​Fostul preşedinte al Uruguayului în perioada 2010-2015, Jose „Pepe” Mujica, în vârstă de 88 de ani, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că are o tumoare „foarte gravă” la esofag, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Jose „Pepe” MujicaFoto: Archivo ABC-Isabel B Permuy / Album / Profimedia Images

„Trebuie să vă informez că vinerea trecută am fost la Casmu (centru spitalicesc) pentru a face un control în care s-a descoperit că am o tumoare la esofag, care este evident foarte gravă şi este dublu complexă în cazul meu, pentru că sufăr de o boală autoimună de mai bine de 20 de ani”, a declarat Mujica.

El a adăugat că acest lucru i-a afectat, printre altele, rinichii, ceea ce îi creează „dificultăţi evidente” pentru chimioterapie sau tehnici chirurgicale.

„(...) vreau să le transmit tinerilor acestei ţări că viaţa este frumoasă (...). Cheia succesului în viaţă este să o iei de la capăt de fiecare dată când cazi. Şi dacă există furie, să se transforme în speranţă. Luptaţi pentru dragoste”, a subliniat Mujica, care a adăugat că singura libertate care există se află în cap şi se numeşte „voinţă”.

Medicul primar al fostului preşedinte Mujica, Raquel Pannone, a dat asigurări că în zilele următoare echipa sa medicală va efectua noi analize pentru a „rafina” diagnosticul şi a stabili cel mai bun tratament de urmat.

Mesaje de încurajare din partea liderilor Braziliei, Boliviei, Argentinei și a altor țări

Mesaje de solidaritate şi speranţă din partea liderilor latino-americani Solidaritate şi speranţă de însănătoşire au fost transmise luni de mai mulţi lideri latino-americani fostului preşedinte uruguayan.

„Fratelui Mujica, admiraţia şi solidaritatea mea. Eşti un far în lupta pentru o lume mai bună. Am fost mereu împreună la bine şi la greu. Multă dragoste şi putere, din partea mea şi a '˜Janjei' (Janja da Silva, soţia lui Lula), pentru tine şi Lucia” (Lucia Topolansky, soţia lui Mujica), a scris preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, pe reţelele sale de socializare.

Lula şi Mujica, lideri ai progresismului în America Latină, au o prietenie strânsă de zeci de ani, aminteşte EFE.

De asemenea, preşedintele Boliviei, Luis Arce, şi-a exprimat pe reţelele de socializare „solidaritatea” cu fostul şef al statului uruguayan şi dorinţa ca acesta „să iasă învingător” din această „bătălie”.

„Putere revoluţionară fratelui nostru Pepe Mujica, un mare conducător al Marii Patrii”, a adăugat el. Preşedintele bolivian a susţinut că ştie cum este „această boală grea” şi şi-a exprimat „speranţa că, mai degrabă mai devreme decât mai târziu”, Mujica „va ieşi învingător din această nouă bătălie”.

Arce a fost diagnosticat cu cancer la rinichi în 2017, ceea ce l-a forţat apoi să-şi înceteze activitatea ca ministru al economiei în guvernul lui Evo Morales (2006-2019) pentru a se putea trata în străinătate.

„Îi trimit o îmbrăţişare frăţească tovarăşului meu Pepe Mujica. Sunt sigur că va reuşi să câştige această nouă bătălie împotriva bolii”, a publicat pe reţeaua de socializare X, fosta Twitter, fostul preşedinte al Boliviei, Evo Morales (2006-2019).

Morales, liderul Mişcării către Socialism (MAS), de guvernământ, şi-a exprimat respectul pentru „lunga traiectorie politică” a lui Mujica şi pentru „contribuţiile sale la integrarea Americii Latine”.

Mujica a făcut parte dintr-un val de lideri de stânga care au câștigat alegerile în America Latină

Din Cuba, preşedintele Miguel Diaz-Canel i-a transmis luni „o îmbrăţişare frăţească” şi „toată puterea” fostului preşedinte uruguayan. „Vă trimitem o îmbrăţişare frăţească şi toată puterea de a merge înainte”, „nu vă stă în fire să capitulaţi în faţa obstacolelor vieţii”, a scris el pe reţeaua de socializare X.

Fosta preşedinte a Argentinei Cristina Fernandez (2007-2015) i-a transmis un 'Fuerza Pepe!' (Forţă, Pepe!) fostului preşedinte uruguayan. „Azi dimineaţă l-am contactat pe Pepe imediat ce am aflat vestea despre boala lui. Am vorbit cu el şi cu Lucia, pentru a-mi transmite dragostea şi a-l încuraja. Sunt sigură că această afecţiune este un sentiment împărtăşit de poporul argentinian. Fuerza Pepe!”, a postat Fernandez pe contul său de pe reţeaua de socializare X.

Mujica şi Fernandez au făcut parte dintr-un val al stângii latino-americane, împreună cu brazilianul Luiz Inacio Lula da Silva, ecuadorianul Rafael Correa, bolivianul Evo Morales sau venezueleanul Hugo Chavez (decedat în 2013).

Şi fostul preşedinte al Uruguayului, Julio Maria Sanguinetti, şi-a exprimat „prietenia şi speranţa”.

„Curaj, dragă Pepe!”, i-a transmis lui Mujica, prin intermediul reţelelor sociale, şi fostul preşedinte al Ecuadorului, Rafael Correa (2007-2017).