Proiect UDMR de modificare a Codului de Procedura Penala: procurorii si judecatorii vor putea fi acuzati de abuz in serviciu

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Luni, 13 februarie 2017, 14:51 Actualitate | Politic


Kelemen Hunor
Foto: Agerpres
Parlamentarii UDMR au depus la Senat, pe 8 februarie, un proiect de lege de modificare a Codului de Procedura Penala care prevede, printre altele, ca infractiunea de abuz in serviciu sa se aplice magistratilor care "cu rea-credinta sau grava neglijenta a comis una din actiunile care au condus la situatia generatoare de daune".

Initiativa este semnata doar de parlamentari UDMR.

Practic, proiectul prevede modificarea articolului 542 din Codul de Procedura Penala precum si adaugarea unui nou alineat, care prevede:

 • "Fapta persoanei care cu rea-credinta sau grava neglijenta a comis una din actiunile care au condus la situatia generatoare de daune constituie abuz in serviciu si se pedepseste conform art. 297 alin. (1)."

Art. 297 din Codul Penal se refera la abuzul in serviciu:

(1^1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.


Articolul 542 se refera la actiunea in regres si in prezent prevede astfel:

"Actiunea in regres

(1) In cazul in care repararea pagubei a fost acordata potrivit art. 541, precum si in situatia in care statul roman a fost condamnat de catre o instanta internationala pentru vreunul dintre cazurile prevazute la art. 538 si 539, actiunea in regres pentru recuperarea sumei achitate poate fi indreptata impotriva persoanei care, cu rea-credinta sau din culpa grava, a provocat situatia generatoare de daune sau impotriva institutiei la care aceasta este asigurata pentru despagubiri in caz de prejudicii provocate in exercitiul profesiunii.

(2) Statul trebuie sa dovedeasca in cadrul actiunii in regres, prin ordonanta procurorului sau hotarare penala definitiva, ca cel asigurat in conditiile alin. (1) a produs cu rea-credinta sau din culpa grava profesionala eroarea judiciara sau privarea nelegala de libertate cauzatoare de prejudicii."

Cei de la UDMR vor modificarea lui, introducandu-se cuvantul "trebuie" in primul alineat in loc de "poate fi":

"(1) In cazul in care repararea pagubei a fost acordata potrivit art. 541, precum si in situatia in care statul roman a fost condamnat de catre o instanta internationala pentru vreunul dintre cazurile prevazute la art. 538 si 539, actiunea in regres pentru recuperarea sumei achitate TREBUIE indreptata impotriva persoanei care, cu rea-credinta sau din culpa grava, a provocat situatia generatoare de daune sau impotriva institutiei la care aceasta este asigurata pentru despagubiri in caz de prejudicii provocate in exercitiul profesiunii."

Proiectul contine si o serie de articole prin care se introduc prevederi ale unei directive privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, adoptata de Parlamentul European la data de 9 martie 2016, asa cum se explica in expunerea de motive.

Ce a afirmat deputatul Marton Arpad pentru PressOne referitor la articolul privind abuzul in serviciu pentru magistrati:

"Pentru toti cetatenii romani, indiferent de locul in care lucreaza, exista raspunderi disciplinare, administrative, civile, respectiv penale. Conform Statutului magistratilor, este aceeasi insiruire si pentru magistrati. Asa este prevazut in legislatia actuala. Numai ca, desi capitolul respectiv are acest titlu, de a avea o raspundere din cele patru categorii, cand cititi articolele separat - pentru ce actiune cum plateste, cel penal lipseste. Exista posibilitatea teoretica de raspundere penala, numai ca, textual, aceasta raspundere penala nu se mai regaseste.

Normal este, conform articolului actual din Codul Penal pentru abuzul in serviciu, ca acest articol sa se refere inclusiv la magistrati, dar, in cel mai rau caz, persoana este indepartata din magistratura. Nu raspunde penal.

Un medic raspunde penal, un profesor raspunde penal. Daca a stat cineva degeaba 10 ani in inchisoare, procurorul si judecatorul care sunt vinovati nu platesc deloc".

Parlamentarii UDMR au cerut ca proiectul sa fie dezbatut in procedura de urgenta.

