Regatul Unit a votat pentru parasirea Uniunii Europene, rezultatul referendumului aratand ca britanicii au repudiat majoritatea elitelor din tara, elite care trebuie sa gestioneze acum cea mai mare lovitura pentru proiectul unitatii europene de la sfarsitul Celui De-A Doilea Razboi Mondial si pana acum, noteaza Reuters.

Britanicii au decis ca vor sa plece, UE le spune: OK, dar mai repedeFoto: YouTube

Votul va genera cel putin doi ani de proceduri urate de divort cu UE si va pune sub semnul intrebarii viitorul Londrei drept capitala financiara mondiala. Viitorul premierului David Cameron - care a pus in joc soarta unei natiuni pentru un rezultat despre care a prezis ca va fi catastrofic - este pus serios sub semnul intrebarii.

LIVETEXT evenimentele de vineri:

23.55 Putin spune ca remarca lui Cameron privind influenta Rusiei este o incercare de a modela opinia publica britanica

23.00 Schulz, presedintele PE, declara pentru The Guardian ca avocatii UE analizeaza daca este posibil sa se accelereze aplicarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, privind procedura iesirii unui stat din UE.

"Incertitudinea este ultimul lucru pe care ni-l dorim; ne este greu sa acceptam ca intregul continent este luat ostatic într-o lupta interna in Partidul Conservator", a spus Schulz. "Trebuie sa luam nota de aceasta abordare unilaterala", a adaugat presedintele PE.

22.45 Erdogan spune ca UE se va confrunta si cu iesirea altor tari daca va continua pe acelasi drum

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri ca Uniunea Europeana se va confrunta in mod inevitabil si cu iesirea altor tari din blocul comunitar, in viitorul apropiat, daca va continua pe acelasi drum. Intr-un discurs sustinut dupa ce britanicii au votat sa paraseasca UE, Erdogan a spus ca Uniunea tergiverseaza eforturile Ankarei de aderare din cauza islamofobiei, transmite Reuters.

22.30 Junker, presedintele Comisiei Europene: Mi-ar placea ca negocierile sa inceapa imediat

"Britanicii au descis ieri ca vor sa paraseasca Uniunea Europeana, asa ca are nici un sens sa asteptam pana in octombrie pentru a incerca sa negociem termenii plecarii lor", a spus Junker intr-un interviu acordat televiziunii germane ARD. "Mi-ar placea ca negocierile sa inceapa imediat", a adaugat presedintele CE.

21.33 "Londependence" - o petitie cere ca Londra sa fie declarata independenta si sa adere de una singura la UE

20:14 Italia, Suedia si Danemarca au inceput lupta pentru a gazdui sediul Agentiei Europene a Medicamentului, aflat in prezent la Londra

19:58Marea Britanie, exclusa de la partea a doua a summitului european de vara

19.56Britanicii cauta frenetic pe Google 'ce este UE', la ore distanta dupa ce au votat sa o paraseasca

19:15 Polonia cere si ea un nou tratat european

19:04 Analiza Economist Intelligence Unit: PIB-ul Marii Britanii ar putea pierde 106 miliarde lire pana in 2020

18.56O petitie care cere organizarea unui al doilea referendum pe tema apartenentei la UE va fi avuta in vedere pentru dezbatere in Parlament, dupa ce numarul semnaturilor a depasit 100.000

17:45 Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a cerut un nou tratat european, care sa prevada intarirea controalelor la granite si stoparea procesului de extindere europeana

16:55Barack Obama: Marea Britanie si UE raman parteneri indispensabili ai Statelor Unite

16:47 Wall Street a dechis in scadere, pe fondul panicii de pe bursele mondiale: Dow Jones a pierdut 2,16% iar Nasdaq 3,78%.

16.33 Odata cu iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, City-ul londonez se pregateste pentru momentul in care mai multe mii de bancheri isi vor face valizele pentru Frankfurt, Paris sau Dublin. AFP, Agerpres.

16:09 Cotatia petrolului a deschis in cadere puternica pe bursa din New York. In jurul orei 13,00 GMT, cotatia barilului de referinta (WTI) pentru livrarile din august pierdea 2,54 dolari pana la 47,57 dolari pe New York Mercantile Exchange (Nymex).

16:00 Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca nu se asteapta ca votul din Marea Britanie sa influenteze sanctiunile economice impuse de UE Rusiei

15.56Britanicii au inceput sa-si seama ce s-a intamplat: #WhatHaveWeDone a devenit trend

15:50 Sefa FMI, Christine Lagarde, a cerut UE si Marii Britanii sa asigure impreuna o "tranzitie lina" spre o noua relatie economica

15.28Olanda ar trebui sa-si tina propriul referendum in privinta parasirii UE, a spus liderul partidului anti-imigratie PVV, Geert Wilders.

Formatiunea eurosceptica a lui Wilders conduce in sondajele de opinie din tara care a fost una dintre cele 6 membre fondatoare a ceea ce a devenit UE. Alegerile parlamentare vor avea loc probabil in martie 2017.

15:09 Principalul avocat al Brexitului, Boris Johnson: Nu este nevoie sa ne precipitam

15:07 Alexis Tsipras: Rezultatul referendumului britanic trebuie sa serveasca drept semnal de "trezire" pentru UE, care trebuie sa isi "schimbe politica", cu riscul de a intra, in caz contrar, "pe o cale periculoasa de regresiune pentru popoarele noastre".

