Facebook a picat din nou luni seară, numeroși utilizatori din întreaga lume raportând probleme de funcționare și cu WhatsAppp și Instagram, alte două aplicații din portofoliul companiei lui Mark Zuckerberg. Căderea pare să fie una dintre cele majore din istoria recentă a Facebook.

Facebook MessengerFoto: Bigtunaonline | Dreamstime.com

UPDATE 01.37 Facebook, Instagram și WhatsApp își revin încet, un purtător de cuvânt al companiei declarând că mai poate dura până situația se stabilizează, scrie New York Times.

UPDATE 01:00 Facebook a început să funcționeze parțial, nefiind posibil să postezi. Dacă Instagram funcționează, WhatsApp continuă să fie căzut

UPDATE 23.12 Jurnalistul Philip Crowther de la agenția internațională Associated Press citează o sursă din cadrul Facebook care afirmă că la sediul companiei domnește haosul deoarece ar fi căzut și toate canalele de comunicare internă.

„[Sursa] îmi spune că angajații comunică între ei prin mesaje text și prin emailuri pe Outlook”, afirmă acesta.

UPDATE 21.47 Experții în securitate care monitorizează situația afirmă că aceasta ar putea să fi fost declanșată de o eroare de configurație, rezultat al unei erori interne, deși sabotajul din partea unui angajat al Facebook ar fi teoretic posibil.

O exploatare a unei vulnerabilități de către terțe părți este considerată puțin probabilă în acest moment. Un atac DoS (denial-of-service) care să copleșească unul dintre cele mai mari site-uri din lume ar necesita o coordonare fără precedent din partea unor hackeri sau rețele infracționale din întreaga lume sau o tehnică neîncercată până acum.

UPDATE 20.15 Eroarea pe care o văd utilizatorii când încearcă să acceseze pagina de web a Facebook sugerează o problemă la DNS (Domain Name System), notează Reuters. DNS-urile permit adreselor web să ducă utilizatorii la destinația lor de pe internet.

Facebook, WhatsApp și Instagram sunt toate deținute de compania fondată de Mark Zuckerberg și folosesc o infrastructură comună.

Sunt afectați și utilizatorii care folosesc Facebook pentru a se loga în aplicații terțe, precum Pokemon Go și Match Masters dar și alte aplicații ale Facebook precum Workplace.

Acțiunile Facebook au scăzut cu 5,5% în ședința de după-amiază a bursei americane și sunt pe cale să înregistreze cea mai proastă zi din ultimul an.

Facebook a avut astfel de probleme la nivel global cu suita sa de aplicații anul acesta în martie și în Iulie.

Compania tinde adesea să fie criptică cu privire la cauza acestor probleme și nu explică ce anume le-a cauzat, nici măcar după ce sunt rezolvate.

În 2019 de exemplu, Facebook a suferit cea mai mare cădere a sa de ani de zile și a anunțat doar că aceasta „a fost cauzată de o problemă” în timpul „unor operațiuni de mentenanță de rutină”.

O stenogramă a unei ședințe a conducerii Facebook obținută de jurnaliștii site-ului The Verge la momentul respectiv arată că Mark Zuckerberg a afirmat că astfel de căderi sunt „o problemă serioasă” deoarece i-ar putea convinge pe utilizatori să migreze către platforme concurente.

UPDATE 19.26 Facebook a anunțat pe Twitter că există probleme cu accesarea aplicațiilor și produselor sale. „Lucrăm pentru ca lucrurile să revină la normal cât mai repede posibil și ne cerem scuze pentru orice inconvenient”, este mesajul Facebook.

Mesajul nu a precizat însă cauza problemei și cât ar putea dura remedierea acesteia.

Problemele au început inițial cu aplicația Messenger a Facebook în jurul orei 18:00, ora României, acestea extinzându-se în decurs de câteva minute la întreaga platformă Facebook și la celelalte aplicații ale sale.

Site-ul de monitorizare Downdetector a înregistrat o creștere vertiginoasă a reclamațiilor privind probleme tehnice ale Facebook începând cu această oră.

Aceeași situație a fost raportată și de utilizatorii WhatsApp, aplicație de mesagerie deținută de Facebook și de cei ai Instagram.

Deocamdată nu este clar câte persoane și ce țări sunt afectate, dar se pare că este vorba de o cădere majoră la nivel global.

Aceasta vine după ce o altă cădere de scurtă durată a Facebook a avut loc vinerea trecută.

Vom reveni cu amănunte pe măsură ce acestea apar.