Ce alte prevederi adauga acest proiect la Codul de Procedura Penala, in baza acestei Directive, modificandu-se 9 articole:
 • "Inainte de pronuntarea unei hotarari de condamnare definitive, declaratiile publice si deciziile oficiale provenind de la autoritatile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca si cum acestea ar fi fost condamnate."
 • "Exercitarea dreptului de a nu da nici o declaratie pe parcursul procesului penal nu poate fi utilizata impotriva suspectului sau inculpatului intr-o etapa ulterioara a procedurii si nu poate fi utilizata la coroborarea faptelor."
 • "Exercitarea dreptului de a nu da nicio declaratie pe parcusul procesului penal nu poate fi utilizata impotriva inculpatului intr-o etapa ulterioara a procedurii si nu poate fi utilizata la coroborarea faptelor."
 • "Suspectul sau inculpatul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, nefiind obligat sa isi dovedeaza nevinovatia respectiv are dreptul de  a nu se autoincrimina si de anu coopera in cadrul oricarei proceduri penale."
 • "Exercitarea dreptului de a nu se autoincrimina sau a dreptului de a nu coopera nu poate fi utilizata impotriva suspectului sau inculpatului intr-o etapa ulterioara a procedurii penale si nu poate fi utilizata la coroborarea faptelor."
 • "Persoana poate fi condamnata in lipsa numai daca a fost citata legal pentru fiecare faza a judecatii sau a intrat prin alte mijloace oficiale in posesia unor informatii cu privire la locul si data procesului, a fost informata despre posibilitatea pronuntarii unei hotarai in lipsa, precum si daca a fost reprezentata de un avocat ales sau desemnat din oficiu si a beneficiat de aparare corespunzatoare in cadrul procesului."

Vezi aici in intregime proiectul de lege
Vezi aici expunerea de motive


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12489 vizualizari

 • +39 (45 voturi)    
  Intrebare (Luni, 13 februarie 2017, 14:58)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Dar daca cineva merita sa stea 10 ani la inchisoare si a fost achitat? Ce se intimpla cu cei care au inchis Dosarul Revolutiei sau al Mineriadelor si astfel CRIMINALUL Ion Iliescu si gasca lui de complici sunt liberi pina in ziua de azi?
  • +13 (15 voturi)    
   buna intrebarea ta... (Luni, 13 februarie 2017, 16:13)

   Foxcrawl.com [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   bravo. :))))
  • +6 (8 voturi)    
   Kelemen Hunor=prostituata politic ca sa nu (Luni, 13 februarie 2017, 17:19)

   Daniel G. [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   spun curva. El se abtine de la motiune care penaliza abuzul asupra justitiei si vrea sa pedepseasca justitia acum.

   Trebuie cineva sa-i dea peste nas acestui infractor "elegant" Hunor. Nu toti in UDMR sunt penali, dar au si ei o buna parte de penali si infractori pe care acest Hunor vrea sa-i albeasca. In loc sa sustina statul de drept si o justitie transparenta si performanta, el se da cu PSDu' sa-si apere infractorii.
   • 0 (0 voturi)    
    fraza (Marţi, 14 februarie 2017, 9:57)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Daniel G.

    "Trebuie cineva sa-i dea peste nas acestui infractor "elegant" Hunor."
    Doar Vadim se lua de Horror asta, dar leul e azi Doar mort si hienele profita.
  • +1 (1 vot)    
   Retorica (Luni, 13 februarie 2017, 17:28)

   Bocai [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Acest aspect este pentru "a se mira cineva".Trebuie sa mai existe si chestii pentru care unii trebuie sa se mire.
  • +2 (2 voturi)    
   ok (Luni, 13 februarie 2017, 17:43)

   Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   dar daca trebuie sa il judece pe dragnea dar daca face asta il mananca astia ca "si-a depasit atributiile" ?
   Oricum o dai poate fi nasol, dar intr-un caz (cel de-al doilea) nu mai ai ce face niciodata. De aia judecatorii nu pot fi judecati asa decat in cazuri speciale de consiliul magistraturii ...
  • +2 (2 voturi)    
   stii vreun nume (Luni, 13 februarie 2017, 20:05)

   om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   ref la cei ce au clasat dosarele alea ?!
   cine era procuror general, cine era seful procuraturii militare ?!
   cine stie care au fost aia, sa ne spuna numele lor, sa stim si noi pe cine injuram.
   macar cu atata sa'i pedepsim, daca legea ii face scapati.

   caci vrem sa stim cin' a tras in noi, dupa 22 !
 • +27 (33 voturi)    
  Numai daca sunt pe rol etnicii maghiari !? (Luni, 13 februarie 2017, 15:00)

  Plagarus [utilizator]

  Coada lunga la instante,pt. grofii politici UDMRisti.
  • +2 (2 voturi)    
   le e frica la unguri... (Luni, 13 februarie 2017, 17:07)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   isi au si ei politicienii lor corupti....ha, ha, ha
 • +13 (25 voturi)    
  Personal, nu cred ca ar fi rau (Luni, 13 februarie 2017, 15:00)

  QfeastQuizzes [anonim]

  Sa vedem si alte opinii
  • +1 (1 vot)    
   de acod, dar si... (Luni, 13 februarie 2017, 17:58)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui QfeastQuizzes

   ...si cum este si in alte tari cu coruptie mai putina si justitie mai corecta
 • -2 (30 voturi)    
  O propunere buna... (Luni, 13 februarie 2017, 15:01)

  Lucky1 [utilizator]

  ...care va imboldi procurorii si judecatorii sa fie mai atenti cand se joaca cu legea.
 • +30 (36 voturi)    
  UDMR (Luni, 13 februarie 2017, 15:06)

  omezu [utilizator]

  Un P$D vorbitor de maghiara. Sper sa prind ziua cand aceasta dama usoara a politicii nu va mai fi in parlament.
 • -29 (41 voturi)    
  nuuuu! (Luni, 13 februarie 2017, 15:09)

  Mazeta [utilizator]

  Nici Parlamentul și nici Guvernul nu sunt bune. Legea trebuie coborâtă direct de la Sinaia de către Moise Guran.
  • +15 (21 voturi)    
   ti a taiat microfonul a europa fm (Luni, 13 februarie 2017, 15:44)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   si de atunci ..plangi in boccelutza ?
   • -12 (18 voturi)    
    vezi ca (Luni, 13 februarie 2017, 16:21)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Vezi ca Europa Fm a fost trompeta lui Base 2006-2014, intai prin R.Turcescu, apoi prin Guran (emisiunile in direct cu ascultatorii).
  • +12 (16 voturi)    
   daca guvernul si parlamentul... (Luni, 13 februarie 2017, 16:15)

   Foxcrawl.com [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   erau bune, cu siguranta nu mai stateai sa comentezi despre legi p-acilea.
 • +25 (33 voturi)    
  hotii fac front comun (Luni, 13 februarie 2017, 15:10)

  Adrian_. [utilizator]

  timp de 20 de ani de furt continuu judecatorii si procurorii au inchis ochii la modul in care Romania a fost vandalizata si amanetata.

  In ultimii ani, cativa oameni di sistem au primit sprijinul necesar "din umbra" pentru a putea lua decizii impotriva mafiei generalizate. Au venit primele condamnari si primele sperante ca in Romania justitia poate functiona.

  Acum se incearca ai elimina din sistem sau pune sub tacere. Aceasta modificare este clar un atac la adresa celor care indraznesc sa dea sentinte corecte.

  Ultimele propuneri legislative lasa impresia ca SRI-ul a pierdut controlul situatiei, ca nu mai poate tine in frau sleata de mafioti ajunsi in Parlament sau care fac paravan pentru condamnati si cercetati penal.
 • +13 (27 voturi)    
  sau... (Luni, 13 februarie 2017, 15:11)

  mihai.mihaita [utilizator]

  proiect al strazii : disparitia UDMR + mizeria de tinut secuiesc ...

  PS: daca nu stiati, a aparut administrativ tinutul secuiesc... chiar si pe google maps...

  adica, totul pe furis!
  • -7 (13 voturi)    
   regimul Base (Luni, 13 februarie 2017, 16:02)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui mihai.mihaita

   Imnul si steagul si l-au facut inca prin 2008, odata Base a fost acolo in vizita si hahaia pe fondul acelui "imn". Mi se pare ca Imnul si steagul sunt validate chiar prin lege de atunci.
   • +2 (2 voturi)    
    n-ai (Luni, 13 februarie 2017, 17:42)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    nimerit-o.
    problema maghiara e de pe vremea lui gheorghe gheorghiu-dej. el la sfatul lui stalin a creat regiunea autonoma maghiara precursoarea actualei stari si politici zonale.
    • 0 (0 voturi)    
     Nu zici tot (Marţi, 14 februarie 2017, 10:00)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Ceau a desfiintat Regiunea Aut. Maghiara si i-a linistit pe iredentisti.
  • -7 (13 voturi)    
   din vremea lui base (Luni, 13 februarie 2017, 16:05)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui mihai.mihaita

   Multumirile adresate de Traian Basescu ungurimii pentru boicotarea referendumului si, deci, pentru ascultarea indemnului lui Viktor Orban, premierul Ungariei si prietenul sau politic, dupa cum a declarat Vocii Rusiei, au atras, pe buna dreptate, comentariile si criticile multora. Nu mai departe de cateva zile, un parlamentar FIDESZ, partidul lui Orban sprijinit oficial de Basescu, declarase in tabara de la Borzont ca peste cativa ani Ungaria va putea sa ceara revizuirea granitelor cu Romania.

   http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/08/18/traian-basescu-harcov-ungurimea-referendum/
 • +26 (30 voturi)    
  Dar Abuzul de taiere al Padurilor (Luni, 13 februarie 2017, 15:13)

  un domn [utilizator]

  manifestat TEMEINIC si CONSTANT de Gaterszag Kerestoy srl cand va fi Incriminat ?
 • +22 (30 voturi)    
  sugoi PSD (Luni, 13 februarie 2017, 15:13)

  xanti [utilizator]

  Mare mizerie de politician
 • +12 (18 voturi)    
  sau... (Luni, 13 februarie 2017, 15:15)

  mihai.mihaita [utilizator]

  proiect sa va abuzam romaneste :D
 • +19 (25 voturi)    
  Cascadorii rasului... (Luni, 13 februarie 2017, 15:20)

  Gabi Sorocianu [utilizator]

  ...cu rea credinta:
  Borfasii nu pot fi acuzati de procurori si judecatori.
  Daca acestia din urma o vor face, se va chema abuz in serviciu.
  Ca lumea!
  Probabil ca o suta de mii de protestatari sunt prea putini pentru parlamentarii UDMR.
  • +11 (17 voturi)    
   Utálatos ! (Luni, 13 februarie 2017, 15:56)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Gabi Sorocianu

   Noi vrem inculpat maghiar el nu fie condamnat dacă plecat Ungaria Mare. Vrem Marko Attila liber si grațiat Noi vrem inculpat maghiar nu delcară nimic decât vorbește ungureste cu el. Vrem cetatean naționalitate maghiar citat limba materna, altfel tribunal nu judecă la dânsul. Noi UDMR vrem furam alături de P$D și ALDE fara fie condamnați.
  • 0 (2 voturi)    
   LOL (Luni, 13 februarie 2017, 17:43)

   MariaMiron1 [anonim] i-a raspuns lui Gabi Sorocianu

   care abuz in serviciu? Cel care a fost dezincriminat din august? Si care nu a putut fi reincriminat pentru ca guvernul Ciolos si vechiul parlament au dormit si s-a abrogat si OUG 13? Cam asta spune curtea de apel Alba... aici nu se grabeste Hotnews sa posteze http://www.b1.ro/stiri/eveniment/abuzul-in-serviciu-a-fost-dezincriminat-de-o-instanta-176799.html .
   • +1 (1 vot)    
    gresit! (Luni, 13 februarie 2017, 23:21)

    kokos [utilizator] i-a raspuns lui MariaMiron1

    N-a fost dezincriminat abuzul in serviciu in totalitate , doar abuzul in serviciu savarsit prin incalcarea unei hotarari de guvern , lucru care de altfel era prevazut identic si in oug 13 care incrimina abuzul in serviciu DOAR prin incalcarea unei legi sau oug nu si a unei hotarari de guvern.Asa ca , mai cititi!
   • 0 (0 voturi)    
    MariaMiron1, (Luni, 13 februarie 2017, 23:31)

