Proiectul de lege care dezincriminează abuzul și neglijența în serviciu în cazul unui prejudiciu mai mic de 250.000 de lei a fost votat joi de absolut toți senatorii PSD, PNL și UDMR prezenți la ședința de plen. Singurii care au votat „împotrivă” au fost parlamentarii USR și cei patru senatori neafiliați.

Violente la protestul impotriva OUG 13Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

La ședința de plen a Senatului au fost prezenți 113 senatori. Dintre aceștia, 78 au votat „pentru”. Este vorba despre absolut toți parlamentarii PSD, PNL și UDMR prezenți.

„Împotrivă” au votat 25 de senatori - cei din USR și cei patru parlamentari neafiliați, între care Diana Șoșoacă.

S-au abținut cei zece senatori AUR.

​Reamintim că Senatul a adoptat un proiect de modificare a Codului penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. Este ceea ce prevedea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, numai că atunci pragul era de 200.000 de lei.

Amendamentul care prevede acest cuantum aparține PSD, PNL și UDMR și este cuprins în proiectul de lege adoptat miercuri de Senat cu 79 de voturi „pentru” și 25 „împotrivă”.

Amendamentul depus de parlamentarii Coaliției vine la un proiect de lege înaintat de guvern care însă nu prevedea un prag valoric, ci doar precizarea că infracțiunea de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu este dacă funcționarul public nu îndeplinește o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență cauzând un prejudiciu sau o vătămare unei persoane.