14:15 Francois Hollande: Votul britanicilor "pune Europa grav la incercare", care nu mai poate functiona ca pana acum si trebuie sa se "concentreze pe (problemele) esentiale".

14:06Angela Merkel invita Franta si Italia la Berlin, dupa votul Brexit: O lovitura dura adusa Europei

13:56 Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu crede ca votul in favoarea Brexit inseamna inceputul sfarsitului pentru UE.

Intrebat intr-o conferinta de presa daca acest vot inseamna sfarsitul UE, Juncker a raspuns "nu", inainte de a parasi rapid podiumul si de a fi indelung aplaudat de functionarii europeni prezenti in sala de presa.

13.58Cei sase pasi formali prin care un stat se poate retrage din UE

13.37 Premierul scotian Nicola Sturgeon a spus ca un referendum pentru independenta este acum foarte probabil

13.30Cifrele electorale dupa referendumul britanic arata ca Scotia si insule precum Shettland si Gibraltar au fost total pentru ramanerea in UE, Irlanda de Nord in proportie mare pentru Remain, iar datele sociologice sugereaza ca, cu cat au avut mai putine studii, cu atat votantii au optat mai mult pentru Brexit.

13.00Vicepremierul nord-irlandez cere un referendum pentru unirea celor doua Irlande. Reinfiintarea controalelor de granita ar crea mari probleme procesului de pace

12:51 Klaus Iohannis: Marea Britanie nu va avea un statut privilegiat in relatia cu UE. Impactul Brexit asupra leului e mic si gestionabil

12:31 BCE este "pregatita sa furnizeze lichiditati suplimentare, daca va fi nevoie"

12:13 Marea Britanie va ramane un aliat "puternic si angajat" al NATO, a declarat secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg

11:50 Parlamentul European se reuneste marti in sesiune plenara extraordinara, pentru a discuta etapele viitoare dupa votul britanicilor, a anuntat Martin Schulz.

11:39Sapte consecinte practice ale Brexitului pentru cetatenii Marii Britanii

11:09Aurul, valoare refugiu prin excelenta, atinge maximul ultimilor doi ani

10.23Premierul britanic David Cameron si-a anuntat demisia si a spus ca altineva va trebui sa decida cand sa informeze formal UE de parasirea Uniunii:

"Cred ca tara noastra are nevoie de noi conducatori care sa o duca in aceasta directie, nu cred ca e bine sa fiu capitanul care duce tara noastra catre aceasta directie".

10.16: Ministrul britanic de Externe: UK e un semi-outsider acum, Putin e optimist

10.07: Ministrul britanic de Externe spune ca David Cameron va ramane premier (Reuters)

9.55Reuniune de urgenta si la Guvern dupa Brexit - surse

9.53 Donald Tusk, presedintele Consiliului European: "In numele celor 27 de lideri va spun ca suntem hotarati sa ramanem uniti in numar de 27. Uniunea este viitorul nostru comun.

Va asigur pe toti ca nu va exista un vid legislativ, pana cand paraseste UE, In Marea Britanie se va aplica legislatia europeana, aici fiind vorba si de drepturi si de obligatii.

Imi aduc aminte de ceea ce mi-a spus tatal meu: ceea ce nu te ucide te face mai puternic".

9.49Reuniune de urgenta la Cotroceni din cauza Brexitului: Iohannis, Ciolos si Isarescu discuta cu liderii partidelor politice

09.35 Britanicii au votat joi in proportie de 51,9% pentru iesirea din Uniunea Europeana. 48,1% s-au exprimat pentru ramanerea in blocul comunitar, arata rezultatele definitive publicate vineri dimineata. Concret, 17,4 milioane de persoane au spus LEAVE si 16,1 de milioane au votat REMAIN.

09.31Este rezultatul referendumului obligatoriu pentru Cameron: Nu, Parlamentul este suveran - The Guardian

09.02 Ministrul de externe de la Londra, Hammond, a spus ca in mod clar economia Marii Britanii se va confrunta cu niste provocari foarte mari

08.40 Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat ca UE este bine pregatita pentru rezultatul referendumului din Marea Britanie, dar ca regreta decizia. El a adaugat ca respecta vointa alegatorilor.

08.35 Liderul extremei dreapte franceze Marine Le Pen cere referendum si in Franta privind ramanerea in Uniunea Europeana, dupa votul britanic favorabil Brexit.

08.30 Ministrul de Externe al Germaniei, Frank Walter Steinmeier, a descris decizia Marii Britanii de a parasi UE ca "o zi trista pentru Europa si Marea Britanie"

08.05 E oficial: Marea Britanie a votat iesirea din UE. LEAVE- 16 835 512 voturi, REMAIN 15 692 093 voturi (BBC)

08.02Scotia s-a exprimat clar ca isi vede viitorul ca parte a UE, a spus premierul scotian Nicola Sturgeon, in conditiile in care aceasta parte a Marii Britanii a votat preponderent pentru ramanerea in blocul comunitar

07.50 BBC anticipeaza ca scorul va fi 52%-48% in favoarea Brexit. In Scotia si Irlanda de Nord s-a votat insa pentru ramanerea in UE

Ora 07.48Liderul formatiunii olandeze anti-imigratiei Partidul pentru Libertate, Geert Wilders, a cerut un referendum si in Olanda privind apartenenta la UE.