    Gabi Sorocianu [utilizator] i-a raspuns lui MariaMiron1

    Se poate intra in sevraj daca nu se ia medicatia la vreme, sau daca se intrerupe brusc.
 • +15 (25 voturi)    
  UDMR doreste sa micsoreze puterea statului ... (Luni, 13 februarie 2017, 15:29)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  Puterea judecatoreasca a ramas una dintre putinele
  elemente de coeziune al statului unitar roman, in judetele Harghita ,Covasna si partial Mures. Cu conducerile locale predominant maghiare , elementele statului national sunt sistematic diminuate prin actiuni subversive ,coordonate de la Budapesta.
 • +18 (22 voturi)    
  vine ca o "manusa" (Luni, 13 februarie 2017, 15:34)

  baimarean [utilizator]

  Varanului (vezi situatia Doamnei Cameliei Bogdan)

  Celor se vor sa sperie/influienteze urmatoarele procese (tariceanu, dragnea, & Co .)
  • +14 (16 voturi)    
   sincer de asta ma tem (Luni, 13 februarie 2017, 15:39)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

   ca se va intampla
 • -11 (21 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 13 februarie 2017, 15:38)

  Reticentul [anonim]

 • +13 (19 voturi)    
  Proiectul de lege Dragnea via UDMR (Luni, 13 februarie 2017, 15:47)

  24alex24 [utilizator]

  Să înțelegem că, dacă Dragnea, Tăriceanu și ceilalți penali pierd procesul la instanțele inferioare, dar îl câștigă la ultima, judecătorii care i-au condamnat pentru corupție, abuz în serviciu și alte ilegalități vor fi trași la răspundere?

  Bravo UDMR! E clar că nu reprezentați interesele comune ale maghiarilor și românilor din România de combatere a corupției și de garantare a independenței justiției, ci vă scufundați în aceeași mocirlă PSD-ALDE. Legea asta nu va face decât să intimideze judecătorii și să paralizeze justiția în dosarele prezente și viitoare de corupție.
 • +10 (14 voturi)    
  ce sa zic (Luni, 13 februarie 2017, 15:50)

  ValentinV [utilizator]

  Auziti UDMR, pana la discutia despre codul penal, mai sunt inca paduri de taiat prin Harghita si Covasna? Ca sa stim...
 • +17 (25 voturi)    
  exista reglementare pe asa ceva (Luni, 13 februarie 2017, 15:50)

  coloneze [utilizator]

  DAR UNGURUL NU STIE CITESTE ROMANESTE
  Art. 283
  Represiunea nedreaptă
  (1) Fapta de a pune în mişcare acţiunea penală, de a lua o măsură preventivă neprivativă de libertate ori de a trimite în judecată o persoană, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
  (2) Reţinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

  Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-283
  • 0 (0 voturi)    
   Abuzul din indolență (Luni, 13 februarie 2017, 18:48)

   Omics [utilizator] i-a raspuns lui coloneze

   În articolul respectiv este sintagma "știind că este nevinovat". Ce facem cu abuzurile când cel în cauză nu se știe și nu interesează pe nimeni dacă e vinovat sau nu?
 • +7 (15 voturi)    
  UDMR, un partid plin de penali (Luni, 13 februarie 2017, 15:52)

  jackalphonse [utilizator]

  ...in rest, ideea ar avea o urma de ceva bun
 • 0 (10 voturi)    
  grupul etnic german (Luni, 13 februarie 2017, 15:52)

  xanti [utilizator]

  Este grupare fascista?
  Nu stiam.
  • 0 (0 voturi)    
   ...este un postac care stie... (Luni, 13 februarie 2017, 18:23)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   .. ( vezi postarile ) dar daca nu a sesizat autoritatzile fapta se numeste " tainuire " .
 • -4 (16 voturi)    
  Proiect UDMR (Luni, 13 februarie 2017, 15:54)

  relu59 [utilizator]

  Salut aceasta initiativa.
  Cred ca dezbaterile in regim de urgenta este salutara. Ar lamuri in mare parte opiniile divergente cu privire la celebrul art.297 si sigur va detensiona societatea civila.
 • +12 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 13 februarie 2017, 16:02)

