a comis un abuz, CCR SPUNE CĂ SE SUPUNE VOTULUI CEREREA Parchetului transmisă de Ministrul Justiției, vedeți pct.37 din decizia CCR 341/6 mai și rezoluția finală din decizia 261/8.04
  BORFAȘII PUN ÎN APLICARE PLANUL ÎN 6 puncte de instaurare a REPUBLICII INFRACTORILOR


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by