Fie ca locuiesc in Marea Britanie sau in alte tari ale Uniunii Europene, viata cotidiana a cetatenilor britanici ar trebui sa sufere rapid consecinte concrete ale iesirii regatului din Uniunea Europeana. Iata mai jos principalele schimbari care ar trebui sa apara, in opinia ziaristilor de la France Presse.

  • Pentru britanicii care traiesc in Regatul Unit

VIZE Efectul cel mai imediat si perceptibil al Brexitului ar urma sa fie asupra libertatii de circulatie a cetatenilor britanici in alte tari ale Uniunii Europene. Daca un simplu act de identitate era suficient pentru deplasarea in spatiul Schengen, desi Marea Britanie nu este membru, iesirea tarii din blocul comunitar ar trebui insotita de necesitatea de a solicita viza pentru cetatenii britanici care doresc sa calatoreasca in Europa continentala. In prezent, doar 44 de tari din 219 impun vize pentru cetatenii britanici.

CALATORIILE Britanicii ar trebui sa se pregateasca sa cheltuiasca mai mult decat pana acum pentru a-si petrece vacantele pe Vechiul Continent. Nu doar pentru faptul ca prabusirea lirei in raport cu euro le va reduce inevitabil puterea de cumparare, dar si in virtutea acordurilor comunitare care permit oricarei companii europene sa opereze fara limita de frecventa, capacitati sau preturi in spatiul aerian european.

"Piata unica a permis Ryanair sa promoveze o revolutie a calatoriilor ieftine in Europa", reamintea la jumatatea lui mai Michael O'Leary, directorul general al companiei aeriene low-cost.

Fara a mai vorbi de taxele de roaming pentru telefonica mobila, si ele armonizate la nivel european, sau de regulile europene care permit obtinerea unei despagubiri financiare in caz de intarzieri sau anulari de zboruri.

LOCURILE DE MUNCA Daca partizanii Brexit au facut din conservarea locurilor de munca pentru britanici unui dintre varfurile de lance ale campaniei, este probabil ca iesirea Marii Britanii din UE sa fie insotita de o delocalizare a numeroase posturi, in special in cadrul marilor banci.

Jamie Dimon, PDG al JPMorgan, avertiza la inceputul lui iunie ca banca americana, care are peste 16.000 de angajati in Marea Britanie, ar putea desfiinta intre 1.000 si 4.000 de posturi. Morgan Stanley ia in calcul transferarea a 1.000 de persoane dintre cele 6.000 angajate in Regat spre UE in timp ce Goldman Sachs vorbeste despre transferarea a cel putin 1.600 de posturi.

  • Pentru expatriatii din Europa

Brexitul se anunta o bataie si mai mare de cap pentru cei 1,3 milioane de expati care traiesc in alte tari europene, in special in Spania (319.000), Irlanda (249.000), Franta (171.000) sau Germania (100.000).

PENSIILE Acestia s-ar putea trezi cu o reducere puternica a veniturilor din pensii, din cauza deprecierii puternice a lirei, ceea ce le-ar putea compromite in special investitiile imobiliare in tarile de adoptie.

"Eu imi iau pensia in lire din Marea Britanie si voi asista neputincios la reducerea veniturilor mele", spune Brian Hinchcliffe, un profesor pensionar, expatriat in Perigord. "Si va trebui sa ma intreb: ce sacrific? Vacantele? Masina? Casa si ma intorc?"

ASIGURARILE DE SANATATE O alta problema e legata de asigurarile medicale ale expatilor englezi. In Franta, acestia beneficiaza de sistemul medical national dar platit de asigurarile britanice, in virtutea unui acord bilateral. In acelasi registru, ar putea fi solicitat un permis de munca pentru angajatii britanici care traiesc in UE.

EUROCRATII Destinul profesional al miilor de functionari britanici care lucreaza pentru institutiile europene pare mai nesigur ca niciodata. Unii dintre ei au inceput deja sa se intereseze de o a doua nationalitate, in special belgiana.

  • Spre noi granite?

GEOGRAFIA Coinsecinta mai neasteptata, iesirea din UE ar putea face problematice relatiile Marii Britanii cu unii dintre vecinii sai. Spania ar putea fi tentata spre exemplu sa inchida granita cu Gibraltar, o stanca de 6 km patrati langa Andaluzia unde traiesc 33.000 de britanici.

In nordul Europei, Brexitul ar putea crea o granita intre Irlanda de Nord si Irlanda, incetinind astfel circulatia a mii de persoane, in fiecare zi.