  [anonim]

 • +6 (8 voturi)    
  raspundere judecatori si procurori (Luni, 13 februarie 2017, 16:17)

  XXXXL [anonim]

  bineinteles ca trebuie asa ceva...
  intr-o forma corecta, simpla si efectiva...
  nici patriarhii astia ai nostri nu sunt chiar usa de biserica...
  interesant cum de atata vreme nu s-a simtit deloc lipsa de asa ceva si-acum a devenit chiar presanta treaba...
  acum si daca apare, n-o sa miroasa bine, caci vremurile-i dau asa un iz....
 • +4 (8 voturi)    
  UDMR & PSD... (Luni, 13 februarie 2017, 16:46)

  Sani [utilizator]

  ..aceeasi mizerie!
 • +2 (8 voturi)    
  in principiu (Luni, 13 februarie 2017, 16:49)

  liviu_ [utilizator]

  nu e o idee rea....
  cu 2 amendamente...
  1 - sa nu fie presati... momentan judecatorii si procurorii au mult prea multe dosare , deci e omeneste sa gresesti cand ai multe sute de dosare pe an!
  2 - se aplica aceste sanctiuni si daca se greseste in favoare infractorului (achitat pe nedrept sa zicem)?!
 • 0 (2 voturi)    
  Respectand principiul (Luni, 13 februarie 2017, 17:12)

  IonutSC [utilizator]

  fiecare trebuie sa fie responsabil pentru faptele sale, mi se pare o idee buna. Daca o instanta internationala constata ca s-a comis un abuz, nu vad care ar fi problema tragerii la raspundere a celor care l-au comis, fie ei si procurori sau judecatori.
 • 0 (2 voturi)    
  corect (Luni, 13 februarie 2017, 17:19)

  JaxSoaSoa [anonim]

  strict la obiect - 100 de acord si corect si ei sunt functionari publici si ei trebuie sa plateasca daca se preteaza la abuzuri. cazuri sunt cu nemiluita de judecatori si magistrati corupti pana in maduva oaselor
 • +2 (4 voturi)    
  UDMR (Luni, 13 februarie 2017, 17:21)

  MarcelP [utilizator]

  UDMR, aripa ungureasca a PSD. Dupa PSD, UDMR e partidul (ca tot partid e) care a facut cel mai mult rau Romaniei. E o tumora maligna mai mica, dar nu mai putin letala decat PSDul. PSD si UDMR sunt cele 2 cancere metastatice pe care Romania le poarta in pantece de 27 de ani. Sa speram ca ne putem videca, printr-o minune.
  • +5 (5 voturi)    
   Daca in decembrie 2016 (Luni, 13 februarie 2017, 19:03)

   Bazil [utilizator] i-a raspuns lui MarcelP

   ar fi fost la vot minim 60%, udmr, alde si pmp nu mai pupau parlamentul.
   • +1 (1 vot)    
    plus (Marţi, 14 februarie 2017, 0:40)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Bazil

    psd-ul nu ar mai fi avut 45%
 • 0 (6 voturi)    
  Abuzul in serviciu este deja DEZINCRIMINAT (Luni, 13 februarie 2017, 17:52)

  IonBogatu [utilizator]

  ABUZUL ÎN SERVICIU A FOST DEZINCRIMINAT TACIT – Conform Legii 47/1992: Dispozitiile din legile si ordonantele constatate neconstitutionale îsi înceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei, daca legiuitorul nu le modifica. De la decizia CCR din 15 iunie 2016, Guvernul Ciolos nu a reglementat abuzul în serviciu, declarat contrar Comisiei de la Venetia.

  Odata cu validarea OUG 14, TOATE DOSARELE DE ABUZ IN SERVICIU POT FI ACUM INCHISE pe temeiul “fapta nu e prevazuta de legea penala”. Curtea de Apel Alba Iulia a certificat ASTAZI acest rationament si a pronuntat prima decizie istorica, recunoscând ca infractiunea de abuz în serviciu prevazuta si pedepsita de art. 297 Cod penal a fost dezincriminata.

