Americanii Peter Diamond (Massachusetts Institute of Technology) si Dale Mortensen (Northwestern University) si britanicul de origine cipriota Christopher Pissarides (London School of Economics and Political Science) au castigat Premiul Nobel pentru Economie 2010, a anuntat luni Academia de Stiinta a Suediei. Cei trei au fost recompensati pentru munca lor care explica "cum somajul, locurile de munca vacante si salariile sunt influentate de reglementari si politica", a precizat Comitetul suedez. Nobelul pentru Economie a fost ultimul din 2010, numele laureatilor celorlalte distinctii fiind deja cunoscute.

Cei trei economisti au castigat Nobelul 2010Foto: Agerpres

Academia suedeza de Stiinta a afirmat ca cei trei economisti au fost recompensati pentru "analizele pietelor cu rigiditati".

Anul trecut, Premiul Nobel pentru economie a fost atribuit americanilor Elinor Ostrom si Oliver Williamson. Cei doi au fost astfel recompensati pentru munca lor in ceea ce priveste "politicile de guvernanta economica", a anuntat luni comitetul Nobel. Ostrom a fost prima femeie care a primit distinctia pe Economie, din 1969, cand premiul a fost acordat pentru prima oara.

Oficial numita "premiul Bancii Suediei in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel", distinctia pentru Economie este singura care nu a fost prevazuta in testamentul cunoscutului om de afaceri suedez. Decernat din 1969 si finantat de banca centrala suedeza, el functioneaza pe aceleasi principii ca si celelalte premii, cu un fond de 970.000 de euro care sunt impartiti de laureati.

Ceremonia de decernare a premiilor Nobel a inceput lunea trecuta, cu premiul pentru Medicina, obtinut de britanicul Robert Edwards pentru contributia sa in domeniul tehnicilor de fertilizare in vitro.

Marti, cercetatorii de origine rusa Andre Geim si Konstantin Novoselovau primit Nobelul pentru Fizica, pentru cercetarile legate de grafen.

Miercuri, cercetatorii Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi si Akira Suzuki au primit Nobelul pentru Chimie, pentru studiile efectuate in domeniul sintezei organice.

Joi, peruanul Mario Vargas Llosa a fost desemnat castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura, iar vineri, disidentul chinezLiu Xiaobo a castigat Premiul Nobel pentru Pace.

Iata castigatorii Premiului Nobel pentru Economie din perioada 2001-2010 (sursa- Reuters):

2010 Christopher A. Pissarides (Marea Britanie, Cipru), Peter A. Diamond (SUA) si Dale T. Mortensen (SUA)

2009 Elinor Ostrom (SUA) si Oliver Williamson (SUA)

2008 Paul Krugman (SUA)

2007 Leonid Hurwicz (SUA), Eric S. Maskin (SUA) si Roger B. Myerson (SUA)

2006 Edmund Phelps (SUA)

2005 Robert Aumann (Israel) si Thomas Schelling (SUA)

2004 Finn Kydland (Norvegia), Edward Prescott (SUA)

2003 Robert Engle (SUA) si Clive Granger (Marea Britanie)

2002 Daniel Kahneman (Israel/SUA) si Vernon Smith (SUA)

2001 George Akerlof, Michael Spence si Joseph Stiglitz (toti trei SUA)