Politica externa ne intra in casa. Suntem insurubati in desfasurarea lumii internationale. Traim evenimentele politicii internationale, fiecare dintre noi, din ce in ce mai implicati si mai afectati. Iar ele devin din ce in ce mai mult ale noastre. Avem cetatenie romana, dar si cetatenie europeana efectiva – suntem protejati diplomatic in afara Europei de insasi Europa, de exemplu. Simtim nevoia sa surprindem the big picture, sa intelegem pe ce lume ne aflam acum. Si putem spune ca am inceput sa traim intr-o istorie mai mare.

Valentin NaumescuFoto: Arhiva personala

Cartea lui Valentin Naumescu vorbeste exact despre aceasta istorie mare in care suntem inclusi mai mult decat oricand de-a lungul vremurilor. Este scrisa avand mereu in minte situatia si pozitia Romaniei, interesele, conditiile si conditionarile noastre in ultimii trei ani. Deseori critica, mereu lucida, exceleaza prin claritatea explicatiilor pe care le da fiecarui eveniment.

Este o carte despre marile crize internationale din ultimii doi ani, despre modificarile in pozitionarea marilor state, noile relatii de putere si viziunile concurente care s-au nascut in ultimii doi ani. Cum s-a raportat Romania la aceste mari schimbari? iata una dintre cele mai importante teme din carte.

​​Marile schimbari. Crize si perspective in politica internationala, de Valentin Naumescu (cu o prefata semnata Bogdan Aurescu) este prima aparitie in colectia Contributors.

"Sunt convins că prezentul volum va fi de mare interes pentru toţi cei pasionaţi de relaţiile internaţionale și de politica externă contemporană, fie ei studenţi, teoreticieni sau practicieni din lumea atât de complexă a diplomaţiei de astăzi." Prof. univ. dr. Bogdan Aurescu

Valentin Naumescu este conferentiar doctor abilitat la Departamentul Relatii Internationale al Facultatii de Studii Europene, Universitatea “Babes Bolyai” Cluj Napoca, unde coordoneaza programul de masterat in Studii Transatlantice.

A fondat si conduce Grupul de Reflectie si Analiza Internationala “Citadel”. Este expert independent al Comisiei Europene in domeniul relatii international si studii europene.

Printre cele mai recente carti ale sale se numara Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World( ed. Cambridge Scholars Publishing, 2014) si The European Unions’s Eastern Neighbourhood Today: Politics, Dynamics, Perspectives (coeditata impreuna cu Dan Dungaciu, Cambridge Scholars Publishing, 2015).

Valentin Naumescu are totodata o experienta diplomatica, fiind secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe ( ianuarie 2005 – iunie 2007), consilier diplomatic in Centrala MAE (2007 – 2008) si Consul General al Romaniei la Toronto (martie 2008 – octombrie 2012).

Are gradul diplomatic de ministru – consilier.

Este colaborator permanent al publicatiei online Contributors.ro

Colecția Contributors conţine lucrări informative, inteligente, semnate de nume cu autoritate în diverse domenii. Cititorul va găsi în paginile colecţiei argumente convingătoare, analiză riguroasă și independenţă în gândire. Volumele incluse în această colecţie sunt menite să te facă să înţelegi ideile, tendinţele și mutaţiile din lumea modernă, din actualitatea imediată și din minţile celor ce provoacă sau decid schimbările.