Rusia obligă acum toate dispozitivele smart, printre care telefoanele, calculatoarele și televizoarele, vândute în țară să aibe software rusesc preinstalat ca parte a ceea ce unii au descris drept „legea împotriva Apple”, relatează Business Insider.

Vladimir PutinFoto: Kremlin.ru

Legea se aplică începând de joi tuturor dispozitivelor produse și vândute în țară, Reuters relatând că măsura este considerată de Moscova ca un ajutor acordat companiilor rusești de software aflate în concurență cu cele internaționale.

Potrivit aceleiași surse legea a fost un răspuns direct la adresa Apple și a ajuns să fie cunoscută în cercurile din Rusia drept „legea împotriva Apple” chiar dacă gigantul tech american a fost de acord luna trecută să permită persoanelor să instaleze software rusesc pe telefoanele lor.

Compania americană a afirmat că va oferi aplicații dezvoltate de firme rusești pentru utilizatorii care își activează telefoanele dar că toate aceste aplicații vor fi verificate pentru a fi conforme cu cerințele de confidențialitate și securitate ale Apple.

Asta înseamnă că utilizatorii vor putea alege aplicațiile rusești în detrimentul celor străine când își vor seta dispozitivele.

Un dezvoltator iOS numit Tian Zhang a distribuit joi pe Twitter un videoclip despre noul proces de setare a dispozitivelor, un ecran din meniul de setări afirmând că „în conformitate cu cerințele legale rusești, continuă să vezi aplicațiile disponibile pentru descărcare”.

După ce apasă pe „continuă” utilizatorul este direcționat înspre o listă de aplicații dezvoltate în Rusia, printre acestea numărându-se câteva ale motorului de căutare rusesc Yandex.

În ultimii ani autoritățile de la Moscova au luat tot mai multe măsuri împotriva companiilor tech americane prezente în țară și au încercat să încurajeze folosirea „internetului suveran” controlat de guvern.

Luna trecută Rusia a restricționat accesul la Twitter și a amenințat că va bloca definitiv platforma socială dacă nu înlătură conținutul despre care autoritățile afirmă că ar încălca legile ruse.

Citește și: