Fondatorul primei retele sociale rusesti VKontakte (VK), Pavel Durov, a parasit Rusia, evocand tensiuni cu autoritatile, a anuntat acesta marti, a doua zi dupa acceptarea demisiei sale de catre VK, scrie AFP.

"Nu sunt in Rusia si nu am nicio intentie sa revin", a scris acesta, pe site-ul american TechCrunch, specializat in informatii despre sectorul IT.

"Ma tem ca nu exista nicio cale de intoarcere", a declarat acesta, pentru TechCrunch. "Nu dupa ce am refuzat public sa cooperez cu autoritatile. Nu ma mai pot suporta".

Joi, Durov a declarat ca a refuzat in decembrie sa remita Serviciului federal de securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) datele personale ale organizatorilor grupului Euromaidan, central in miscarea de contestare pro-europeana din Ucraina.

"A transmite datele personale ale ucrainenilor autoritatilor ruse ar fi fost nu numai impotriva legii, dar si o tradare fata de milioanele de locuitori ai Ucrainei care au avut incredere in noi", explica acesta, pe pagina sa VK.

Reteaua sociala, care depaseste in fostul URSS concurentul sau american Facebook cu peste 100 de milioane de utilizatori, a aprobat luni demisia turbulentului sau fondator. Durov anuntase public demisia sa in 1 aprilie, inainte de a retracta a doua zi, afirmand ca este o pacaleala de 1 aprilie.

Aceasta demisie inseamna moartea retelei sociale, a denuntat tanarul rus, care subliniaza ca, "din nefericire, (situatia din Rusia) este incompatibila in acest moment cu afacerile pe Internet".

De mai multe luni, el se afla in disputa cu fondul de investitii United Capital Partners (UCP), care detine 48% din VK si care il acuza ca a utilizat resursele retelei pentru a crea, anul trecut, mesageria independenta de VK Telegram, si care s-a bucurat de un mare succes.

Gigantul rus al internetului Mail.ru, care il sustine pe Durov si care detine restul de 52% din capitalul social al VK, a anuntat marti ca "nu considera demisia lui Pavel Durov din postul sau de director general drept un fapt implinit".

Intrebat despre proiectele sale, Durov, care nu a precizat unde se afla, a afirmat ca cel mai probabil va incepe "construirea unei retele sociale mobile in acest an".