Deputații au adoptat, marţi, un proiect de lege care stabileşte că autovehiculele şcolare pot transporta doar elevi şi profesori. De asemenea elevii care nu au un comportament şi un limbaj civilizat şi distrug bunurile din respectivul autovehicul pot primi sancţiuni disciplinare şi li de poate interzice deplasarea cu autobuzele şcolare pentru o perioadă determinată de timp.

plen CameraFoto: cdep.ro

„Autovehiculele şcolare nu pot efectua transportul unor terţe persoane, în afară de elevi şi profesori, iar răspunderea disciplinară pentru încălcarea acestei prevederi aparţine conducătorului autovehiculului şi poate conduce, în funcţie de repetabilitate şi gravitate, până la desfacerea contractului de muncă” prevede inițiativa legislativă.

De asemenea, autovehiculele şcolare sunt inscripţionate în mod unitar, indiferent de marca/tipul autovehiculului respectiv, în partea frontală, cât şi pe lateral cu textul „TRANSPORT ŞCOLAR”.

În scopul deplasării elevilor la cursuri, pentru autovehiculele şcolare, unitatea de învăţământ transmite primarului: graficul de circulaţie, traseul/traseele, locul de îmbarcare, numărul de elevi transportaţi într-o cursă şi numărul de curse efectuate zilnic, pe durata desfăşurării cursurilor anului şcolar curent. Numărul elevilor transportaţi într-o cursă nu poate depăşi numărul locurilor", se arată în proiectul de lege.

Totodată, inițiativa mai prevede că autovehiculele mai pot fi folosite, pe lângă transportul elevilor la cursuri, şi în scopul deplasării elevilor şi cadrelor didactice la activităţi cultural/educative, de natură să contribuie la dezvoltarea competenţei de învăţare şi a abilităţilor socio-emoţionale.

O altă noutate adusă de proiectul de lege reglementează conduita școlarilor în timpul transportului.

"Elevii sunt obligaţi să ocupe locurile stabilite în timpul deplasării, să aibă un comportament şi un limbaj civilizat şi să nu distrugă bunurile din respectivul autovehicul. Elevii care nu respectă aceste obligaţii pot primi sancţiuni disciplinare, în conformitate cu normele legale în vigoare, respectiv, interzicerea deplasării cu autovehiculele anterior menţionate, pentru o perioadă determinată de timp", mai arată proiectul.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.