  Acesta este apogeul manifest al tembelismului romanesc al liderilor de opinie ai pietei: de dragul "mâniei" anti-PSD si-au sacrificat propriile idealuri clamate ca fiind impotriva "coruptiei" (idealuri oricum artificiale, pe fond fiind vorba de fapt EXCLUSIV de propria opinie politica). L-au "scufundat" tocmai pe cel ce, de fapt, reincriminase abuzul in serviciu :))))
  Ma rog, au reusit totusi ceva acesti lideri de opinie, au oprit decuplarea justitiei de politic. De politicul lor, evident.
  Si cat de sanatos ar fi fost...
  • +4 (4 voturi)    
   Pe scurt: NU :) (Luni, 13 februarie 2017, 19:54)

   za-k [utilizator] i-a raspuns lui IonBogatu

   Abuzul in serviciunu e dezincriminat!
   CCR a spus doar ca se schimba
   "in mod defectuos" cu "prin incalcarea legii".
   Ala din Alba de azi a incalcat o hotarire de guvern, care nu e lege deci nu mai are fapta penala.
   Totusi raspunde in civil pentru fapta.
  • 0 (0 voturi)    
   Esti intr-o mare eroare (Luni, 13 februarie 2017, 23:27)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui IonBogatu

   Nici vorba sa fie dezincriminat abuzul.CCR spune clar ca "in mod defectuos" trebuie tradus prin "incalcarea legii" iar lege inseamna legi date de parlament si ordonante de guvern , nu si hotarari de guvern.Deci scapa de dosare cei care au incalcat o hotarare de guvern , cum e si cel care a castigat la Alba Iulia.Prin sentinta asta se vede clar ca instantele interpreteaza Codul Penal dupa cum a indicat CCR , astfel ca nici nu mai era nevoie de oug13!
 • +4 (4 voturi)    
  PSD baga castane pe foc cu mina UDMR :) (Luni, 13 februarie 2017, 19:56)

  za-k [utilizator]

  Se stiu astia, nu mai pot comenta asa usor oamenii ca ar fi atac la minoritati :)

  UDMR ciuma verzuie!
  • 0 (0 voturi)    
   alb/rosh/verzuie (Luni, 13 februarie 2017, 20:52)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui za-k

   au si Roshu...
 • 0 (2 voturi)    
  Bravo UDMR (Luni, 13 februarie 2017, 20:36)

  MitzuMitzu [anonim]

  în sfîrșit un proiect de lege pe care aceasta țara îl asteapta de 26 de ani.speram si tot speram ca o sa fie adevarat si ca se va face dreptate cu aceasta lege.mprocurorii si magistrați se cred dumnezeii pe pămînt si ca nu raspund pt faptele lor
  • +1 (1 vot)    
   Concluzia.. (Luni, 13 februarie 2017, 22:39)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui MitzuMitzu

   Sa-i incalecam. Sa nu mai indazneasca sa ii condamne pe Dragnea, Tariceanu samd... :(((
 • +3 (3 voturi)    
  Auto-Reprezentare (Luni, 13 februarie 2017, 21:40)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  "Persoana poate fi condamnata in lipsa numai daca a fost citata legal pentru fiecare faza a judecatii sau a intrat prin alte mijloace oficiale in posesia unor informatii cu privire la locul si data procesului, a fost informata despre posibilitatea pronuntarii unei hotarai in lipsa, precum si daca a fost reprezentata de un avocat ales sau desemnat din oficiu si a beneficiat de aparare corespunzatoare in cadrul procesului."

  Si daca ma reprezint singur? Nu pot invoca dupa ca nu am cum sa fiu condamnat ca nu am fost aparat corespunzator, nu am avut avocat personal sau din oficiu?

  Propunerea asta de proiect suna a treaba facuta pe jumatate ca la romani... arata bine pe harti si atat.

  De ce am vaga impresie ca de fapt asta e un fel de razbunare pe cei condamnati care "magic" devin curati si vor sa dea judecatorii cinstiti ca exemplu?
 • +1 (1 vot)    
  idee buna si corecta (Marţi, 14 februarie 2017, 0:41)

  Nevermind [utilizator]

  Sustinuta de un alt reprezentat al "curatilor", intr-un moment prost.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by