Liderii coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au anunțat miercuri seară că au decis să susțină propunerea Ministerului Justiției privind stabilirea unui prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, în proiectul adoptat miercuri de Senat. Cei doi au făcut anunțul pe Facebook, prin mesaje postate aproape simultan.

Marcel Ciolacu si Nicolae CiucaFoto: Guvern, Facebook

Premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL, a scris pe Facebook că s-a decis susținerea propunerii facute de Ministerul Justiției privind stabilirea unui prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu. Ciucă a anunțat totodată că l-a mandatat pe liderul liberalilor de la Camera Deputaților să depună acest amendament în numele PNL.

  • „În această seară, am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu.
  • L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui”.

Și liderul PSD Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a anunțat în același timp, tot într-o postare pe Facbook, că coaliția de guvernare susține pragul de 9.000 de lei în cazul infracțiunii de abuz în serviciu.

  • „Am luat act de răspunsul Ministerului Justiției la solicitarea pe care am făcut-o și de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce privește abuzul în serviciu.
  • Coaliția de guvernare va susține propunerea venită din partea specialiștilor din Ministerul Justiției.
  • Am discutat și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege”.

Coaliția PSD-PNL reșapează OUG 13

Reamintim că Senatul a adoptat un proiect de modificare a Codului penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. Este ceea ce prevedea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, numai că atunci pragul era de 200.000 de lei.

Proiectul urmează să ajungă acum la Camera Deputaților, for decizional.

Amendamentul care prevede acest cuantum aparține PSD, PNL și UDMR și este cuprins în proiectul de lege adoptat miercuri de Senat cu 78 de voturi „pentru” și 25 „împotrivă”.

Amendamentul depus de parlamentarii Coaliției vine la un proiect de lege înaintat de guvern care însă nu prevedea un prag valoric, ci doar precizarea că infracțiunea de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu este dacă funcționarul public nu îndeplinește o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență cauzând un prejudiciu sau o vătămare unei persoane.

Modificările propuse la Codul penal în cazul infracțiunilor de abuz și neglijență în serviciu sunt justificate de mai multe decizii ale Curții Constituționale care preciza, pe de o parte, că trebuie precizate actele care nu sunt indeplinite adică legislație primară, iar pe de altă parte că e nevoie de un prag valoric.

Astfel, proiectul care învie OUG 13 a plecat de la Ministerul Justiției, pentru a pune în acord Codul penal cu deciziile CCR, ministerul condus de Cătălin Predoiu neinstituind însă un prag, așa cum a cerut Curtea Constituțională.

Ministerul Justiției propune prag de 9.000 de lei

Proiectul adoptat miercuri de Senat a generat reacții aprinse, iar în prima sa ieșire șeful PSD Marcel Ciolacu a pasat la PNL responsabilitatea pragului valoric pentru abuz în serviciu. Mai exact, liderul social-democraţilor i-a cerut ministrului liberal al Justiției Cătălin Predoiu „să prezinte public o variantă de reglementare adecvată”.

Ministerul Justiției a reacționat, miercuri seară, după mai bine de o jumătate de zi de la adoptarea de către Senat a proiectului de modificare a Codului penal. MJ a amintit deciziile Curții Constituționale, care a cerut instituirea unui prag valoric pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, fără a impune însă o limită.

Totodată, ministerul condus de Cătălin Predoiu a anunțat că pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu va susține adoptarea de către deputați a unui prag de 9.000 de lei.

Amendamentul care reînvie OUG 13, primit pe mail de senatorii puterii, după o ședință în cerc restrâns a Coaliției

Dezincriminarea abuzului și neglijenței în serviciu în cazul unui prejudiciu mai mic de 250.000 de lei a fost asumată de Coaliție, a declarat pentru HotNews.ro, președintele Comisiei Juridice din Senat, senatorul PNL Cristian Niculescu Țăgârlaș. Senatorul PNL a explicat că amendamentul însușit de către Comisia Juridică are la bază o decizie a Coaliției de duminică seară, care i-a fost comunicată de mail.

Ședința Coaliției a avut loc în cerc restrâns duminică seară, iar la ea au participat Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor și Cătălin Predoiu. Potrivit surselor HotNews.ro, președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, ar fi transmis mai departe către grupul parlamentar al PNL directiva ca amendamentele să fie trecute cu votul PNL.

„În urma deciziei politice de duminică seară din Coaliție, ni s-au pus la dispoziție amendamentele care trebuiau să fie însușite de către senatori. S-a luat decizia ca membrii Comisiei Juridice din Coaliția PSD, PNL și UDMR să-și însușească amendamentele. Textele mi-au fost comunicate luni și le-am transmis membrilor comisiei și le-am acordat un termen de studiu pentru marți dimineața când le-am discutat și le-am supus votului”, a explicat Țăgârlaș.

Potrivit surselor politice, amendamentul și suma de 250.000 de lei au fost propuse și asumate în interiorul Coaliției de către ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Citește pe acest subiect: