Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri seară că a informat Comisia Europeană despre proiectul adoptat de senatorii PSD, PNL și UDMR care dezincriminează abuzul și neglijența în serviciu dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei
  • „România îngropată! Asta face noua OUG 13, dacă trece la vot. Pragul de 250.000 pentru abuzul în serviciu nu înseamnă doar sfidarea oricărui român cinstit care nu fură nici măcar un leu, ci și o condamnare dată României.
  • Pentru că nu doar banii PNRR vor fi blocați, ci TOATE fondurile europene, dacă această nenorocire devine lege. Adio, spitale, autostrăzi, școli, orice îmbunătățire a vieții românilor posibilă cu miliardele de la UE pe care nu le vom mai primi din cauza PSD, PNL, UDMR.
  • Am informat Comisia Europeană despre ceea ce vor PSD, PNL și UDMR să facă, să vedem ce vor spune comisarii europeni despre noua ”inițiativă” a coaliției de guvernare”, afirmă europarlamentarul USR.

El spune că le-a scris vicepreședintelui executiv, Frans Timmermans, vicepreședintei Věra Jourová și comisarului pentru valori și transparență și comisarului pentru justiție, Didier Reynders, explicând exact ce conține amendamentul votat azi la Senat și care urmează să ajungă curând la Camera Deputaților, cea decizională.

  • „Sunt tare curios cum vor justifica ”liderii” Ciucă, Ciolacu și Kelemen în fața comisarilor europeni această nouă tentativă de a legaliza furtul. Cum vor arăta ei că această inițiativă legislativă respectă principiile statului de drept.
  • Că PSD, PNL și UDMR nu vor în ruptul capului să renunțe la pensiile speciale chiar dacă asta ne blochează PNRR, ne-am lămurit.
  • Dar să își auto-voteze impunitate pentru corupție nu putem accepta. Și nu o acceptă nici mecanismul privind statul de drept, amintesc asta celor care se bucură că nu mai există MCV și ”n-are ce să ne facă UE”. Ba are: îți oprește robinetul de bani europeni dacă tu, PSD, PNL, UDMR insiști să încalci orice regulă și să-ți dai legi care să te scape de pedeapsă dacă furi ”doar” 249.999 de lei, adica 49.999 de euro.
  • De ce tot încearcă? Pentru că a devenit din ce în ce mai greu să fure, pentru că la Parchetul European e șefă Kövesi de care au vrut să scape cu orice preț, pentru că Dragnea a căzut, dar ei au rămas, pentru că nu-i interesează nimic altceva decât să tragă cât mai mult pentru ei și-ai lor, cum fac de peste 30 de ani. NU LE PASĂ. Și cred că scapă.
  • Nu scăpați. N-ați scăpat nici în 2017, nu scăpați nici acum”, adaugă Vlad Gheorghe.

Reamintim că Senatul a adoptat un proiect de modificare a Codului penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. Este ceea ce prevedea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, numai că atunci pragul era de 200.000 de lei.

Amendamentul depus de parlamentarii Coaliției vine la un proiect de lege înaintat de guvern care însă nu prevedea un prag valoric, ci doar precizarea că infracțiunea de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu este dacă funcționarul public nu îndeplinește o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență cauzând un prejudiciu sau o vătămare unei persoane.

La ședința de plen a Senatului au fost prezenți 113 senatori. Dintre aceștia, 78 au votat „pentru”. Este vorba despre absolut toți parlamentarii PSD, PNL și UDMR prezenți.