Oficialii ruși au subliniat marți nevoia ca țara să își dezvolte propriile platforme social media „suverane” după ce căderea serviciilor Facebook a afectat luni seara miliarde de utilizatori din întreaga lume, relatează Moscow Times.

Vladimir PutinFoto: Igor Golvniov / Zuma Press / Profimedia Images

Facebook, WhatsApp, Instagram și alte aplicații dezvoltate sau deținute de compania fondată de Mark Zuckerberg au „dispărut” practic de pe internet timp de câteva ore luni seara.

Facebook a atribuit problemele unor schimbări defectuoase de configurație la servere și presa americană a scris că angajații companiei au avut și ei mari probleme în a se autentifica la serviciile interne de comunicare.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, a declarat marți că această cădere globală „răspunde întrebării referitoare la nevoia de a ne dezvolta propriile platforme de internet și social media”.

Afirmația acesteia vine în contextul în care presa rusă a scris în luna iulie a acestui an că autoritățile de la Moscova au reușit să deconecteze cu succes țara de la World Wide Web în timpul testării internetului său suveran.

Zaharova a făcut remarca pe Telegram, o aplicație de mesagerie criptată dezvoltată de Pavel Durov, un antreprenor tech născut în Rusia care a emigrat din țară în 2014.

Telegram a atras 50 de milioane de noi utilizatori luni după căderea WhatsApp, aplicația de mesagerie cumpărată de Facebook în 2014.

Dmitri Marinicev, ombudsmanul pentru internet al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat la rândul său că problemele Facebook au scos în evidență necesitatea ca Rusia să își crească nivelul de competivitate în lumea digitală.

„Țările trebuie să monitorizeze concurența în domeniul informațiilor și să împiedice o asemenea monopolizare al spațiului informațional”, a afirmat acesta pentru agenția de presă TASS cu referire la numărul mare de aplicații deținute de Facebook pe care oamenii din întreaga lume le folosesc zilnic.

Rusia și „internetul suveran”

Președintele Vladimir Putin este la rândul său un critic vocal al platformelor social media pe care le acuză de „controlarea societății” și „înlocuirea unor instituții democratice legitime”.

În ultimii ani autoritățile ruse au făcut pași în direcția izolării spațiului online din această țară cu legi și tehnologii menite să creeze așa-numitul „internet suveran” rusesc.

În luna aprilie a acestui an Rusia a adoptat legislație care obligă toate dispozitivele smart, printre care telefoanele, calculatoarele și televizoarele, vândute în țară să aibe software rusesc preinstalat ca parte a ceea ce unii au descris drept „legea împotriva Apple”.

Cu o lună înainte de adoptarea acestei legi autoritățile de reglementare ruse au restricționat accesul la Twitter prin reducerea vitezei de încărcare a platformei și au amenințat că aceasta ar putea fi interzisă dacă nu se conformează solicitărilor de a elimina conținutul pe care Kremlinul îl cataloghează drept ilegal.

Experții însă sunt sceptici că Moscova ar putea să implementeze cu succes tehnologii care să permită decuplarea Rusiei de la restul internetului.

Președintele Vladimir Putin este la rândul său un critic vocal al platformelor social media pe care le acuză de „controlarea societății” și „înlocuirea unor instituții democratice legitime”.

Citește și: