Comisia Europeană arată, într-un răspuns pentru HotNews.ro, că „monitorizează îndreaproape” situația generată de modificările aduse miercuri în Senat, prin care se instituie un prag de 250.000 de lei pentru incriminarea infracțiunilor de abuz și neglijență în serviciu.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei
  • „Înțelegem că textul nu este definitiv și că procesul legislativ este încă în desfășurare.
  • Totuși, monitorizăm îndeaproape situația, având în vedere angajamentele asumate de România în cadrul MCV și în special prin PNRR.
  • Mai general, reamintim importanța unei lupte eficiente împotriva corupției”, arată Comisia Europeană într-un răspuns transmis joi pentru HotNews.ro.

OUG 13, „reînviată” în Parlament de majoritatea PSD-PNL-UDMR

Reamintim că senatorii PSD, PNL și UDMR au votat miercuri un proiect de modificare a Codului penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune.

Proiectul merge la vot în Camera Deputaților, for decizional.

Mai amintim că adoptarea OUG 13 de către Guvernul condus de Sorin Grindeanu, în 31 ianuarie 2017, după ora 21.00, a provocat cele mai ample proteste de stradă înregistrate în Romania după Revoluție. OUG 13 prevedea un prag valoric de 200.000 de lei.

Proiectul a plecat de la Ministerul Justiției / Predoiu a intervenit ulterior și a spus că susține un prag de 9.000 de lei

Proiectul care învie OUG 13 a plecat de la Ministerul Justiției, pentru a pune în acord Codul penal cu deciziile CCR, ministerul condus de Cătălin Predoiu neinstituind însă un prag, așa cum a cerut Curtea Constituțională.

Miercuri seară, după mai bine de o jumătate de zi de la adoptarea de către Senat a proiectului, Ministerul Justiției a transmis că pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu va susține adoptarea de către deputați a unui prag de 9.000 de lei. Instituția condusă de Cătălin Predoiu nu a explicat nici de ce nu a menționat un prag în proiectul inițial și nici cum a ajuns la suma de 9.000 de lei.

La scurt timp, liderii coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au anunțat miercuri seară că au decis să susțină propunerea Ministerului Justiției privind stabilirea unui prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, în proiectul adoptat miercuri de Senat și care va merge la Camera Deputaților. Cei doi au făcut anunțul pe Facebook, prin mesaje postate aproape simultan.

Cine a participat la ședința Coaliției unde s-a stabilit dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu

Amendamentul care introduce pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu a fost primit pe mail de senatorii puterii după o ședință în cerc restrâns a Coaliției: „Ni s-au pus la dispoziție amendamentele care trebuiau însușite", a explicat președintele Comisiei Juridice din Senat, Cristian Tâgârlaș care, a introdus amendamentul în proiectul de lege care modifică Codul Penal și care a fost adoptat miercuri de Senat.

Senatorul PNL a explicat că amendamentul însușit de către Comisia Juridică are la bază o decizie a Coaliției de duminică seară, care i-a fost comunicată pe mail. La ședința Coaliției de duminică seara au participat potrivit surselor HotNews.ro Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor, Marian Neacșu și Robert Cazanciuc.

Citește și: