Premiul Nobel pentru Fizica a fost castigat de Andre Geim si Konstantin Novoselov, a anuntat, marti, Academia de Stiinta a Suediei. Cei doi au fost recompensati pentru "experimentele inovatoare legate de grafen". In urma cu un an, Nobelul pentru Fizica le-a fost acordat oamenilor de stiinta Charles Kao, Willard Boyle si George Smith, pentru descoperirile din domeniul semiconductorilor.

Geim si NovoselovFoto: Nobel Foundation

Geim si Novoselov au fost recompensati pentru cercetarile legate de grafen, Comitetul Nobel afirmand ca experimentele lor in acest domeniu au fost "inovatoare".

Ambii oamenii de stiinta au fost nascuti in Rusia, insa Geim are cetatenie olandeza, in timp ce Novoselov detine cetatenie duala, britanica si rusa. Cei doi lucreaza in cadrul Universitatii din Manchester.

Pentru fiecare categorie, Premiul Nobel este insotit de o recompensa de 10 milioane de coroane suedeze (980.000 de euro), care este impartit intre laureati.

Ceremonia de decernare a premiilor Nobel a inceput luni, cu premiul pentru medicina, obtinut de britanicul Robert Edwards pentru contributia sa in domeniul tehnicilor de fertilizare in vitro.

Miercuri va fi acordat premiul Nobel pentru Chimie, urmat de distinctiile pentru Literatura (joi), Pace (vineri) si Economie (luni).

Citeste aici mai multe despre Andre Geim.

Citeste aici mai multe despre Konstantin Novoselov.