Peruanul Mario Vargas Llosa a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in 2010, a anuntat joi Academia suedeza. In 2009, Nobelul pentru Literatura i-a fost decernat scriitoarei germane de origine romana Herta Muller.

Mario Vargas LlosaFoto: Reuters

Comitetul suedez a afirmat joi ca Vargas Llosa (74 de ani) a fost recompensat pentru "cartografierea structurilor puterii si pentru imaginile energice ale rezistentei, revoltei si infrangerii individuale".

Nascut la 28 martie 1936 in Peru, Llosa este perceput ca unul dintre cei mai importanti scriitori din America Latina si unul dintre autorii de marca din ultimele decenii. El a devenit cunoscut dupa aparitia lucrarii "Orasul si cainii". Printre cele mai importante lucrari semnate de Vargas Llosa se numara "Conversatie la catedrala", "Casa Verde", "Matusa Julia si condeierul", "Sarbatoarea tapului", "Lituma in Anzi", "Cine l-a ucis pe Palomino Molero?", "Razboiul sfarsitului lumii".

Vargas Llosa este primul scriitor din America Latina care castiga Nobelul pentru Literatura dupa 1990, cand premiul i-a revenit mexicanului Octavio Paz.

Llosa a candidat pentru presedintia statului Peru in 1990, fiind invins de Alberto Fujimori, care ulterior a fost nevoit sa fuga din tara dupa ce a fost pus sub acuzare pentru coruptie si incalcari ale drepturilor omului.

Scriitorul peruan a tinut prelegeri si a predat la universitati din America Latina, Statele Unite si Europa. El este si un remarcabil ziarist si eseist.

Llosa a fost considerat de multa vreme unul dintre posibilii castigatori ai Nobelului pentru Literatura.

Valoarea Premiului Nobel este de zece milioane de coroane suedeze (1,4 milioane de dolari).

Ceremonia de decernare a premiilor Nobel a inceput luni, cu premiul pentru medicina, obtinut de britanicul Robert Edwards pentru contributia sa in domeniul tehnicilor de fertilizare in vitro.

Marti, cercetatorii de origine rusa Andre Geim si Konstantin Novoselov au primit Nobelul pentru fizica, pentru cercetarile legate de grafen.

Miercuri, cercetatorii Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi si Akira Suzuki au primit Nobelul pentru Chimie, pentru studiile efectuate in domeniul sintezei organice.

Vineri va fi acordat Premiul Nobel pentru Pace, iar luni, cel pentru Economie.

Citeste aici mai multe despre Mario Vargas Llosa.